Zdravo! Da li moze neko od kardiologa da mi odgovori na sledeća pitanja koja se tiču moje mame. Dijagnoza moje mame je: Hypertensio arterialis Cor hypertensivum, Surditas, Pyelonephritis chronica. Nakon urađenog pregleda doktor je utvrdio sledeće: STATUS: Svesna, orjentisana, afebrilna,eupnoična, srednje građe. COR: Akcija ritmična, tonovi jasni, sistolni šum 3/6 p. max nad aortom. PULMO: Nešto oslabljen disajni šum. ABDOMEN: bo, osetljive bubrežne lože na grubu sukusiju. EKSTREMITETI: Pretibijalni edemi srednjeg stepena ( od kad uzima lek Amlodipin). CNS I ČULA: Nagluva. TA: 140/90mmg. EKG: Sinus, normalan, R/s zona pomerena u levo. Th: Prinorm 1/2 x 1; Lorista 50mg 1x1; Amlodipin 5mg 1x1/2; Omeprol tab. 2x1; Gelusil - lac 3x1; Diazepam 10, 2x1. Radila je fibrooptičku esofagogastroduodenoskopiju ( DG: GERD gr II, Gastritis chr, Bulbitis), Eho gornjeg abdomena ( Multicistični bubrezi, najveća cista u desnom 5 cm, u levom 4,6 cm) Moje pitanje glasi: Posto je moja mama pila Nizoldin 10 2x1, još od 1995 godine do prošle godine, kada je on povučen iz apoteka, doktor je prepisao umesto njega Amlodipin, uz upotrebu hemopresa. Pritisak se snizio, ali se pojavio otok u nogama i osećaj zamora koji je bio konstantan. Pojavom Nizoldina, počela je opet da ga koristi, otok je nestao sa nogu, nema više gušenja ni zamora osim pri fizičkom naporu.Interesuje me da li moja mama sme da pije Nizoldin u kombinaciji sa ovim lekovima, ili to mora da bude Amlodipin? Da li je kontraindikovan Nizoldin sa ovim lekovma? Unapred zahvalna. javascript:emoticon(':lol:')
javascript:emoticon(':lol:')
PITANJE ZA KARDIOLOGA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako se ne jave prezauzeti kardiolozi, neka ostane na ovome: ako bas hoce i ako joj ne smeta, moze da koristi oba, iako su lekovi iz iste farmakoloske grupe, pa ja to ponekad poredim "kao da pokusavate da ukljucite dva aparata u isti utikac". Nisam pristalica toga, pa bih ipak savetovao da koristi samo jedan, verovatno Nizoldin, obzirom da je imala nezeljne efekte prepoznatljive za Amlodipin...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.