Koliko cesto u praksi postoji razlika kod procitane vrednosti krvnog pritiska pri merenju na leve odnosno desne ruke (kod mene skoro uvjek na desnoj ruci su ti vrednosti veci za 10-tak jedinica).
Dali je to mozda neki zabrinjavajuci fakt?
Koje merenje (na levoj ili desnoj ruci) da uzimam kao relevantnije?
HVALA
Merenje krvnog pritiska - LEVA ILI DESNA RUKA
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:16 am
Koliko cesto u praksi postoji razlika kod procitane vrednosti krvnog pritiska pri merenju na leve odnosno desne ruke (kod mene skoro uvjek na desnoj ruci su ti vrednosti veci za 10-tak jedinica).
HVALA
HVALA
razlika u pritiscima izmedju dve ruke je normalna pojave ako je u manjem rasponu 10-tak mmHg. pritisak je uvek visi na desnoj ruci (odnosno kod levorukih na levoj) zbog jace razvijenih misica i vece upotrebe.
u studijama koje se bave proucavanjem hipertenzije merenje se vrsi uvek na desnoj ruci, mada ni merenje na levoj ruci ne predstavlja neko drasticno gubljenje informacije za "obicne" hipertonicare.
pacijenti koji imaju (iz odredjenih razloga) znacajnu razliku pritisaka na rukama treba da beleze vrednosti sa obe ruke.
merenje treba vrsiti mehanickim a ne digitalnim aparatima, zbog vece pouzdanosti.
u studijama koje se bave proucavanjem hipertenzije merenje se vrsi uvek na desnoj ruci, mada ni merenje na levoj ruci ne predstavlja neko drasticno gubljenje informacije za "obicne" hipertonicare.
pacijenti koji imaju (iz odredjenih razloga) znacajnu razliku pritisaka na rukama treba da beleze vrednosti sa obe ruke.
merenje treba vrsiti mehanickim a ne digitalnim aparatima, zbog vece pouzdanosti.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Prosek se i racuna, pritisak bi trebalo meriti na obe ruke, tako bar rece moj specijalisticki udzbenik, a i MERCK MANUAL, najbolji lekarski prirucnik na svetu:
http://www.merck.com/mmpe/sec07/ch069/ch069a.html
Pozdrav.
http://www.merck.com/mmpe/sec07/ch069/ch069a.html
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Meni uvek mere na levoj, zato sto na desnu ne mogu da zakopcaju merac 
Doba teretane i povecani obim desnog bicepsa su krivi za to...
Kada merim sa onim kucnim aparatom na zglobu, naravno moze i leva i desna ruka onda, rezultat je uvek razlicit... pa ne znam kojoj ruci da verujem vise

Doba teretane i povecani obim desnog bicepsa su krivi za to...
Kada merim sa onim kucnim aparatom na zglobu, naravno moze i leva i desna ruka onda, rezultat je uvek razlicit... pa ne znam kojoj ruci da verujem vise

Bye bye little lady