Hipertroficna miokardiopatija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Aleksandra82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 09, 2011 9:50 pm

Hipertroficna miokardiopatija

Post od Aleksandra82 »

Zdravo svima na forumu,

Pre jedno desetak godina, ustanovljena mi je -citiram- primarna hipertroficna miokardiopatija- zadebljani prednji srcani zid .
Do pre par godina lecio me dr.Grujuc na Klinickoom centru, prosle godine se penzionisao i ja sam se svojevoljno prebacila na VMA radi redovne godisnje kontrole, gde sam prvi put cula da je neophodno da odradim sve analize (eho srca, holter ekg, test opterecenja, zakasnele potencijale)
kako bi utvrdili da li ce morati hitno (u narednih mesec, dva tri) da mi ugrade pacemaker (ili najverovatnije neku vrstu pacemaker-a tj...defrilator) ili cu moci da -citiram opet-izguram jos koju godinu ovako.
Ja sam licno preplasena, obzirom da do sada nikad nije bilo reci o tome, posto su mi jos na Institutu za majku i dete rekli da je to urodjena srcana mana i da se to eto samo mora pratiti, a takodje i na Klinickom centru.
Molila bih ako neko ima slicnu dijagnozu, i imao operaciju ugradnje pacemaker-a da se javi.

Hvala!
snezana969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2011 3:03 pm

Re: Hipertroficna miokardiopatija

Post od snezana969 »

Ja sam ugradila u oktobru mesecu kardioverper defibilator koji u sebi ima i pejsmejker i za sada je sve OK. imam 42 godine, bas me zanima dali ste vi ugradili, ili ako jeste kako se osecate posle ugradnje.
Aleksandra82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 09, 2011 9:50 pm

Post od Aleksandra82 »

Nisam još uvek, dobila sam lekove, beta blokator NEBIVOLOL, ja ga za sada o.k. podnosim, nisam imala napade i sl.pa videćemo, imam kontrolu u martu 2012.g do tada moram sve preglede ispočetka,,,ultrazvuk, holter, pa čak i magnetnu rezonancu... pa će onda da odluče.
Molim Vas, zanima me u kojoj ste bolnici ugradili kardioverper defibilator, koliko ste čekali, koliko Vas je koštalo, i da li je istina da postoje odredjena ograničenja zbog samog uredjaja, u smislu , izbegavati izvore napajanja, mikrotalasne, pegle, i sl. one čitače na ulaz u banke, aerodrom, i sl...

Hvala!!!
snezana969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2011 3:03 pm

Post od snezana969 »

Ma kakvi,nema nikakvih ogranicenja sve mozes da koristis i svuda da se kreces,slobodno bez ikakvih ogrnicenja.Izuzet su aerodromi i ulazi u sudove,gde postoje kapije za detekciju oruzija,jedino kroz to ne moze da se prodje.Ali nema problema ni tu, i tu se zamoli osoblje koje ti propusti da prodjes bez da prolazis kroz te kapije.Bas sam neki dan bila u sud i bez ikakvih problema su me pustili da prodjem pored.A,sto se ugradnje aparata tice ugradila sam ga u KC u Beogradu.Inace dijagnoza mi je hipertroficna miokardiopatija,i operisana sam u Kamenici 2002g.Opearciju je radio Ninoslav Radovanovic i do letos sam bila ok.Meni kazu da mi je to urodjena srcana mana.Ako ti kazu da moras da ugradis to idi slobodno i ugradi,to nije nista nemoj da se plasis,Ljudi su skloni da izmisljaju svasta i da boli i da ne mozes ovo,ono to su ciste gluposti,mozes sve kao i pre.Normalno ne prvog dana ali posle 3,4 nedelje dizes ruku i sve je normalno kao i pre.
Odgovori