Modra usta

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
BetiBup
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 6:08 pm

Modra usta

Post od BetiBup »

Moja majka ima visok pritisak, 180/100. Pije Presolol i Enalapril a tkdj. ima visok holesterol i trigliceride. Radjen EKG i receno joj je da nema Anginu Pectoris.
Medjutim, usta su joj uvek modra pa bih molila nekog od strucnjaka da mi objasni otkud tako modra usta i da li treba da uradi neke dodatne analize i koje. Svaki savet je dobro dosao!
Hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Modra usta su rezultat smanjene kolicine kiseonika u arterijskoj krvi - a uzroci mogu da budu brojni, najcesce (u starijih osoba) plucni emfizem i respiratorna insuficijencija. Da sam joj ja lekar, posle fizickog pregleda bih verovato trazio da se uradi spirometrija.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
BetiBup
Stalni član
Stalni  član

Post od BetiBup »

Dr.Ivice, hvala puno na brzom odgovoru!
Ukoliko ste u mogucnosti, molila bih da mi odgovorite jos na jedno pitanje. Da li je to (Presolol i Enalapril) odgovarajuca terapija? Inace, moja mama ima 57 godina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Obzirom da ne znam nista o stanju srca, nisam je slusao, gledao EKG, ne bih mogao da kazem nista konkretnije. Takodje, ne znam ni doze koje uzima, niti raspored, a ne znam ni je li ovaj pritisak koji sada navodite sa lekovima, ili je to pre uzimanja lekova. Da ste blizu, rekao bih Vam da dodjete do mene, ali ovako - jedino mogu da predlozim da posaljete taj EKG, da javite da li majka ima ima neke preskoke, da malo merite tenziju ujutru (pre ustajanja), u podne pre rucka i uvece pre uzimanja vecernjih lekova, pa javte shemu. Ili se javite na mobilni. A spirometriju uradite. Ako majka ne mokri dovoljno ili ima otoke na potkolencama ili oko skocnih zglobova, ja tu obicno dodajem Diunorm ili Lomtazid...

Sve najbolje.
BetiBup
Stalni član
Stalni  član

Post od BetiBup »

Mama je trenutno kod mene u Nemackoj pa ne znam kako da stupi u kontakt sa Vama ali evo, mogu napisati izvestaj sa EKG-a radjenog pre 2 nedelje. Nadam se da su to prave informacije jer se ne razumem u citanje dijagnoza,dakle:
Normal sinus rhythm
Moderate voltage criteria for LVH, may be normal variant
Borderline ECG
a prepisana terapija:
Enalapril 10mg 2x1
Lometazid svaki treci dan x 1
Presolol 100mg, 2x 1/4
Bromazepam 6mg 3x1

Inace, pritisak je 200/100 pre uzimanja lekova, nakon tableta je 180/100.

Hvala najlepse na odgovoru!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Svojim pacijentima koji podsecaju nalazom (tenzijom) na Vasu majku dajem Presolol 2x1/2, a Lometazid da piju dva dana po jednu tabletu, pa da preskacu treci dan, i tako redom. Ako ni to ne pomogne, onda povecam i Enalapril na 2x20mg.
BetiBup
Stalni član
Stalni  član

Post od BetiBup »

Hvala na odgovoru!
ružicacrvena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2016 3:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Modra usta

Post od ružicacrvena »

Poštovani,ako neko može da mi pomogne...Dete od moje komšinice ima 2 godine i juče su joj pomodrila usta ,slabo je disala i nije reagovala na dozivanje...Uradili su joj nalaze,ali ne znaju šta joj je i pustili su je kući..Ovo joj se već jednom desilo u decembru,tada su je ostavili da prenoći u bolnici ali opet nisu ustanovili šta joj je...Ako neko zna,neka hitno odgovori..
Hvala unapred.
Odgovori