Molim nekog od lekara sa foruma za odgovor na par pitanja, koja me užasno plaše. Moj suprug je pre nekoliko dana imao operaciju srca, trostruki bajpas. Na sreću, nije imao infarkt, već se problem otkrio na koronarografiji. Prilikom priprema za operaciju, otkrivena je aneurizma abdominalne aorte:
"Aorta u bulbusu maksimalnog AP dijametra 37mm, ascedentna aorta maksimalnog dijametra 31 mm, descedentni deo dijametra 23 mm. Supraaortalne grane prolazne.
U infrarenalnom segmentu abdominalne aorte prisutna fuziformna aneurizma na dužini od 95mm, maksimalnog AP dijametra do 65mm, sa muralnim trombotičnim masama najdebljim uz zadnji zid i aktivnog lumena AP dijametra 25mm. Vrat aneurizme dijametra 38mm.
Opisana aneurizma zahvata i obe zajedničke ilijačne arterije, desnu na dužini 55mm od ishodišta, max dijametra 38mm sa aktivnim lumenom 21mm, levu na dužini 37mm od ishodišta, max dijametra 32mm sa aktivnim lumenom 18mm. Visceralne grane abd aorte prolazne.
Ne detektuje se slobodna tečnost. Ne detektuje se prisustvo patoloških tečnih kolekcija u retroperitoneumu."
1. Koliko je ovo opasno? Naravno da moj suprug ne može sada posle operacije srca da se bavi fizičkim aktivnostima, ali se bojim da ovo samo od sebe ne pukne?
2. Koliko je opasna sama operacija aorte? Lekari savetuju da prođe bar 3 meseca između ove 2 operacije.
3. Jedan vaskularni hirurg predlaže ugradnju grafta-stenta kroz preponu, ali nismo sigurni da li je to moguće kod njega? Čuli smo da se rade neki 3D modeli na II Hirurškoj, da su odlični, da poprilično koštaju... sve to ne bi bio problem, samo kad bismo znali da li je to za njega preporučljivo.
Unapred hvala na bilo kojoj informaciji!
Operacija abdominalne aorte nakon op srca! Molim pomoc
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 21, 2015 6:00 pm
-
- Novi član
Re: Operacija abdominalne aorte nakon op srca! Molim pomoc
Ako nema nikog od lekara, možda neko od korisnika foruma ima iskustva sa stomačnom aneurizmom?
Svaka informacija bi mi bila značajna.
Hvala unapred
Svaka informacija bi mi bila značajna.
Hvala unapred
Da bi ste znali da li može da metoda mora neko od hirurga koji se bavi time da pogleda snimke i vidi da li može da se plasira to zavisi od oblika i položaja aneurizme. Ako je neko gledao i rekao da može onda bi trebalo da može.
Operacija je rutinska, ali naravno i rizična. Generalno ovo treba da se reši, tako da nemojste da se opterećujete rizicima već se koncentrišite da dobro kontroliše krvni pritisak i uzima svu propisanu terapiju.
Operacija je rutinska, ali naravno i rizična. Generalno ovo treba da se reši, tako da nemojste da se opterećujete rizicima već se koncentrišite da dobro kontroliše krvni pritisak i uzima svu propisanu terapiju.
-
- Novi član
Dejanbg, hvala mnogo na informaciji.
Problem je u tome što jedan vaskularni hirurg je za klasičnu operaciju i da se radi na Dedinju, gde je rađena i operacija srca , a drugi (da budem iskrena, taj deluje malo neozbiljno) insistira da se intervencija radi na II hirurškoj i da tamo rade te jako skupe stentove. Ako će to poštedeti mog muža rizične operacije u ovom trenutku, naći će se novac.
Međutim, odlaskom na drugu kliniku, dolazimo u situaciju da se prvi lekar naljuti i izgubimo pomoć za klasičnu operaciju, ukoliko se bude zaključilo da je ipak neophodna.
Kako biti pametan u ovakvoj situaciji?
Problem je u tome što jedan vaskularni hirurg je za klasičnu operaciju i da se radi na Dedinju, gde je rađena i operacija srca , a drugi (da budem iskrena, taj deluje malo neozbiljno) insistira da se intervencija radi na II hirurškoj i da tamo rade te jako skupe stentove. Ako će to poštedeti mog muža rizične operacije u ovom trenutku, naći će se novac.
Međutim, odlaskom na drugu kliniku, dolazimo u situaciju da se prvi lekar naljuti i izgubimo pomoć za klasičnu operaciju, ukoliko se bude zaključilo da je ipak neophodna.
Kako biti pametan u ovakvoj situaciji?
Koji su doktori u pitanju?
-
- Novi član
Mislite imenom i prezimenom? To ipak ne bih mogla...
Sto, sta ce se dogoditi?
Posaljite mi onda privatnu poruku, ima na oba mesta dobrih strucnjaka pa da vidim da li mi je neko ime poznato...
Posaljite mi onda privatnu poruku, ima na oba mesta dobrih strucnjaka pa da vidim da li mi je neko ime poznato...