OPNA U SRCU... sta se moze uciniti?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Tule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 12:24 pm

OPNA U SRCU... sta se moze uciniti?

Post od Tule »

Naime, posto covek ne moze znati sve, tako sam ja laik za medicinu i medicinske termine,
pa cu slucaj, meni veoma drage osobe, opisati krajnje laicki.

Osetila je tegobe na poslu, otisla na pregled (tacnije hitna pomoc je odvezla) i ustanovili joj opnu izmedju pretkomore i komore.
To je valjda urodjeno samo sto je pre to bila izuzetno tanka membrana, pa je srce funkcionisalo, ali sad dolazi do zadebljanja.
Broj otkucaja ume izuzetno da joj skoci (preko 100-120), tvrdi se da sa takvim defektom na srcu to moze biti fatalno.
Osoba je zenskog pola, 35 godina i nije pusac.
Rodila je jedno dete (na opste cudjenje doktora kako nije srce otkazalo tokom porodjaja).

Zanima me sta se tu sve moze uciniti.
- Koliko su cesti takvi slucajevi?
- Kako se leci, jel operacija obavezna (ja ne vidim drugo resenje)?
- Da li se to radi kod nas ili u inostranstvu?
- Kolika je uspesnost operacija?
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

postovani,

prilicno ste neprecizni sto onemogucuje adekvatan odgovor. urodjene srcane mane kod kojih se pominju opne u raznim aspektima mogu biti:

- cor triatratum, membrana koja deli pretkomoru (najcesce levu, izuzetno retko desnu) na dva dela i onemogucava dotok krvi u komoru... potrebna operacija, radi se kod nas, konsultovati pedijatrijskog kardiologa ili odraslog koji dobro poznaje urodjene srcane mane

- subvalvularna stenoza aorte (suzenje izazvano membranom koja se nalazi u izlaznom delu leve komore prema aorti)... ista prica, ako postoje tegobe potrebna je operacija

- rupa u membranskom delu pregrade izmedju komora - vsd - ubedljivo najcesca urodjena srcana mana... i opet, ako postoje takve tegobe potebna je operacija koja se radi kod nas, a konsultovati... sve isto kao i gore vec receno.

lep pozdrav
Tule
Novi član
Novi član

Post od Tule »

Zahvaljujem na odgovoru.
Nazalost, ne znam bas mnogo o celom slucaju i nikako da zapamtim medicinski naziv te deformacije. Ono sto sam saznao je sledece:
Opna se nalazi izmedju komore i pretkomore (ne znam koje) i otezava rad srca. Doktori su joj rekli da uz terapiju moze da zivi sa tim i da ne mora da operise, ali nema nikakvih velikih fizickih aktivnosti. Ali ako je potrebno moze da se operise.
Misljenja sam da je to mozda bolje operisati nego cekati da se stanje pogorsa ili usped neke nepredvidjene okolnosti dovede i do fatalnog ishoda.

Znam da operacija srca definitivno nije mala stvar, ali me zanima, ako je neko upucen, koliko je to cest slucaj kod nas i kako prolaze te operacije?
Da li je bolje operisati se ili uzimati terapiju i cekati (ko zna sta)?
NOVELA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 9:58 pm

Post od NOVELA »

Tule napisao:Zahvaljujem na odgovoru.
Nazalost, ne znam bas mnogo o celom slucaju i nikako da zapamtim medicinski naziv te deformacije. Ono sto sam saznao je sledece:
Opna se nalazi izmedju komore i pretkomore (ne znam koje) i otezava rad srca. Doktori su joj rekli da uz terapiju moze da zivi sa tim i da ne mora da operise, ali nema nikakvih velikih fizickih aktivnosti. Ali ako je potrebno moze da se operise.
Misljenja sam da je to mozda bolje operisati nego cekati da se stanje pogorsa ili usped neke nepredvidjene okolnosti dovede i do fatalnog ishoda.

Znam da operacija srca definitivno nije mala stvar, ali me zanima, ako je neko upucen, koliko je to cest slucaj kod nas i kako prolaze te operacije?

Ako je od pomoci ja sam sa sinom pre 2 godine lezala na institutu za majku i dete u BG upravo zbog operacije srca.Tada je imao 3 godine i ima urodjenu srcanu manu,zapravo otvor izmedju komora tkz VSD.Uperacija je sama od sebe rizicna i svako podnosi drugacije.On je hvala bogu super podneo,sve se odlicno zavrsilo i brzo se oporavio.Sad idemo na kontrolu kod njegovog kardiologa u NS svakih 6 meseci do godinu dana.Bili smo pre 2 meseca i super je.
NOVELA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 9:58 pm

Post od NOVELA »

Tule napisao:Zahvaljujem na odgovoru.

Ako je od pomoci ja sam sa sinom pre 2 godine lezala na institutu za majku i dete u BG upravo zbog operacije srca.Tada je imao 3 godine i ima urodjenu srcanu manu,zapravo otvor izmedju komora tkz VSD.Uperacija je sama od sebe rizicna i svako podnosi drugacije.On je hvala bogu super podneo,sve se odlicno zavrsilo i brzo se oporavio.Sad idemo na kontrolu kod njegovog kardiologa u NS svakih 6 meseci do godinu dana.Bili smo pre 2 meseca i super je.
Tule
Novi član
Novi član

Post od Tule »

Hvala puno na odgovoru...zaista mi mnogo znaci.
Doduse, cinjenica je da mladje osobe bolje podnose operacije i organizam se lakse oporavlja, ali sta je tu je.
Videcemo sta ce se do kraja odluciti i kako ce sve to ispasti.
Pozdrav svima i hvala jos jednom.
Odgovori