poštovani, zanimaju me prognoze kod ovakvih stanja i što očekivati u budućnosti. dijagnoza je slijedeća:
34 godine, desetak godina pod povremenom kontrolom kardiologa zbog palpitacija. ehokardiografski se u početku opisuje prolaps mitralnog, potom i trikuspidalnog zaliska uz hemodinamski beznačajnu MI, blagu najviše angio +2 TI (1996 g i 1999 godine) a ehokardiogram iz 2008 opsiuje TI angio +2/+3, uslijed slabije pokretnog septalnog kuspisa i početnu diletaciju desne klijetke. ostali nalaz primjeren.
nije bila teže bolesna, nižeg arterijskog tlaka, jedna trudnoča uredna. srce euritam, fr.80/min, tonovi jasni, tihi holosistolički 2/6 šum najglasniji nad trikuspidalnim ušćem i Erbom, ne čuje se cijepanje II tona u inspiriju. RR 120/80. okrajine uredne art. pulzacije, nema edema.
EKG: sinus ritam, fr, 79/min, horizontalna el.os, intraaterijske smetnje provođenja, rSr u D3, avF ut neg T.
pitanje za kardiologa-prolaps
da upotpunim malo nalaz:
ergometrija (rađena prije par godina): uredan nalaz opterečenja. kardioresoiracijska sposobnost visoka,test konorarne rezerve negativan. bez poremečaja ritma.
holter(rađen prije par godina): temeljni ritam bio sinusni. prosječne frekvencije 74 min, najniže 46/min u 02:30 a najviše 125/min u 11:00. ektopična aktivnost klijetki nije zabilježena. ona pretklijetki se sastojala od 59 AES. pomaka ST spojnice nije bilo.
ono što me zabrinjava je slijedeće:
veličina desnog vertikula 1996 g je bila 2,3 (u granicama je od 0,7-2,6)
1999 g je bila 2,5
2008 g je bila 2,7
ostale dimenzije su uredne te je odlična kontroktilnost stijenki u 2-D
ehokardiogram 2008 glasi ovako:
-lijeva klijetka primjerenih dimenzija, uredne debljine stijenki
-održana kontraktilnost lijeve klijetke uz EF 82%
-bez regionalnih ispada kontraktilnosti
-mitralni zalistak blago pojačanih odjeka, blagi prolaps prednjeg listića, ninimalna angio +1 mitralna insuficjencija
-dijastolički protok ukazuje za dob primjerenu dijastoličku funkciju
-aorta primjerene širine, trivelarni zalistak uredne separacije i koaptacije,
doplerom uredan protok
-granična desna klijetka (2,7 cm) nema znakova opterećenja,
trikuspidalna insuficijencija angio +2/+3 stupnja, mlaz se spušta koso od septuma (ograničeno pokretljiv septalni kuspis) prema slobodnoj stijenci desnog atrija
-plumonalni protok uredan, nema indirektnih znakova plučne hipertenzije
-nema znakova perikardijalnog izlijeva, niti intrakardijalnih masa
ergometrija (rađena prije par godina): uredan nalaz opterečenja. kardioresoiracijska sposobnost visoka,test konorarne rezerve negativan. bez poremečaja ritma.
holter(rađen prije par godina): temeljni ritam bio sinusni. prosječne frekvencije 74 min, najniže 46/min u 02:30 a najviše 125/min u 11:00. ektopična aktivnost klijetki nije zabilježena. ona pretklijetki se sastojala od 59 AES. pomaka ST spojnice nije bilo.
ono što me zabrinjava je slijedeće:
veličina desnog vertikula 1996 g je bila 2,3 (u granicama je od 0,7-2,6)
1999 g je bila 2,5
2008 g je bila 2,7
ostale dimenzije su uredne te je odlična kontroktilnost stijenki u 2-D
ehokardiogram 2008 glasi ovako:
-lijeva klijetka primjerenih dimenzija, uredne debljine stijenki
-održana kontraktilnost lijeve klijetke uz EF 82%
-bez regionalnih ispada kontraktilnosti
-mitralni zalistak blago pojačanih odjeka, blagi prolaps prednjeg listića, ninimalna angio +1 mitralna insuficjencija
-dijastolički protok ukazuje za dob primjerenu dijastoličku funkciju
-aorta primjerene širine, trivelarni zalistak uredne separacije i koaptacije,
doplerom uredan protok
-granična desna klijetka (2,7 cm) nema znakova opterećenja,
trikuspidalna insuficijencija angio +2/+3 stupnja, mlaz se spušta koso od septuma (ograničeno pokretljiv septalni kuspis) prema slobodnoj stijenci desnog atrija
-plumonalni protok uredan, nema indirektnih znakova plučne hipertenzije
-nema znakova perikardijalnog izlijeva, niti intrakardijalnih masa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ne znam gde zivite i gde se lecite, u Srbiji se kardiohirusrke operacije tipa zamene valvula rade na ar mesta (Beograd - IKVB, "Dedinje", Sremska Kamenica). ne mogu da dam bilo kakav vremenski "prozor", ali obzirom na opis promena, mislim da u buducnosti mozete ocekivati da Vas upute na operaciju valvule.
S postovanjem.
S postovanjem.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dr ivica napisao:uvecanje desne komore dovesce vremenom do njenog slabljenja...
Pozdrav i jedno pitanje.Sin koji sad ima 5.5 god. operisan je pre dve godine u BG na institutu za majku i dete.Imao je urodjen VSD koji su pratili do 3 god jer su predpotstavljali da ce se sam zatvoriti.Nije se zatvorio ali mu nije predstavljao nikakve smetnje.Nije se zamarao i kao beba je bas lepo napredovao i poprilicno je i visok za svoje godine.Operacija je lepo protekla i rupica je zatvorena sa membranom,znaci nije ubaceno strano telo.Veoma brzo se oporavio.Sad me interesuje da li sme da se bavi nekim sportom i koji bi bio najadekvatniji.Ne mislim na nista profesionalno nego cisto rekreativno i da necim upotpunimo slobodno vreme.
S postovanjem
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovani,
O stepenu oterecenja kome ce dete smeti da se izlaze odlucice kardiolog, moje skromno iskustvo i misljenje je da ce dete moci da se bavi sportom rekreativno, a verovatno i intenzivnije, sve u skladu sa nacinom na koji se bude remodelovalo srce tokom rasta i kakvi budu ultrazvucni nalazi na redovnim kontrolama, kao i neki test opterecenja koji ce se u dogledno vreme verovatno obaviti.
Sve najbolje.
O stepenu oterecenja kome ce dete smeti da se izlaze odlucice kardiolog, moje skromno iskustvo i misljenje je da ce dete moci da se bavi sportom rekreativno, a verovatno i intenzivnije, sve u skladu sa nacinom na koji se bude remodelovalo srce tokom rasta i kakvi budu ultrazvucni nalazi na redovnim kontrolama, kao i neki test opterecenja koji ce se u dogledno vreme verovatno obaviti.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
dr ivica napisao:Postovani,
Sve najbolje.
Veliko hvala na odgovoru