dečiji pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
bnemanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 07, 2006 10:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

dečiji pritisak

Post od bnemanja »

Da li neko može da mi pomogne. Interesuje me koliki je normalan pritisak kod muške dece uzrasta 14-15 godina. Sin mi se bavi sportom i na redovnom pregledu primetili smo povećan donji pritisak 120-85. I kasnija merenja kod kuće dali su iste rezultate. Na takmičenjima sam primetio da posle većeg napora počnu ruke da mu podrhtavaju ali se ubrzo smiri kad popije sok ili pojede čokoladicu. Interesuje me da li su ove pojave povezane
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

To je normalna tenzija, mada deca cesto (na zalost) imaju hipertenziju koja se pogresno tumaci kao "strah od lekara tokom merenja"). Kod pubertetlija i mladjih postoji nesklad u jacini rada srca, hormonima i ukupnoj povrsini poprecnih preseka krvih sudova. Ukratko i pojednostavljeno: hormoni luduju, srce jako, a krvni sudovi relativno jos uvek manjeg kalibra nego sto bi trebalo da budu. Rezultat: relativna hipertenzija! To ne treba olako shvatiti.

Drhtanje ruku je verovatno od privremenog pada secera, od stresa zbog samog takmicenja, ili je u pitanju esencijalni tremor, drhtanje koje se jednostavno - ima... Nije nista strasno. Kojim se sportom bavi dete? Bitno je ustanoviti da li raste dijastolni (donji) pritisak tokom napora. Za sportiste je pozeljno uraditi test opterecenja sa maksimalnim, pa i sa supramaksimalnim opterecenjem. Dobar specijalista sportske medicine resice nedoumice.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori