hipo napisao:Poštovana Miona,
Sve dosadašnje savete koje su vam dali su sasvim OK. Ono što je bitan argument je da ste izjavili da ste "anksiozni" i da dosta pušite, kao i da ćete smanjiti na 15-tak cigareta na dan. Moram reći da mi pušači sve ćemo priznati osim da se "Trujemo", Vi ste tačno definisali svoj problem.
Ukoiko pušite više od 5 cigareta denvno, niste fizički aktivni, provodite vreme u zatvorenom prostoru, ostajete budni do sitnih sati, "padne" neko pićence uveče, stisne malo stresa od spoljašnjeg sveta i eto ga napad panike. Ono što ste opisali je blaži oblik ali vrlo neprijatno iskustvo. Nepotreban Vam je takav luksuz da Vam to predje u hronično stanje, pa budite pametniji od "neprijatelja" pa preduzmite ozbiljne rezove. Duvan ostaviti ili svesti na 5 cigareta, (cigarete ostaviti u najudaljeniji deo stana, i kada vam nisu u vidokrugu ili pod rukom mrzeće Vas da ustajete i palite cigaretu. Sada ide hladno vreme, naterajte sebe ako baš morate da zapalite cigaretu izadjete na terasu, ili ispred zgrade ili kuće i to lagano obučeni. Mrziće Vas da izlazite na hladno vreme. uvek kada imate želju za duvanom popite čašu mlake vode. Inače vode trebate a unosite minimum 2-3 litra na dan (negazirane), morate vodom da čistite svoj organizam. Ako Vam je verifikovana anksioznost nemojte biti bez terapije, ako nemate terapiju uzmite valerijana kapi, koje Vam ne mogu smetati, nosite ih uvek sa sobom, počnite da se bavite jogom i naučite da meditirate, ako ovo pokušate za tri meseca videćete neverovatan napredak. Što se tiče povišenog pritiska u vreme napada je normalna stvar, zbog straha i adrenalina koji je u momentu napada bio na visokom nivou, to vam se odrazilo na osećaj trnjenja i hladnoće, cirkulacija je usmerena na mozak i srce te se po automatizmu teže meri pritisak i daje više vrednosti. Prekontrolišite sve stavke koje vam je već prethodnik naveo i ukoliko su nalazi laboratorije, hormona i kardiologa uredu, ostaje Vam samo isključivo rad na sebi.
Sve najbolje
Hvala ti i hvala svima vama koji ste mi pomogli prisustvom i savetima; zaista mi je znacilo.
Bolje mi je. Bolje se psihicki osecam. Nisam isla kod neuropsihijatra, nisam pila lekove. Verovali ili ne, otisla sam u crkvu, ispovedila sam se i zajedno sa tim kao da je nesta deo bremena koji me gusi. U poslednje vreme mi se mnogo toga nakupilo, nerviram se, puno pusim, e a od toga mi je sigurno lose. Poenta je u tim glupavim cigaretama koje su krive za ovo sto m ise desava.
Ove nedelje cu svakako uraditi holter, ekg i eltrazvuk srca. Jel moze neko da mi objasni sta je holter EKG i ehokardiografski pregled? Da l ije to 2 ili 3 pretrage?
Uradicu i endokrinoloske pretrage a o svemu cu vas blagovremeno obavestiti. Jos jednom hvala