Kako se zove

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Kako se zove

Post od girl_from_nowhere »

Kako se zove tj. sta je to kada osetim da mi srce kuca brze, znaci prvo kuca normalno i onda udari dva puta brze pa nastavi normalno?
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

ubrzan rad srca-tahikardija,nepravilan rad-aritmija.

pozdrav! :wink:
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ali ubrzan rad je i nepravilan zar ne? Dakle, jel zna neko sta je to i zasto se javlja?Hvala
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Ubrzan rad srca tj. tahikardija NIJE isto što i nepravilan rad tj. aritmija .

Tahikardija je kada vam srce brzo kuca i puls prelazi normalnu granicu (preko 90 udara u minuti).

Aritmija je kada srce stane pa lupi (tj.ne medicinskim rečnikom preskoči)itd.......Inače jako ,jako neprijatan osećaj.
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

bravo,minja!

sta mislis da ti i ja stavimo DR. ispred nadimka? :o :wink:

girl,najbolje da uradis jedan EKG i da ti lekar lepo objasni o cemu se radi...a mozda se ne radi ni o cemu sto nije ok,pa nemoj bezveze da "lupas" glavu sta je sta!

mnogo je bolje da sto manje znas o svim tim stvarima!

govorim iz licnog iskustva!

javice ti se sigurno i "nas" doktor da ti sve objasni!

pozdrav i bez brige! :wink:
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala vam obema na odgovoru. Ali ako ovo sto ja osecam nije ni tahikardija ni aritmija(posto mi puls sigurno nije preko 90, to meni samo udari 2 puta brzo pa se smiri, a ni ne preskace), sta moze jos da bude? Ne znam da li da radim EKG jer pretpostavljam da EKG pokazuje ono sto se u tom trenutku desava, a meni se to udaranje desava samo uvece, kad jelte ne mogu kod kardiologa :-?
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Upravu je Tarcika kad ti kaže da što manje znaš to bolje jer što god sam više saznavala to mi se činilo da i mene baš tad sustiže.(Poznato studentima medicine ,većina ih je preležala sve moguće što je izučavale)

Po meni bi trebalo otići i uraditi EKG a za ostalo će lekar savetovati da li raditi holter 24h, ultra zvuk ili već to ništa nema veze sa srcem .

Ovo su sve nagadjanja ,jer ti ni ne znaš tačno šta je.............pa onda bolje da ne naslućujemo i bez veze se plašiš. :wink:

A uglavnom meni liči da je psihogeno, jer nikakvih drugih simptoma nema, pa ako se otkloni ono prvo što smo pričali onda , može najverovatnije biti nervno.
Pozdrav
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

GIRL,JA MISLIM DA TI NISTA NE FALI.

AKO TI SAMO ZALUPA DVAPUT BRZO PA NASTAVI NORMALNO,NA TO NE TREBA DA OBRACAS PAZNJU.

DA TI SA SRCEM NESTO NIJE U REDU,TO BI SE MANIFESTOVALO DRUGACIJE(NECU DA TI PRICAM KAKO,DA NE BI POCELA I TO DA "OSCAS" :wink: )

AKO URADIS EKG,DOKTOR CE VIDETI KAKO TI SRCE RADI TADA,ALI CE I DA VIDI PO OTKUCAJIMA U KAKVOM TI JE SRCE STANJU.

A,AKO TI URADI I ULTRA ZVUK SRCA I VIDI DA JE SRCE KAO ORGAN ZDRAVO I DA JE JAK SRCANI MISIC,NEMAS AMA BAS NIKAKVIH RAZLOGA ZA BRIGU!VERUJ MI I NE OPTERECUJ SE TIME!

meni se desava da mi srce zalupa brze i kada naglo ustanem i ja smatram da je to ok,zbog nagle promene pritiska!

ne razmatraj svaki otkucaj jer nema potrebe,odradi ekg i ultra zvuk i ne brini se!

girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala na odgovorima. Samo jos jedno da dodam. Ja ne razmatram svaki otkucaj srca, vec kad legnem u krevet osecam to neprijatno udaranje i ja tu nista ne mogu. Ovde sam postavila pitanje samo iz razloga sto sam mislila da ce neko moci da mi kaze kada navedem kako mi srce udara, naziv toga da bih mogla po internetu da potrazim, a ne da bih davala sama sebi neke sulude dijagnoze. Nisam hipohondra da mislim da ce me svaka ziva bolest zakaciti. Samo naziv sam trazila. Ali dobro.
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

pa,ja se nadam sda si dobila neki odgovor koji ce da ti pomogne,od nas..

jos bolje,ako se ne plasis...bolje za tebe...

jelenans
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 09, 2005 3:47 pm

Post od jelenans »

zdravo,
naravno, ni ja nisam doktor, vec samo jedan od forumasa koji imaju iskustva sa aritmijom.Znam da ne postoji odgovor bez ekg-a sta tacno ta "dva otkucaja "znace, ali meni je slican osecaj kad imam po dve ili vise ekstrasistola za redom.Upravo osecam isto to, dva ili vise brzih i neprijatnih otkucaja za redom a onda opet sve ok.Po mom misljenju najbolje je traziti holter, ali o tom se posavetujte sa nekim kardilologom ili doktorom Ivicom...
Ono sto mogu da dodam, da ako su u pitanju ekstrasistole, nije opasno koliko neprijatno, a onda ostaje da naucis da zivis sa tim:)
Inace, nasla sam forum poznate americke klinike za srce, i uspostavilo se da je aritmija pitanje koje se najcesce postavlja, i da, iako cesto bezazleno najvise kvari kavlitet zivota, bas zbog neprijatnog osecaja.Radi se u odredjenom broju slucajeva operacija o kojoj je dr Ivaca pisao, ali je tako veliki broj ljudi koji bi zeleli ,da najvise njih mora da se zadovolji sa onom"morate da ignorisete":)
Dakle puno je ljudi koji se nosi sa ovim, pa zasto ne bi mogli i mi:)
pozdrav svima
tarcika
Aktivan član
Aktivan član

Post od tarcika »

bravo,jelenans!

sto bi rekli oni iz reklame:TO JE PRAVI DUH!

i ja se isto trudim da zivim sa istom filozofijom!
nisam jedina koja zivi sa preskakanjima i moram da zivim normalno kao i ostali sa istim vrlo neprijatnim problemom!

karbus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 12:54 pm

Post od karbus »

To sto imas je upravo VES (Ventrikularna ekstrasistola), jedna od najcescih vrsta aritmija.
Pauzu koju osecas posle dva udara je kompenzacijska pauza, kojom srce sublimira dva brza udara.
Inace, toliko je o VES-u pisano na forumu, da je bez veze pisati opet.
Uglavnom, VES nastaje kao posledica ektopicnih tkiva koja imaju istu histolosku gradju kao i sinusni cvor koji odredjuje normalni ritam srca i povremeno ta ektopicna tkiva preuzimaju ulogu odredjivaca ritma i to rade lose i nepravilno, te srce udje u aritmiju.
U principu, vecina ovih VES je monofokalna i nije toliko opasna i nema fatalnu prognozu.
Prirodni lek je: maksimalno smanjiti nervozu (ako je to uopste moguce), uzimati magnezijum sumeci i baviti se makar i rekreativno sportom (veoma delotvorne su besciljne setnje).
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala!Konacno nesto konkretno:) Sto se nervoze tice, to tesko da cu moci da svedem na minimum, jer sam po priodi nervozna, puknem za cas i isto se tako brzo smirim, al to se trudim vec neko vreme da regulisem, jer me smara:) Sto se fizickih aktivnosti tice, svaki dan po pola sata posvetim vezbanju kod kuce-trbusnjaci, vezbe za noge itd. Imam samo jos jedno pitanje. Zasto se javlja VES? Nikad nisam imala nikakvih problema sa srcem, sem sto su mi pre dve godine otkrili mali prolaps za koji su mi rekli da ga skoro svi imaju a imala sam do pre godinu dana koksaki koji nije ostavio posledice na srcu. Da li je nesto od ova dva, ili se mozda uopste i ne zna uzrok? Hvala jos jednom!!
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Grl , najčešće se ne zna uzrok ,jer kad već dodje do ''preskakanja'' ili aritmija već je sve prošlo. Ja sam ti dala primer moj -kod mene je izazvalo aritmije običan virus koji nije bio preležan ,organizam iscrpljen, česti stresovi i .....itd.itd. Naravno ne mora samo to biti uzrok , ali uglavnom se takvim aritmijama ne zna poreklo.

Pozdrav od mene i razumem te ,jer je i meni poremećen ''stil'' života .Taman kad ih zaboravim iz čista mira se jave .
Odgovori