Kardioverter

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
spuzvica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 11:15 pm

Kardioverter

Post od spuzvica »

Kada treba razmisljati o kardioverteru? Naime prijatelju se prvi put javio napad tahikardije oko 200,nakon cega je hospitalizovan,radjeni su mu EHO i katetrizacija i nalazi su uredu.Posle toga radjeno je elektrofiziolosko ispitivanje i ablacija i nisu pronasli nista pa predlazu kardioverter.Dijagnostikovali su mu Tahikardija paroxismalis non specifikata(ako sam dobro napisala). Inace on ima 31 godinu i ovo mu se javilo samo jedan put.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

O ovome odlucuju samo najiskusniji kardiolozi. Obzirom na samo jednu epizodu, malo je neobicno da se radi kardioverzija, ali niste napisali je li pacijent uveden u normalan sinusni ritam (da li ima i aritmiju?), ili mozda ima jos uvek prisutnu tahikardiju u miru (ili oboje, tahiaritmiju?)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
spuzvica
Novi član
Novi član

Post od spuzvica »

Pacijent nema aritmije, u sinusnom je ritmu,tahikardija se nije vise javljala,ne mogu da pronadju razlog ,pa ga salju na magnetnu rezonancu da provere desnu komoru(valjda nesto urodjeno???).Inace to se sve javilo nakon sto je pojeo podosta slatkisa
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Onda nema potrebe ni za kakvom konverzijom.
spuzvica
Novi član
Novi član

Post od spuzvica »

Uradjena je MR i otkrili su promenu na desnoj komori (valjda aritmogena???)i dalje se predlaze kardioverter i ako pacijent nema nikakve tegobe jer se nezna kada ce ponovo nastupiti tahikardija i kakvog tipa.Znam da postoje izvesna ogranicenja nakon ugradnje ovog aparata.Dali postoji neki sajt za vise informacija o svemu ovom.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako engleski nije problem, procitajte ovde:

http://www.americanheart.org/presenter. ... fier=11227
spuzvica
Novi član
Novi član

Post od spuzvica »

Zahvaljujem se dr Ivici na odgovorima. Preporuceni sajt nije los, daje dosta objasnjenja o nacinu rada uredjaja. Sto se tice kvaliteta zivota osoba sa ugradjenim kardioverterom nema mnogo podataka.Interesuje me kako se ponasati nakon ugradnje,mislim na fizicku aktivnost,voznju,zaposlenje i sl.Ako neko ima podatke o tome molim da posalje odgovor.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Znam za americkog atlecira koji ima kardioverter. Eto - cove je olimpijac!
spuzvica
Novi član
Novi član

Post od spuzvica »

Cula sam i ja za devojku koja je trcala maraton.
Mom prijatelju su na MR srca zakljucili da ima suspektnu aritmogenu displaziju desne komore(najmanje jedan major i najmanje dva minor kriterijuma),nema tipicne masne infiltracije ali se ona ni ne iskljucuje,ipak je ugradjen kardiovrter.Interesuje me da li je Ticlodix dobra zamena za Cor-AS-100 jer je alergican na andol.
Ekg nakon intervencije sinusni ritam,levogram,FS68/min,negativan T talas u D2,D3,AVF,prelazna zona u V4.Da li bi se mogao uraditi holter jer nije radjen?
Odgovori