pitanje za drbgd ili Dr. Ivica

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kiko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 10:29 pm

pitanje za drbgd ili Dr. Ivica

Post od kiko »

Imam 30 god. i imam sum koi sam otkrio 1999 god.od dete se bavim amaterski sport (kosarka,tenis)i nikad nisam imao problem.vo 1999 god. sam bio kod kardiologa i EF mi e bio 78 %.vo 2003 je pao na 69%. bio sam kod kardiologa pred 1 mjesec i :
EF 50%.Aortna bolest so umerena aortna stenoza i propratna aortna regurgitacija 2 stepen. Obeznost.

i dali lsu mi terapija
Hidrohlortiazid a 25 mg 1x1
Aspirin a 100 mg 1x1

trazim objasnenje i
kako mogu da sprecim pad EF.jeli postoi neki lekove i dali gojaznost( 184sm i 107 kg ) moze biti pricina zbog pada EF.
I dali ovaj sum moze biti nasledan.
Hvala vam puno
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Gojaznost, hipertenzija i zamaranje srca doprinose stetnim efektima kombinovane stenoze i aortne regurgitacije. Potrebno je da se odredi tzv. transvalvularni gradijent, razlika u pritiscima iznad i ispod zaliska, pa se prema toj vrednosti indikuje operativno lecenje (po mom saznanju koje je daleko od ekspertskog, kada razlika prrmasi 50mmHg, operacija zamene zaliska se mora izvesti).

Ne postoji ni jedan sum na srcu, odnosno urodjena srcana mana koja je definitivno nasledna - ali svakako postoji povecana incidenca bolesti kod srodnika.

U Vasem slucaju, do odluke kardiologa sa nivoa sekundarne (mozda i tercijarne) zdravstvene zastite, ja bih Vam dao Karvilex (Dilatrend, Milenol) ili Bisoprolol (Concor) i tako "cuvao" Vase srce od prevelikog zamaranja...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
aj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: pitanje za drbgd ili Dr. Ivica

Post od aj »

I meni bi trebao jedan odgovor. Naime,bavim se sportom dugo godina pa sam radila analize srca preventivno. Pre par dana sam ponovo radila uz,ovoga puta kod privatnika, sve je bilo kao i uvek u redu,ali sam donela nalaze od pre dve godine da ih doktor uporedi. Uz srca je bio identican. Ali kada je pogledao holter rekao mi je da sam na tom holteru imala AV blok II stepna Mobicz II i da nikako nisam smela da treniram-vidi se jedna crtica, i istraumirao me u vezi toga,dok mi je kardilog koji mi je tada dao da nosim holter i gledao rezultat rekao da imam zdravo srce i da mogu da treniram koliko hocu. Tada sam radila i ergospirometriju,sve je bilo ok. Odmah posle ovog pregleda kod privatnika, odnela sam i tom doktoru koji mi je tada radio holter ovaj nalaz holtera i pokazala tu pravu liniju za koju je ovaj doktor rekao da je AV blok, naravno nisam pominjala njegovo misljenje i pregled. Doktor je pogledao i rekao da je to normalno,samo jedan preskok i da ne trebam nista ponovo da radim. Velika je razlika izmedju preskoka i AV bloka, pa mi nije jasno kako mogu dobiti tako razlicita tumacenja. Napisacu Vam izvestaj koji pise na tom holteru pa ako Vi mozete da date svoje misljenje,na engleskom je ali tu su strucni pojmovi koji su univerzalni.
The average heart rate was 87BPM. The minimum heart rate was 48BPM. The maximum was 191 (trenirala sam tog dana). Total QRS count for this recording was 124758. There were 714 artifact triggers, which represent 0.6% of the total QRS count.
The patient initiated no markers during the test. There were no pauses detected using a setting of 2.5 sec. There were 20 tachycardias, the longest tachycardia episode was 2 hours 4 min 3 sec. There were no bradycardias.
There was 1 PVC. These represent 0% of the QRS count total. The higest PAC count of 1 was noted on 9.dec 7.0 PM. Of these PVC,none were couples, none were triplets, and none were SV tachycardies.
There were 9 PAC. These represent 0% of the QRS count total. The higest PAC count of 2 was noted on 9.dec around 5.00PM. Of these PAC none were triplets,and none were SV tachycardies.
There were no absolute arrhythmias detected.
No ST depression episodes (>2,0mm) were detected in channel 1. No ST depression episodes (>2,0mm) were detected in channel 2.
Diagnosis-I have made the following initial diagnosis: Tokom snimanja registrovana je prosečna frekvenca 87. Registrovana je jedna VES i mlai broj pojedinačnih SVES. Promena atrijalnog vodiča. U naporu registrovana tahikardija.
Mnogo bi mi znacilo ako mozete da mi date vase misljenje. Ja verujem ovom doktoru koji mi je radio holter. Ali me je ovaj drugi mnogo istraumirao jer mi je skoro rekao da sam srcani bolesnik, da mogu lako da izgubim svest,da nisam smela da treniram.. Hvala Vam unapred.
enni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 29, 2010 2:00 pm

Post od enni »

Pozdrav svima,htela sam da pitam nekog za savet.Mom suprugu su sledece analize krvi,napisacu ono sto je uvecano i sto je bitno.
AST-63
ALP-99
HOLESTEROL-5.75
HDLD-0.76
LDL-4.19
SEDIMENTACIJA -38
Ovakvi rezultati su mu bili i pre 6 godina,radio je na infektivnoj test za hepatitis-b,i bio je negativan,radio je ultra zvuk stomaka sve mu je dobaro,samo mu je jetra malo uvecana.Doktorka kaze to je kod tebe tako ne mrda ni gore ni dole,ne moras nista da radis.Stim sto mu te godine ALP nije bio uvecan.Pa me interesuje dali neko moze da mi kaze kod kog doktora bi trebalo da ode da mu kaze konkretno sta mu je.Da naglasim da ne pije,ne pusi i da ne pije gazirano,mislim pije ali retko.Mozda je za doktorku to bezazleno ali zelim da znam razlog jer je on mlad covek pa da ostavi sve tako.
enni
Novi član
Novi član

Post od enni »

Ima li nekog na ovom forumu?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

da li je radjena standardna imunologija (ANA, ANKA)?
enni
Novi član
Novi član

Post od enni »

Na koga mislite ako na mene nije i ne znam sta je to.
enni
Novi član
Novi član

Post od enni »

Kad god sam citala nesto o zdravlju citala sam na ovom forumu,kada sam se registrovala nema nikog da mi odgovori danima :( :( :( :( :( :( :( :( :(
enni
Novi član
Novi član

Post od enni »

Doktore DRDBG,posto je isao na infektivnu kliniku i svi reziltati koje su mu uradili bili su dobri samo mu je AST-73 i dalje povecan,doktorka ga je poslala kod imunologa,i rekla mu je kada bude otiso kod njega on ce mu reci da je to toliko malo da nije za njega,mada ne znam kakve veze ima imunolog sa tim.A predhodna doktorka mu je rekla da ako mu svi rezultati budu dobri sem alt da ce mu raditi biopsiju jetre,ali kad je otiso po rezultate radila je druga doktorka.Sta mislite vi o ovome,i kakav predlog dajete?
enni
Novi član
Novi član

Post od enni »

Ima li uopste nekog na ovom forumu? :x
Odgovori