Imam pitanje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
radaradic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 30, 2010 6:54 pm

Imam pitanje

Post od radaradic »

Pre šes meseci ugradjen mi je kardioverter defibrilator .
Dg.Tachycardia ventricularis sustained parox.-Arrhythmiq extrasystolica ventriculqris.
Na kontrolama mi je konstatovano da se defib.nekoliko puta aktivirao što ja nisam ni osetila,odnosno osetila sam blagu nelagodnost koja je prolazila za par minuta.
Medjutim, pre izvesnog vremenaq doživela sam elektrošokove - otprilike 20 udara koji su tajali 45 minuta dok nije stigla hitna pomoć pa mi likarka dala mi propafen u ampilama.Sve se to dešavalo napolju u parku gde sam ja ležala na travi, a elektro udari su bili tako jaki da su moje telo pomerali sa mesta.
Evo već mesec dana ne mogu da se oporavim od tog šoka,jer nisam bila upoznata sa tom stranom defib.Rečeno mi je da je on za mene spas ,da će kontrolisati moje aritmije i da može da se desi da eventualno ukoliko to ne odradi neprimetno doživim elektro šok - jedan eventralno dva i time se sve rešava.
Ispostavilo se da je to daleko od istine.
Naime, posle ovog slučaja dobila sam tumačenje otprilike ovako - moje srce je stalo pa je defibr.reagovao da ga pokrene i u tome je uspeo pa sam ja zahvaljujući tome živa.
Medjutim,ja se pitam šta bi bilo da hitna pomoć nije došla - da sam recimo bila negde gde nema hitne pomoći,da nisam dobila propafen ampule?
Dali bi me moj defib.ubio?
Koliko bi trajalo to mućenje - odnosno koliko bi elektrošokova ja mogla da izdržim?
Unapred zahvalna na odgovoru.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Imam pitanje

Post od dr ivica »

Koliko bi trajalo to mućenje - odnosno koliko bi elektrošokova ja mogla da izdržim?
Ne dugo. Radi se o minutima. Zato je potrebno da redovno uzimate i antiritmike.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
radaradic
Novi član
Novi član

Post od radaradic »

ja uzimam terapiju - do tog momenta pila sam propafen 150mg x2 .
Sada pijem amiodaron 200 mg ,propranol 25mg x2 i bromazepan 3 mg x2
Imam 56 godina i predložili su mi invalidsku penziju - zbog stresnog posla - psihički napor.

Da li postoji mogućnost da mi se taj tip elektro šokova ponovi bez obzira na gore pumenutu terapiju?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

dobro podesena terapija smanjuje mogucnost, ali je ne moze apsolutno iskljuciti.
radaradic
Novi član
Novi član

Post od radaradic »

drbgd napisao:dobro podesena terapija smanjuje mogucnost, ali je ne moze apsolutno iskljuciti.

Znači da uvek postoji mogućnost elektrošokova .
Da li se defib.može tako programirati da recimo ima maksimum dva elektrošoka?

Sve više razmišljam o tome da ga izvadim jer ukoliko postoji verovatnoća da mi se dogodi ponovo onih 2o elektrošokova - i sva neizvesnost oko hitne pomoći-bolje je da ga nemam.
radaradic
Novi član
Novi član

Post od radaradic »

radaradic napisao:
drbgd napisao:dobro podesena terapija smanjuje mogucnost, ali je ne moze apsolutno iskljuciti.

Znači da uvek postoji mogućnost elektrošokova .
Da li se defib.može tako programirati da recimo ima maksimum dva elektrošoka?

Sve više razmišljam o tome da ga izvadim jer ukoliko postoji verovatnoća da mi se dogodi ponovo onih 2o elektrošokova - i sva neizvesnost oko hitne pomoći-bolje je da ga nemam.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nemojte tako... Ja imam pacijenta koji ima ICD vec 4-5 godina i ni jednom nije "okinuo". Ne dajte se!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori