Kao prvo pozdrav svima. Novi sam ovde. Pisem Vam zbog moje zabrinutosti i situacije, pa bih voleo neki savjet.
Naime kao dječak operisao sam tetralogiju fallot, sada sve uredno. Međutim prije godinu počeo sam imati problema sa krvnim pritiskom koji je bio čak 180/110 a ja imam 24 godine sada. Imao sam simptome gušenja, hladnog znoja, malaksalosti, bol u grudnom košu. (nadjen je i blagi mitralni regurg, što mi je rečeno da apsolutno nije ništa). Sada nakon godinu dana i više terapije koja se sastoji od:
Darob mite 40mg ujutru i naveče
Enap 10mg ujutru i naveče
Lacipil 2mg u 3h
moj pritisak je veoma često 90/50, nekad se osjećam veoma umornim, ponekad nesvjestica ali ne često, ali najviše mi ima osjećaj, da imam osjećaj da trebam udahnuti duboko, ne da mi nedostaje zraka, već jednostavno da udahnem duboko, i tako.
Na prošloj kontroli pritisak mi je bio 120/80 ali kako sam počeo vežbati 4-5 sedmično, drastično se smanjio. Smanjio sam dozu Enapa na 5mg ujutro, ali bez većih rezultata, pritisak je još uvek nizak. Čak i sa najvećim naporima, 2h košarke, pritisak se popne jedva na 120/50. Bio sam na svim pregledima kod kardiologa, i rečeno mi je apsolutno da se ne brinem,da je situacija ok, ali opet, ovo sa disanjem je neugodno. Dešavalo mi se i pre, ali jednostavno samo od sebe ode, i čini mi se da najviše počne u ljetnom periodu kad je vruće? Od ostalih zdr. problema samo imam problem sa alergijom na polen maj-juni mesec.
Ima li neko neki savet? Malo sam zabrinut
Izvinjavam se na dugom postu!
Lep pozdrav