Molim Vas da mi protumačite nalaz nakon testa opterećenja

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Slobodan sretenović
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 11:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim Vas da mi protumačite nalaz nakon testa opterećenja

Post od Slobodan sretenović »

Poštovani doktore,
dana 02.12.2007.doživeo sam AIM i istog dana mi je ugradjen stent Flexmaster F1.
Bile su mi 100%okludirane dve arterije -prednja descendentna i cirkumfleksna.Cx arterija nije radjena,već mi je rečeno da će se odluka o PCI doneti nakon testa opterećenja.
Dana 18.02.2008.za vreme rehabilitacionog tretmana u Niškoj banji uradjen mi je test opterećenja na BICIKL ERGOMETRU.Nalaz je sledeći:
Test uradjen na ergometar biciklu od 25 W do 100W sukcesivnim povećavanjem opterećenja na 4 min ukupnog trajanja 13 min.uz redovnu medikamentoznu th bez beta blokatora.TA se kretala od 120/90 do 150/100 mmHg a frekvencija od 102 do 152/min.Dostignuta SMF bez bola u grudima i bez gušenja.Na EKG-u nakon opterećenja elevacija ST segmenta nad zonom ožiljka bez ES.
Dana 21.05. uradio sam retestiranje.Nalaz je sledeći: Test opterećenja-TREAD MILL.Podvrgnut kontinuiranom,progresivnom opterećenju po protokolu BRUCE u ukupnom trajanju 7 min i 40 sek.Test prekinut zbog zamora.Elevacija ST u zoni infarkta bez ES i bez bola u grudima.
TA 160/80.
Zaključak:Test do postignutog opterećenja negativan za nove lezije koronarnih krvnih sudova.

Molim Vas da mi odgovorite da li nakon navedenih testova treba da radim intervenciju nad Cx arterijom i kada bi ponovo trebalo da uradim retestiranje.Najlepše hvala.
Odgovori