Operacija VSD

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Predator
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 16, 2007 8:44 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Operacija VSD

Post od Predator »

Imam urodjen VSD izmedju desne komore i leve predkomore promera oko 4.5 mm sa okulzivnom membranom koja ga do pola zatvara. Na rodjenju, velicina mane je iznosila nesto manje od 1 santimetra, medjutim, vremenom se zatvarao, i doktori su smatrali da ce se do kraja puberteta potpuno zatvoriti. Medjutim, infekcija salmonelom koju sam dobio kada sam imao 5 godina usporila je ovo zatvaranje, koje se zaustavilo posle moje cetrnaeste godine. Taj VSD, buduci da nije velikog promera, nikada mi u zivotu nije pravio probleme. Kao dete sam 6 godina trenirao plivanje, a potom i kosarku isto toliko dugo. Bavio sam se sportovima, i to iskljucivo profesionalno, naravno, na onom nivou na kome su to moje godine dozvoljavale. Kada sam krenuo u srednju skolu poceo sam da pusim. To je bilo pre 6 godina. Od tada sam i prestao da treniram bilo sta aktivno. Usled pomerenog bioritma, u smislu da sam poslednjih godina cesto nocju budan a preko dana spavam, i takvo ponasanje ume da traje i mesecima, dobio sam povishen krvni pritisak. Poslednji izmeren je bio oko 140 sa 90.
Iako nikada nisam imao probleme sa zdravljem uzrokovane VSD-om, u proteklih nekoliko meseci sam se u 2-3 navrata osecao jako lose, predpostavljam od povisenog pritiska.
Pre 10 dana sam ponovo, nakon duge pazue od bilo kakve fizicke aktivnosti krenuo u teretanu. Inace ima isto toliko dana od kada nisam zapalio cigaretu, jer sam odlucio posle merenja na kome mi je utvrdjen gorepomenuti visok pritisak, da sa cigaretama prestanem. Veceras me je uhvatila vrtoglavica i slabost na pola treninga, nakon cega sam izasao iz teretane, i u jednom trenutku mi je, posle predjenih nepunih 50 metara, toliko pripala muka, da sam pomislio da cu da se onesvestim. To osecanje je bilo propraceno suvocom usta, i kompletnom malaksaloscu misica.
Predpostavljam da se ovo desilo zbog cinjenice sto sam se preforsirao vezbajuci, i sto je 10 dana nepusenja isuvise kratak period da se potre efekat koji je 6 godina ove lose navike ostavilo na moj organizam, medjutim, to me je dovelo do razmisljanja o eventualnoj operaciji VSD-a koju su mi predlagali. Naime, niakda operacija nije bila izlozena kao potreba vec kao mogucnost. Takodje mi je receno da je ona krajnje rutinska i da se obavlja najnormalnije kod nas, sa periodom zadrzavanja u bolnici ne duzim od 5 dana.
Ono sto bih ja zeleo da znam je da li mi ta operacija moze doneti neko poboljsanje u smislu mog krvnog pritiska, moze li zaustaviti dilatiranje moje desne srcane komore i time olaksati napor koji treniranje iziskuje od mog srca, i naravno koje su moguce nezeljenje situacije do kojih moze doci za vreme i nakon operacije, ukoliko postoje?
Takodje me zanima, pod kojim uslovima smem da treniram?
Izvinjavam se na ovako opsirnom tekstu, i zahvajujem svima koji su se potrudili da ga procitaju. Ali znate, u strahu su velike oci, pa imam potrebu da sve objasnim i predocim do detalja, kako bih mogao da dobijem sto valjaniji odgovor.
Hvala unapred, Milan Bg [20]
Seem like everyone is sleapwalking through their waking state, or wakewalking through their dreams.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Operacija "kisobran" metodom se zaista kod nas izvodi vec rutinski. Opasnost kod VSD-a je da se javi Eisenmergerov kompleks, odnosno fenomen, gde se levo-desni shant (prelivanje iz leve u desnu komoru kroz septalni defekt) promeni u desno-levi shant (prelivanje iz desne komore u levu komoru). U ovakvoj situaciji se javlja vidljiva cijanoza kod pacijenta (plavicaste usne i jezik...) i potrebna je urgentna operacija. Ne znam (i ne verujem) da se to desilo kod Vas, ali visok krvni pritisak je ili posledica hemodinamskih promena, ili uzrok pogorsanju. Iznenadjuje da imate samo 20 godina, a kazete da ste vec 6 godina pusac. To nikako sebi ne biste smeli da dozvolite. O indikovanosti operacije reci ce Vam kardiolog posle ultrazvuka i color-dopplera srca. Tada cete saznati i koliko opterecenje smete da podnosite.

Sve najbolje
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori