Operacija ugradnja dvostrukog baypasa i blokada leve grane

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
JovicaZ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 05, 2008 8:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Operacija ugradnja dvostrukog baypasa i blokada leve grane

Post od JovicaZ »

Pre tri godine sam imao infakt a prosle godine su mi ugradjena 4 stenta koja su se nažalost zacepila.Tako da 8 januara idem na opraciju ugradnju dvostrukog baypasa a pre neki dan mi je rečeno da imam blokadu leve grane ya to nisam znao.Pa me interesuje kako će to da utice na operaciju i dali postoji nacin lecenja te blokade jer mi niko u stvari nije ni objasnio sta je to u stvari?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Novonastali BLG je ekvivalent akutnog infarkta miokarda i tako se tretira. Nemojte da vas ovo plasi, to ne znaci da ste imali nov infarkt, vec da je doslo do poremecaja u sprovodjenju nervnih impulsa kroz srcani misic /da vam ne objasnjavam to anatomski i promenama u EKG-u za vas nije bitno/ a na bazi postojece ishemije srcanog misica.
Taj novonastali BLG je u ostalom i glavni razlog zasto vam rade premoscenja koronarki i nakon intervencije bi trebalo da se izgubi.
Ocigledno da balon dilatacija sa stentovanjem nije pomogla, da je doslo do ireverzibilnog zacepljenja krvnih sudova, te je neophodno premoscenje ateromatoznim plakovima "zapusenih" segmenata k. suda.
Za intervenciju se uzima arterija mammarija iz predela g. kosa.
Obzirom na vase dosadasnje stanje, ova intervencija bi trebalo da vam donese sasvim nov kvalitet zivota.
Sa srecom!
JovicaZ
Novi član
Novi član

Post od JovicaZ »

Doktore hvala Vam na brzom odgovoru i Vama sve najbolje.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Cujemo se posle operacije.
Mir Boziji!
Hristos se rodi!
JovicaZ
Novi član
Novi član

Post od JovicaZ »

Evo javljam vam se drugi put.Evo sad sam napokon operisan tj. ugraden mi je trostruki baypass i pre 10 dana sam otpusten kuci.
Sad me interesuje jedno.
Posle setnji koje radim svaki dan,kad legnem osetim pulsiranje u vratu prema glavi i slepoocnicama,i to mi je sad vrlo nelagodan osecaj.Pa me interesuje zasto mi se to javlja,neznam mozda je to bilo i prije a da nisam obracao paznju.A sad posle operacije to mi se javlja svakodnevno.Unapred hvala!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Drago mi je da je op uspela! :D
Srce je konacno "natankirano gorivom" /citaj: dobija potrebnu kolicinu kiseonika/ kako mu i dolikuje! Sada "pumpa" /citaj:srcani misic/ pumpa kako treba uz adekvatan udarni i minutni volumen, pa i stvara pritisak u "cevima"/citaj krvnim sudovima/. Proverite krvni pritisak i idite kod lekara da vam koriguje dosadasnju antihipertenzivnu terapiju.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
JovicaZ
Novi član
Novi član

Post od JovicaZ »

Postovani Doktore prvo se izvinjavam sto Vam se nisam zahvalio na prethodnom odgovoru,ali bi nastavio sa pitanjem na prethodnu temu.
Kao prvo navescu vam otpusne dijagnoze koje sam dobio u Kamenici:
Z95.1 Prisustvo aortokoronarnog bajpasa grafta(bypass graft). 3xACB(ACD-Pd,D2,LAD-LIMKA) 14.01.2008.
I25.2004 Infractus myocardii transmuralis inverteratus reg. antero-lateralis. 2004.god
Z95.5 Prisustvo implatata i grafta na koronarnim sudovima (koronarna angioplastika).-stent na RIAx3, ACDx1. a.a.l
I100 Hypertensio arterialis essentialis.
I11.9 Morbus cordis hypertensivus sine insufficientia cordis.
I11.92 Cardiomyopathia hypertensiva hypertrophica.
I25.5 Cardiomyophathia ischemica. EF 45%
E78.2 Hyperlipidaemia mixta.

Prepisana terapija mi je sledeca:
Aspirin protect 100
Presolol tablete 100mg 2x1/2
Prilazid tablete 5 mg 1x1
Controloc tablete 20 mg 1x1
Hemopres tablete (50+5 mg) 1 tbl. na treci-cetvrti dan
Simvor tablete 20 mg 1 uvece

Posle Vaseg odgovora kontrolisao sam pritisak koji se kretao od 150/100 pa do 120/80.Bio sam kod kardiologa i on mi je umesto leka Prilazid prepisao Prexanil 4mg 1 tableta uvece izmedju 21h i 22h.
Variranje pritiska se i dalje javlja i pulsiranje u potiljku.Lek pijem nedelju dana.Interesuje me Vase misljenje o ovom leku posto je uputstvi na slovenackom i da li ga smem upotrebljavati na osnovu ovih dijagnoza?
Inace sam pio sledece lekove za pritisak koje su mi prepisivali jos od 2004.god :
Prilazid,Prilazid plus,Hemokvin,Enalaprin,Monopril i sad ponovo Prilazid i nakraju sad ovaj slovenacki.
Unapred hvala na odgovoru.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Jedan od novijih ACE-inhibitora. ja bih pre koristio Monopril, obzirom da slabije obara krvni pritisak pa se moze primeniti u vecim dozama a vama je nuzna sto veca kolicina ACE-inhibitora zbog prevencije hipertrofije srcanog misica i renoprotekcije /zastite sitnih osetljivih krvnih sudova bubrega, jer ni oni nisu u najboljem stanju obzirom na ukupno stanje krvnih sudova i lipidni disbalans/.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori