Molila bih dr.Ivicu za savet

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Evo ovo je rezultat ekg i ultrazvuka u petak radim holter.

Samo da napomenem ovo što sada osećam je ništa , u nedelju sam mislila da noć neću preživeti, nikad čak i kad je konstatovan mioperikarditis nisam imala takve ES.

Dg: St.post myopericarditidem; Arrhythmia extrasystolica ventricularis

Objektivno: eupniočna,vene vrata b.o.
Pluća: normalan disajni šum
Srce: rad srca remećen ES,tonovi jasni,bez šumova,TA 115/85mmHg,fr.75/min.
Stomak: mek,bezbolan,jetra i slezina se ne palpiraju.
Ekstremiteti: bez edema.
EKG:s.r.monomorfne VES sa fiksnim kuplungom,bez promene ST-T.
Ehokardiografski nalaz: aorta je normalne širine u korenu, aortna valvula trolisna, centralno postavljenih veluma čija je sistolna separacija očuvana;
leva komora normalnih dimenzija, normalne debljine zidova ,u IVS postoje crtaste fibroze, bez segmentnih poremećaja kontraktilnosti (EF LK oko 67% ) ;
ddesna komora normalnih dimenzija,

Dopplerom se registruje beznačajna MR i TR 1+ sa indirektno procenjenim SPDK oko 29mmHg.
Jači ehoi perikarda.

Postoji aneurizma interatrijalnog septuma.

Terapija: Concor-cor 2x 1/2 tbl.ako i dalje postoje ekstr.sis., a ne dođe do '''pada'' pritiska povećati dozu Concora- cor 1 ujutru i pola tbl.uveče.POred toga vitam.Cod 500, vit.E, Mg 2x1.Kontrolni holter.i analiza krvi....

Dr. Ivice mene interesuje VAš komentar i jako me zanima šta znači ''Postoji aneurizma interatrijalnog septuma'' -jel to nešto ozbiljno, :o ,

Hvala Vam svima na savetima i javiću se kada odradim holter.

Hvala još jednom dr.Ivici i svima ostalima :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Aneurizma je lako popustanje zida, prosirenje medjupretkomorskog zida, ali bez znacaja, bez ikakvog uticaja na srcanu pumpu. Ja bih ovde uveo Amiodaron 200mg 1x1, i to je to. lecenje Concorom je besmisleno...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
jelenans
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 3:47 pm

Post od jelenans »

Trenutno stari holter nemam kod sebe, tj je kod roditelja mi je u ZR-u, ali tad, kad su mi radili, a bila sam i umorna i pod stresom znam da sam imala otprilike nekoliko salvi/VTA sa makismalno 16 otkucaja, sto se i poklopilo sa mojim "zummm" kako sam opisala tu VTA :D .Sad mi je holter ok, al sam odmorna i nisam se preopterecivala,ali znam dobro da ako se umorim , ili sam neispavana i slicno mogu da "proizvedem" isto, tj znaci da u toku dana bar desetak puta osetim par tih exrsasistola zaredom, u trejanju od nekoliko sekundi.Ono sto mene interesuje je da li je to opasno, jer oba kadiologa su mi rekli da se drzim terapije, bez daljeg objasnjenja da li je opasno ili samo jako neprijatno.Ja sam jednostavno odustala od karijere, jer sta mi vredi ako se umaram pa u toku dana osetim bar pet puta "zuum", a na kraju je rezultiralo i gubitkom momka.Ako znam da je imalo opsano, necu zaliti sto sam odustala od nekih stvari.Dakle, pitanje je, da li po nekoliko VES za redom, 3, 5 , 10, u trejanju od nekoliko sekundi moze imati ozbiljnije posledice???
hvala na odgovoru
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Vezane VES sa malim razmakom uz fenomen "R na T" mogu da budu opasne i da uvedu srcani misic u stanje fibrilacije.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori