Molim Vas, mozete li mi dati misljenje o sledecim nalazima..
27 godina
180 cm
115 kg
Rezultati UZ:
aorta u korenu 32
separacija veluma 18
leva pretkomora 42
desna komora 28
lv edd 52
lv esd 33
ef 60%
fs 40%
septum 11
zadnji zid 11
perikardni izliv 0
Zakljucak: Prolapsus valvuae mitralis discreta, sy anxsium, gastroduodenitis chr.
Potom je radjen EKG pod opterecenjem:
max mets 13.3 (8.7) mets (153) %
max heartrate 182 (175) /min (104) %
max bp 160/85
max bp x hr 288 dp factor 0.0
body surface 2.329
Zakljucak: Pri opterecenju od 13.3 METs dostignuta SMF 182/min, bez stenokardije, bez ST evolucije, pojedinacne SVES. Niza tolerancija napora.
Ponekad se javi osecaj preskakanja srca, ali posto popijem lek dat za gore navedenu anksioznost, sve se smiri. Zanima me da li je i kojom merom to do srca, to jest, da li je problem u anksioznosti i gojaznosti ili u srcu, da li da se bavim sportom i generalno sve sto mozete reci kao savet i misljenje. Hvala.
Nalaz kardiologa
Re: Nalaz kardiologa
Jeste li nosili Holter EKG-a? Na Vašem EHO nalazu se (po dijagnozi) vidi prolaps mitralne valvule. Prilikom srčane kontrakcije Vaš zalistak između leve komore i leve pretkomore se malo više ''savije'' prema pretkomori i dozvoli da se malo krvi vrati u levu pretkomoru. Ta količina krvi obično ''udari'' u zid leve pretkomore i ponekad izazove poremećaj u ritmu koji Vi osetite kao preskakanje. To je benigno stanje koje bi trebalo s' vremena na vreme kontrolisati i ništa više. Ako je Holter EKG-a u redu, uz ovaj EHO nalaz, nemate razloga za brigu. U svakom slučaju korigujte ishranu i regulišite telesnu masu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Maj 26, 2015 9:34 pm
Re: Nalaz kardiologa
Postovani,
Danas sam dobila nalaz holtera ekg:
Sve vreme registracije sinusni ritam.
Prosecna srcana frekvenca je bila 91/min u toku dana, 82/min u toku noci i 87/min tokom 24h.
Maksimalna srcana frekvenca je bila 130/min u 06.54, minimalna srcana frekvenca je bila 60/min u 3.38
Zabelezena 1 VES i 17 SVES. Registrovane 4 epizode iregularnog ritma sa cestim SVES kao i 1 kratkotrajna epizoda PSVT.
Nije bilo pauza duzih od 2s. Bez znacajnih promena na ST i T.
Molim Vas da li neko moze da mi protumaci nalaz.
Inace, koristim terapiju, ne vezano za kardiologiju: rivotril i seroxat.
Hvala puno!
Danas sam dobila nalaz holtera ekg:
Sve vreme registracije sinusni ritam.
Prosecna srcana frekvenca je bila 91/min u toku dana, 82/min u toku noci i 87/min tokom 24h.
Maksimalna srcana frekvenca je bila 130/min u 06.54, minimalna srcana frekvenca je bila 60/min u 3.38
Zabelezena 1 VES i 17 SVES. Registrovane 4 epizode iregularnog ritma sa cestim SVES kao i 1 kratkotrajna epizoda PSVT.
Nije bilo pauza duzih od 2s. Bez znacajnih promena na ST i T.
Molim Vas da li neko moze da mi protumaci nalaz.
Inace, koristim terapiju, ne vezano za kardiologiju: rivotril i seroxat.
Hvala puno!