Zdravo.
Na redovnom ljekarskom pregledu mi je pronadjen visok krvni pritisak 140/100, kardiolog mi je izmjerio 160/110 i prepisao terapiju co-diovan+cilazapril 2 puta dnevno. Nakon dva dana dozivio sam hipotenziju i pritisak mi je pao na 70/50 i proveo sam u Urgentnom centru 5 sati da me vrate u zivot. Internista iz Urgentnog je rekao da se terapija daje "babama" a ne mladim ljudima, imam 29 godina. Ne pijem i ne pusim, nisam gojazan. Nakon 2 boce infuzije pritisak je skocio na 90/60. Internista je rekao da ne pijem nista, i da mjerim pritisak 3 puta dnevno. Ja tako radim vec 2 mjeseca i pritisak je 120/80, 130/80, 120/75, 135/80, dakle uvijek je u granicama normale, posebno ujutro kad je gotovo uvijek 120 ili 125 sa 80. Juce sam isao kod izabranog ljekara i izmjerila mi je pritisak 160/100. Inace, aparat mi je tacan, zivin, i nosio sam ga na provjeru kod doktora, odstupanja su vrlo malo. Da li je u pitanju sindrom bijelog mantila?Cijelo zivota treniram. Plasi me ovaj pritisak, jer su mi rekli da nema rada na visini dok ga ne regulisem, a regulisati ga je lako terapijom ali ne kao sto se meni desila hypotenzija. Molim za savjet. Da li ce holter pokazati da sam zdrav, kao sto kaze internista iz Urgentnog i ako holter bude ok da li moram uzimati terapiju?Unaprij hvala.
Krvni pritisak
Re: Krvni pritisak
Mislim da kod Vas postoji neka vrsta straha od lekara,te su i vrednosti krvnog pritiska bile izvan granica uobičajenog.Inače,treba znati da nije dovoljno samo jednom izmeriti krvni pritisak i odmah prepisati terapiju za regulaciju istog,ako se radi o povišenim vrednostima.Dobra praksa podrazumeva tri merenja krvnog pritiska,nakon čega se ipak može steći jasniji uvid u zdravstveno stanje pacijenta.Obzirom da radite posao koji radite,mislim da je uputno da uradite holter krvnog pritiska,kako biste raščistili sve nedoumice.
@TSasa,
dijagnoza hipertenzije se ne postavlja naprecac, nakon jedne izmerene visoke vrednosti.
merite pritisak mehanickim (ne digitalnim) meracem 2x dnevno mesec dana, i odnesite taj spisak vrednosti kardiologu. odnosno, ako su gotovo sve vrednosti pritiska unutar normalnih vrednosti (gornji zakljucno sa 120, donji zakljucno sa 80) ne morate ici kod lekara. ako mislite da imate strah od samog merenja pritiska, cak i kada ga sami sebi merite, ponovite merenje nakon 20tak minuta i ubelezite manju vrednost.
dijagnoza hipertenzije se ne postavlja naprecac, nakon jedne izmerene visoke vrednosti.
merite pritisak mehanickim (ne digitalnim) meracem 2x dnevno mesec dana, i odnesite taj spisak vrednosti kardiologu. odnosno, ako su gotovo sve vrednosti pritiska unutar normalnih vrednosti (gornji zakljucno sa 120, donji zakljucno sa 80) ne morate ici kod lekara. ako mislite da imate strah od samog merenja pritiska, cak i kada ga sami sebi merite, ponovite merenje nakon 20tak minuta i ubelezite manju vrednost.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
TSasa,
без увреде, али сигурно ниси потпуно здрав када се штрецаш од лекара.
Буди срећан што си остао жив. Мојој мами су исто као и теби преписали лекове за снижавање крвног притиска само после једног мерења. Она је то само одћутала јер нема сврхе убеђивати се са егоистом и незналицом који себи дозвољава такве кардиналне пропусте. Чак није ни прочитао оно што пише у картону: да она има низак притисак. Наравно да није пила те лекове, јер имаче има низак крвни притисак тако да не би преживела "терапију". Штета је што га није пријавила лекарској комори. Мада, ово је ипак само Србија.
Ја бих на твом месту нашао неког провереног масера (читај: масерку
) и ишао да ми добро масира леђа, нарочито рамени појас и део око кичме. Скокни до мога сајта па прочитај шта сам писао о високом притиску.
без увреде, али сигурно ниси потпуно здрав када се штрецаш од лекара.

Буди срећан што си остао жив. Мојој мами су исто као и теби преписали лекове за снижавање крвног притиска само после једног мерења. Она је то само одћутала јер нема сврхе убеђивати се са егоистом и незналицом који себи дозвољава такве кардиналне пропусте. Чак није ни прочитао оно што пише у картону: да она има низак притисак. Наравно да није пила те лекове, јер имаче има низак крвни притисак тако да не би преживела "терапију". Штета је што га није пријавила лекарској комори. Мада, ово је ипак само Србија.

Ја бих на твом месту нашао неког провереног масера (читај: масерку