Kardioloski problem, gastroenteroloski ili anksioznost?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
borce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 6:31 pm

Kardioloski problem, gastroenteroloski ili anksioznost?

Post od borce »

Postovani doktori molim vas za komentar i eventualno savet.
Pre nedelju dana u kancelariji, u sred sastanka, iznenada sam osetio kao neki grč u predelu zeluca, bezbolan i istog trenutka nedostatak vazduha, nesvesticu jaceg intenziteta,imao sam osecaj da cu se srusiti i blago preskakanje srca,pulsiranje u stomaku i panika. Posto se u roku od desetak minuta to nekoliko puta ponovilo zavrsio sam kod doktora gde su me pregledali internista, kardiolog, gastroenterolog i neurolog(fizicki pregledi), uradjen mi je ekg, rani troponin, izmeren pritisak, uradjen mi je secer i hitni ultra zvuk stomaka(koji je doktor rutinski odradio i dao dosta skrt opis, ali je rekao da je sve ok.). Obzirom da je sve bilo u redu, rekli su mi da je to od hronicne isrpljenosti, premora i stresa. Sutradan sam uradio kompletnu krvnu sliku i posetio kardiologa kod kojeg se pregledam jedanput godisnje i nakon njegovog pregleda mi je rekao da je verovatno u pitanju iscrpljenost i stres i da je srce u redu, a da je moguce i da se podigla hijatus hernija koju imam vec desetak godina. Uradili smo i CT grudnog kosa i tu je sve bilo u redu. Inace od ranije imam blagi prolaps mitralne valvule, et insuffitientio v. saemiularis aortae, hiatus herniju i GERB blagog intenziteta ustanovljeni gastroskopijom pre 4-5 godina. Pijem concor od 2.5 mg svako jutro i ponekad Controlok po dve, tri nedelje. Od pre sest meseci sam zapoceo sa kontrolisanim higijensko dijetetskim rezimom i sto se tice simptoma GERBA sve se smanjilo za 80-90%.Zadnjih sest meseci sam zapoceo i blagu fizicku aktivnost, trcanje po pola sata dva puta nedeljno. Posao je rukovodeci, stresan a i plus vec par godina renoviram svoj dom pa to traje jer radove izvodim sam.
Interesantno je da mi se nakon ovoga u protekloj nedelji jos nekoliko puta slicno desilo mnogo manjeg intenziteta, nije bilo nesvestica, al je bilo panike i dva puta jaceg intenziteta takodje bez nesvestica, zadnja dva puta kod kuce. Ono sto sam primetio je da se sve smiri posle desetak minuta ali i da se (takav subjektivan osecaj imam) pojaca i nedostatak vazduha i panika i pulsiranje stomaka ako legnem na stomak. Nakon smirivanja sam blago dezorjentisan, nervozan,imam osecaj da ne osecam najbolje ruke i noge, cesce zevam i imam osecaj da me je pregazio voz, pritom ne osecam malaksalost. Primetio sam i da ne postoje pravila kada mi se to desi, kao ni neke najave, dali sam sit ili gladan, jedino mi se cini da mi se desi prilikom sedenja kada sam malo presamicen, ali ne uvek u tom polozaju. Molim vas za savet, da li je ovo nesto fizickog porekla i da li da uradim i neke daljne pretrage ili je krenula anksioznost koju do sada nisam imao ali citajuci koji su simptomi prepoznajem neke koje sam imao i od ranije, jer polako pocinje da mi uti;e na svakodnevni posao i ritam zivota.
Unapred zahvalan.
borce
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 6:31 pm

Re: Kardioloski problem, gastroenteroloski ili anksioznost?

Post od borce »

Zar niko nema misljenje, savet, preporuku?
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zola29 »

borce, nisam doctor ali imam licno iskustvo sa panikom. Sto je najvaznije uradijo si sve preglede, tako da je ocigledno panika , anksioznost od nagomilanog stresa. Iz licnog iskustva pomaze cognitivna bihevioralna terapija . Budi uporan sa radom na sebi, ustvari to smo I duzni za sebe da ucinimo. Meni je najvise pomogao Dr Ivica , ali na zalost nije vise na ovom forumu. Sve najbolje I znaj da ti to mozes dovesti u balanc , ne samo to , nego mozda po prvi put poceti zaista da cenis sebe I tvoje prijoritete.

Pozdrav, sve najbolje!
Za drugarstvo i druzenje!!!
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

borce, хајде ти мало на масажу. Нека ти масирају рамени појас и мишиће који иду уз кичму нарочито онај део између лопатица. Ако можеш два пута недељно, па да видимо резултате за месец дана.
Odgovori