LEVOSTRANA FEMORALNA ARTERIOGRAFIJA

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Pčelica Maja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 5:40 pm

LEVOSTRANA FEMORALNA ARTERIOGRAFIJA

Post od Pčelica Maja »

Poštovani doktore,

Najljepše Vas molim za objašnjenje sljedećeg nalaza:

Stanje nakon aorto-femoralnog bypass-a levo:
AFS je prohodna do Hunterovog kanala sa multiplim anularnim tubularnim i ekscentričnim stenozama
Okluzija u Hunterovom kanalu duga je oko 7 cm
Poplitealna arterija difuzno iregularnih kontura, suženog lumena, sa izraženijom tubularnom stenozom na početnom delu
Sve tri kruralne arterije su tubularno stenozirane na račvi
Moguće je da je ATA okludirana sa razvijenim kolateralom
Kruralne arterije se sa mestimičnim prekidima prate do distalnog segmenta krurisa

Nalaz je od 13.02.2007. god. Prije toga je mom ocu 02.02. uradjena Amputatio TMT pedis l. sin, nakon koje se pogoršava stanje ishemije rane (zbog infekcije). Nakon toga je 16.02. uradjen bypass femorotibialis popl.autovenosum l. sin, četvrtog postoperativnog dana dolazi do tromboze venskog grafta, te mu. 21.02. rade Amputatio femoris l. sin
27.02. je otpušten kući, u "dobrom opštem stanju", rana suva, zarasta per primam, bez previjanja do kontrole. Nakon završetka hirurškog tretmana, da se javi fizijatru radi uključivanja u proces protetizacije.

Ono što me interesuje je koliko je amputacija riješila gore navedene probleme iz nalaza i može li moj otac očekivati potpuni oporavak. Napominjem da ima diabetes mellitus (pod kontrolom upotrebom insulina)i da mu u prethodnom periodu niko nije pregledao desnu nogu da se utvrdi ima li i tamo oštećenja.

Najljepše Vam hvala! Puno znači kad ti neko objasni ono što ti tvoj doktor kaže "u rukavicama", pa ne znaš šta tačno da očekuješ.
Predrag78
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 2:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pozdrav

Post od Predrag78 »

Pa ako sam ja dobro razumeo , i nakon amputacije , arteriografijom je utvrdjeno da postoje neke stenoze ( suzenja) i okluzije krvnih sudova (potpuno odsustvo krvotoka) . nisam doktor , pa ne znam tacno da ti kazem , ali po ovome kako sam ja razumeo tvoj post , potencijalni problemi su josh tu. I mom stricu su u 3 god radili 2 puta bypass femoralne arterije i na kraju amputacija:( Malo m ije cudno da ti vaskularni hirurg koji ti je pregledao oca nije rekao natenane kakva je situacija. Uglavnom , ako si iz Beograda , savetujem ti da odes privatno u neku od poliklinika da ocu urade doppler krvnih sudova nogu ( a zasto ne i ostalih) jer je ipak seceras a to je jedan od razloga zasto stradaju krv. sudovi( imam iskustva sa vaskularnim bolestima u porodici pa ti preporucujem EUROMEDICA se zove poliklinika, nadam se da me nece optuziti ovde za reklamiranje , ali zaista su detaljni, odgovorni i sve ti objasne, cak daju vrlo detaljnu prognozu i savet sta dalje. Nadam se da ce ti ipak doktor neki odgovoriti , puno srece , cao
Odgovori