za dr. Ivicu - HITNO!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

za dr. Ivicu - HITNO!

Post od s.and.i »

Dr. molim Vas, u pitanju je moj sin, star 2 meseca i 11 dana. Danas smo ga vodili na Institut majka i dete jer je u toku pre podneva posle podoja iz cista mira pomodreo (rukice, nogice i deo tela sa desne strane). Posle detaljnih pregleda (rtg pluca i EKG srca) konstatovano je da beba ima inkompletni blok leve grane. Dobili smo uput da zakazemo kod kardiologa pregled 23.4. a ako se situacija ne daj Boze ponovi da se pregled odradi odmah.
Sta je u pitanju? Da li mozete da mi pojasnite? Ima li razloga za brigu (dr koja nas je primila bila je poprilicno mirna, kaze da nije nista alarmantno u pitanju)

HVALA UNAPRED!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bebici treba HITNO uraditi kolor-dopler srca, i to po mogucstvu da to uradi decji kardiolog (preporucujem Dr Idu Jovanovic i Dr Gorana Vukomanovica iz Tirsove). Datum koji vam je dat za zakazivanje je nonsens i kriminal.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Re: za dr. Ivicu - HITNO!

Post od dalton »

s.and.i napisao:Dr. molim Vas, u pitanju je moj sin, star 2 meseca i 11 dana. Danas smo ga vodili na Institut majka i dete jer je u toku pre podneva posle podoja iz cista mira pomodreo (rukice, nogice i deo tela sa desne strane). Posle detaljnih pregleda (rtg pluca i EKG srca) konstatovano je da beba ima inkompletni blok leve grane. Dobili smo uput da zakazemo kod kardiologa pregled 23.4. a ako se situacija ne daj Boze ponovi da se pregled odradi odmah.
Sta je u pitanju? Da li mozete da mi pojasnite? Ima li razloga za brigu (dr koja nas je primila bila je poprilicno mirna, kaze da nije nista alarmantno u pitanju)

HVALA UNAPRED!!!

Molio bih Vas da pogledate lekarski izvestaj jos jednom i potvrdite da se radi o inkompletnom bloku leve grane a ne DESNE, kako bih Vam mogao dati detaljnije objasnjenje.

Kako se bebica ponasa posle te jedne epizode plavljenja?

Ne bih tek tako olako odbacio strucnost lekara sa IMD. Kazete da je obavljen detaljan pregled Vaseg deteta. Da li je lekar cuo i sum na srcu? Ako nije, mislim da predlog dr Ivice ne stoji jer se elektrofizioloski poremecaji ne mogu dijagnostikovati UZ pregledom, vec upravo EKG i Holter EKG-om.

Pozdrav, i sve najbolje Vasoj bebici.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

dalton napisao:
s.and.i napisao:Dr. molim Vas, u pitanju je moj sin, star 2 meseca i 11 dana. Danas smo ga vodili na Institut majka i dete jer je u toku pre podneva posle podoja iz cista mira pomodreo (rukice, nogice i deo tela sa desne strane). Posle detaljnih pregleda (rtg pluca i EKG srca) konstatovano je da beba ima inkompletni blok leve grane. Dobili smo uput da zakazemo kod kardiologa pregled 23.4. a ako se situacija ne daj Boze ponovi da se pregled odradi odmah.

HVALA UNAPRED!!!

Molio bih Vas da pogledate lekarski izvestaj jos jednom i potvrdite da se radi o inkompletnom bloku leve grane a ne DESNE, kako bih Vam mogao dati detaljnije objasnjenje.

Ne bih tek tako olako odbacio strucnost lekara sa IMD. Kazete da je obavljen detaljan pregled Vaseg deteta. Da li je lekar cuo i sum na srcu? Ako nije, mislim da predlog dr Ivice ne stoji jer se elektrofizioloski poremecaji ne mogu dijagnostikovati UZ pregledom, vec upravo EKG i Holter EKG-om.

Pozdrav, pisem u ime S.and. I. jer trenutno ne moze da udje na forum!!

Dr je napisala da je inkompletan blok, ali nije navela u izvestaju stranu, vec je to rekla usmeno. S.and.I. je to zapamtila i 100% je sigurna da je rekla LEVE strane (jer je levoruka, te je zapamtila po tome :wink: ).

Inace, nakon uradjenog EKG-a, nije dobila nikakav izvestaj na ruke, osim napisanog da se javi saa bebom u kardiolosku ambulantu Instituta.

Bebica se sasvim normalno ponasala i u momentu dok se to desavalo, bez ikakvih vidljivih tegoba (bola, plakanja, neugodnosti i sl.).

S.and.I (kao laik) gleda u EKG i kaze da moze da vidi "nepravilnost" u odnosu na ostale "crte" na EKG-u, pored jedne koja se njoj cini nepravlna, pise AVL. Eto, ako ista od ovoga moze da bude od koristi prilikom tumacenja!

Za sutra je zakazala vec pregled i UZ kolor dopler u privatnoj klinici u kojoj radi dr Ida Jovanovic!!

Pozdrav i hvala!! :wink:

P.S. Nadam se da ce joj forum uskoro proraditi a dotle smo nas dve na "vezi"!! :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

dalton napisao:

HVALA UNAPRED!!!

Pozdrav, pisem u ime S.and. I. jer trenutno ne moze da udje na forum!!

Dr je napisala da je inkompletan blok, ali nije navela u izvestaju stranu, vec je to rekla usmeno. S.and.I. je to zapamtila i 100% je sigurna da je rekla LEVE strane (jer je levoruka, te je zapamtila po tome :wink: ).

Inace, nakon uradjenog EKG-a, nije dobila nikakav izvestaj na ruke, osim napisanog da se javi saa bebom u kardiolosku ambulantu Instituta.

Inace, prilikom pregleda, dva dr su ga slusala, i ni jedan nije cuo nikakav sum na srcu.

Bebica se sasvim normalno ponasala i u momentu dok se to desavalo, bez ikakvih vidljivih tegoba (bola, plakanja, neugodnosti i sl.).

S.and.I (kao laik) gleda u EKG i kaze da moze da vidi "nepravilnost" u odnosu na ostale "crte" na EKG-u, pored jedne koja se njoj cini nepravlna, pise AVL. Eto, ako ista od ovoga moze da bude od koristi prilikom tumacenja!

Za sutra je zakazala vec pregled i UZ kolor dopler u privatnoj klinici u kojoj radi dr Ida Jovanovic!!

Pozdrav i hvala!! :wink:

P.S. Nadam se da ce joj forum uskoro proraditi a dotle smo nas dve na "vezi"!! :wink:
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

OK, nema onda smisla da zurimo sa zakljuccima, sacekacemo do sutra, pogotovo ako je bebac dobro.

Mislim da s.and.i moze biti sasvim mirna. Interpretacija EKG nalaza predstavlja problem i vecini lekara tako da se ne bih upustao u procenu njenog tumacenja, siguran sam da bebu ne bi pustili kuci da je bilo imalo povoda za brigu.

Kod dece je cesci inkompletni blok DESNE grane (a ne hemiblok LEVE grane - i uobicajeni nazivi se razlikuju pa sam zbog toga posumnjao da se radi o desnoj), i najcesce nije udruzen sa nekim opasnostima.

Ako bebac nema sum, potreba za UZ pregledom je diskutabilna.

U svakom slucaju uradicete ono sto ce Vam doneti mir, a da li je to bilo potrebno - to je za drugu diskusiju.

Pozdrav i sve najbolje bebcu.
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

... edit - duplirana poruka
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

S.and.I se puno zahvaljuje i javice se sutra nakon pregleda. :wink:

Hvala svima!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

"Detaljni pregled" nije kompletan bez ultrazvuka. Sumovi se ponekad ne cuju, a svako ko je imao priliku (kao i ja, izmedju ostalih) da mu dete poplavi i pocrni od frasa i da oba deteta imaju urodjen sum na srcu i napade tahikardije na koje se zale sa dve godine - nece NIKADA reci da "nije nista alarmantno u pitanju". Alarmantno je samim tim sto su roditelji alarmirani. Neka sve bude najbolje i nadam se zaista da je sve u redu, ali ja svoje dete ne bih smatrao pregledanim bez ultrazvuka srca. Nije UZ srca meni pao na pamet zbog dijagnostikovanja elektrofizioloskih poremecaja, nego bas zato sto kod pojedinih urodjenih mana hemiblok nastaje jer je poremecen put Hissovog snopa i/ili Purkinjeovih vlakana.

Sve najbolje.
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Pre svega da se zahvalim majji koja je juce preuzela na sebe duznost posrednika jer sam ja imala probleme sa ulaskom na forum, a onda naravno i doktorima na savetu.
Pregled kod doktorke Ide Jovanovic je odlozen za petak po podne tako da cemo tad znati nesto konkretnije.
Hvala na lepim zeljama i mi se molimo i nadamo da je sve ovo ipak jedno veliko nista.
Pozdrav od zabrinute mame!
dalton
Aktivan član
Aktivan član

Post od dalton »

dr ivica napisao:"Detaljni pregled" nije kompletan bez ultrazvuka. Sumovi se ponekad ne cuju, a svako ko je imao priliku (kao i ja, izmedju ostalih) da mu dete poplavi i pocrni od frasa i da oba deteta imaju urodjen sum na srcu i napade tahikardije na koje se zale sa dve godine - nece NIKADA reci da "nije nista alarmantno u pitanju". Alarmantno je samim tim sto su roditelji alarmirani. Neka sve bude najbolje i nadam se zaista da je sve u redu, ali ja svoje dete ne bih smatrao pregledanim bez ultrazvuka srca. Nije UZ srca meni pao na pamet zbog dijagnostikovanja elektrofizioloskih poremecaja, nego bas zato sto kod pojedinih urodjenih mana hemiblok nastaje jer je poremecen put Hissovog snopa i/ili Purkinjeovih vlakana.

Sve najbolje.
Dragi dr Ivice,

primetio sam da se izuzetno trudite na ovom forumu i da ste vrlo omiljeni zbog toga. Drago mi je da nalazite vremena za takve stvari i na taj nacin dodatno ulepsavate sliku o zdravstvenim radnicima. Ipak, molim Vas da ne dovodite u pitanje kako moje dobre namere tako i dobronamernost saveta.

Takodje ne dovodite u pitanje ni strucnost i adekvatnost lekara koji su pregledali ovo dete i bili direktno u situaciji da procene stanje i hitnost (da li je nonsens i kriminal cinjenica da je i prof. dr I. Jovanovic odlozila pregled, pa makar i za par dana, i to u privatnoj varijanti???).

Moj stav je da roditelje treba shvatiti ozbiljno i dati im odgovor na svako pitanje vrlo kvalitetno i maksimalno korektno kada se radi o internet savetima bez realnog uvida u stanje deteta. Posao sam od cinjenice da su ovu bebu pregledala dva lekara IMD, uradili analize za koje su u tom momentu smatrali da su neophodne i dogovorili dalji tretman deteta.

Vi ste u celu situaciju uveli momenat HITNOSTI!!! To sam doveo u sumnju, i nema potrebe da se zbog toga ljutite... i ja pokusavam da pomognem.

A evo i zasto ovo pisem...

Detaljan pregled NE ZNACI i UZ pregled. To je eksluzivna indikacija kardiologa, svidelo se to vama ili ne (i meni na kraju krajeva), da nije tako, svoj deci bi bio uradjen UZ pregled srca.

Naravno da se sumovi ponekad ne cuju, ali kada??? Kod dece mladje od mesec dana, kod razvijene plucne hipertenzije... Mislite li da ovo, inace zdravo dete sa jednom epizodom plavljenja ima nesto od toga? Kao sto i sami kazete dete najcesce poplavi i pocrni od frasa - to nema veze sa srcanim manama. Pojedinacne epizode plavljenja, bez centralne ili periferne cijanoze retko su uzrokovane srcanim tegobama (malne nikad).

Procitao sam negde da su vasa deca imala FOA, ali su imala i sum, sto nije slucaj kod ove bebe. Ponavljam da je ovo dete pregledano od strane dva lekara sa IMD, i eto, ja im verujem da su se potrudili i bili dovoljno strucni da ne propuste hitnost ako je postojala.

Deca sa dve godine se NIKAD ne zale na tahikardiju jer jednostavno nisu naucila i ne raspoznaju regularne srcane ritmove od njihovih poremecaja, to znamo mi "matori"...

Da li nikad necete reci NIKAD je pitanje Vaseg stava i sigurnosti u postavljenu dijagnozu. Slazem se da Vi imate takav rezon, ali se ne slazem da odmah dovodite u pitanje tudje stavove, pogotovo kada su imali direktan kontakt sa pacijentom i bili u prilici da vise nego Vi i ja sudimo o alarmantnosti.

Roditelji jesu alarmirani i treba da budu, ali nemojte da ih dodatno alarmiramo ako su vec bili u ustanovi koja ima vise nego ogromno iskustvo u tretmanu dece sa ovakvim i slicnim problemima (da li se vec primecuje da mi je IMD vrlo drag???).

I da... opet delimicna navodjenja... ne verujem da mane kod kojih su poremeceni Hiss i Purkinjeova vlakna nemaju sum.

Lep pozdrav i ne zaboravite da obojica samo zelimo da pomognemo.

@ s.and.i

Gledajte svoje dete, niko ga ne poznaje bolje od Vas, nijedan doktor!!! Ako se ta epizoda plavljenja nije ponavljala, mislim da mozete biti vrlo mirni. Odradite zakazane preglede i srecno!

Pozdrav i sve najbolje.
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Sto se malenog tice jedino sto mogu da kazem a pro po plavetnila na njegovoj kozi jeste to da on ima nesto plavlju boju koze malte ne od rodjenja u predelu oko usana (ispod nosica i oko brade). Na jednom drugom forumu kada sam to prokomentarisala dobila sam odgovore da je to normalno i da preterujem od brige. Do sada je sigurno jedno 5-6 pedijatara gledalo moje dete (sto na redovnim kontrolama u DZ, sto privatno i na kraju krajeva IMD i Tirsova) i niko od njih nikada nije to plavetnilo prokomentarisao kao nesto sto bi trebalo da me brine.
Kod dr Jovanovic cemo svakako otici a moja prijateljica ce gledati da nam pomeri pregled u IMD za neki raniji termin.
Ova "epizoda" od ponedeljka se jutros ponovila (ali ne u toj meri - sada su bile samo rukice i nogice, telo nije) a situacija je bila identicna - malisa je podrignuo i kakio u isto vreme. Prosto pocinjem da sumnjam da nije slucajnost.
Da li je moguce da se ovako nesto desava jer se dete u tom trenutku jako napregne?

Hvala i pozdrav!
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Cula sam se pre nekih sat vremena sa dr. Vukomanovicem, covek me uverava da je to normalno za uzrast moje bebe uz napomenu da blok LEVE strane NE POSTOJI! A kao sto je majja juce napisala ja sam 10001% sigurna da je dr rekla blok leve grane....
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kolegi potpisanom kao dalton se izvinjavam, nije bilo namere da bilo koga vredjam. Ono sto sam napisao branim i iz ugla oca dva deteta koja su oba rodjena sa srcanom manom (srecom, bez posledica), oba pregledana od pomenutih decjih kardiologa i oba imaju sum, a na redovnim pregledima pedijatri to nisu culi. Svoj stav proistekao iz roditeljskih grozomora branim i time sto ne mogu da prihvatim suvise cestu nonsalantnost kojom se prilazi decjim tegobama u pedijatriji. Precesto kao da kolege pedijatri prosto ne zele da prihvate postojanje diferencijalno-dijagnostickih opcija. Svoje dete sam ozivljavao, nije disalo i nije imalo srcanu akciju, fras je izazvao zapadanje jezika... Koleginica koja ga je primila na odeljenje mi je rekla da sam mogao slobodno da ga ostavim "sam bi se on povratio"??!!!

Sin mi se u dve godine drzao za grudi i pricao "boji". Nije bolelo, nego je imao paroksizam od preko 200/min posle mirovanja (gledao TV).

Podrska u strucnom izvoru:
http://www.emedicine.com/ped/topic2501.htm

Raduje me sto je beba dobro.

Zelim Vam sve najbolje, kolegu jos jednom molim da ne shvati nista od ovoga kao napad ili bilo kakvo oponiranje, samo sam izrazio svoj - pre svega - roditeljski stav. O kriminalnosti pojedinih postupaka u medicini sada ne vredi raspravljati - kad proradi lekarska komora, bice smislenije. Za sada, u Srbiji su lekari zasticeni "kao mufloni", ne moze nam niko nista, pa cak ni najgori propusti, odlaganja i odluke sa najfatalnijim ishodima prolaze potpuno nekaznjeno i (cesto) neprimeceno...

Da li bi bilo dobro da uprostim: ne verujem nicijem uvu, ne verujem elektrokardiogramima koji se snimaju (cak i u Tirsovoj, kad sam bio tamo sa sinom i cerkom) elektrodama za odrasle, ne verujem - bar kad je moje dete u pitanju - ni samom sebi, a kamoli jednom misljenju jednog lekara. Uvek upotrebite sve moguce dijagnosticke metode, kod bebica nista ne shvatajte olako, uvek bez stida trazite i drugo misljenje i uvek verujte instinktima, kao sto je ovde i demonstrirano. Inace, moze se desiti da - kao cerka mog prijatelja iz Pozarevca - dete u 16. godini ide na operaciju dekompenzovanog srca usled nelecene srcane mane, koju nikad niko nije cuo do pre dva meseca, kada je devojka dobila prve tegobe (?) iako jeona kao beba od prvog dana zivota redovno vodjena u savetovaliste, tokom celog detinjstva je pregledana desetinama puta zbog prehlada i drugih tegoba i nikad joj niko od najmanje desetak pedijatara nije cuo sum - koji je neposredno pre uspesne operacije dosegao 6. stepen... Imao bih da dodam da sam cuo puno nezadovoljnih prica (od direktno upletenih) onih koji su decu lecili na IMD. Ne zaboravite da je taj institut pun stazista, specijalizanata, magistranata koji su sa veoma malim klinickim iskustvom, a ima i poznatog srpskog specijaliteta - nepotizma koji je na pijedestal "eksperta" izbacio mediokritete sa pogodnim pedigreom...

Izvinjavam se ako sam majku uplasio koriscenjem reci HITNO.

Jos jednom, sve najbolje.
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

ja se izvinjavam sto se mesam!

mojoj cerkici,kada je imala 6 meseci,ustanovljen je sum na srcu i pedijatar nas je odmah uputio kod decijeg kardiologa jer,kako je ona rekla,samo UZ srca moze da se vidi da li je u pitanju sum zdravog ili bolesnog srca.

utvrdjeno je,UZ srca,da je u pitanju sum zdravog srca i da se konrtolise za dve godine.

moja cerka nije imala nikakve "simptome" svega,vec je na redovnom pregledu kod pedijatra ustanovljen taj nestalan sum.

moj Vam je savet da uradite UZ SRCA jer cete tako biti mirni i bez straha cuvati svoje dete.tako sam ja uradila,da ne bih svaki cas gledala i proveravaa dete.

mislim da se UZ-om vidi ako postoji bilo kakva anomalija u gradji srca i da tako mozes da budes najsigurnija za svoje dete!

pozdrav tebi i ne brini!

veliki broj dece ima sum srca(izmedju ostalih i moja sestra i ja smo ga imale kada smo bile male),pa se to sve izgubi vremenom!

veliki pozdrav od mene! :wink:
Odgovori