Hipertenzija u trudnoci

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
biljana.o
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 24, 2010 11:06 pm

Hipertenzija u trudnoci

Post od biljana.o »

Postovani, trudna sam dva meseca 4. trudnoca prva bila pre 17 god, od hipertenzije bolujem dve godine. Pre dve godine radjena krvna slika, povisene masnoce,holesterol 9,41, hdl 1,45 ldl7,44 ind. art.skl 5,5, gvozdje 4... Uradjen ultra zvuk, zakljucak: normalan nalaz, baloniranje prednjeg mitralnog kuspisa koji je edematozno izmenjen. Da ne davim sa terapijom puno, inace mi je promenjena sad u trudnoci... Moj problem je sledeci, pri najmanjem naporu dobijam tahikardiju i pritisak raste, npr. okopam jednu ruzu, pritisak 170-70, za pola sata padne na 140-70, donji pritisak je uvek oko 70 dok gornji varira. To me muci evo duze vreme, nisam sposobna obaviti sitne kucne poslove. Otisla sam na pregled, ekg dobar sem tahikardije, dao mi je verapamil i metildop. Na moje pitanje, mogu li trudnocu izgurati do kraja rekao je, jos je rano, videcemo. Dao mi je uput za ultra zvuk, holter ritma i pritiska. Ultra zvuk je zakazan za septembar iako sam dezurnoj sestrici rekla za dijagnozu abortus iminensis, jer ranije nema mesta, holter pritiska u avgustu... Kome da se ja obratim? Trudnica sa takvom dijagnozom! SRAMOTA!!! Jos mi kazu da idem privatno?! Para nemam a i da imam zasto bih isla privatno u sistem im se pos.....rem!!!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Hipertenzija u trudnoci

Post od aaaca »

Шест година не могу да ти реше проблеме са срцем?!

Не бих да ти стајем на муку али мислим да се ова држава мнооооогоооо труди да повећа наталитет у Србији. Отуд и такво понашање.

Имаш много различитих проблема па не верујем да као аматер могу да их расчивијам. Рећи ћу ти само следеће.

Потпуно је недопустиво да ти је гвожђе тако ниско, недопустиво и неодговорно. То се бар једноставно решава а у питању је веома важан састојак крви.

Променљив и висок крвни притисак највероватније је због кичме или раменог појаса.

Тахикардије могу да се јаве због мањка уноса воде. Аритмије због мањка магнезијума или калијума.

Да ли ти се шта променило од почетка трудноће или је све исто као и раније?
MIXTER
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2011 5:56 pm
Kontakt:

Post od MIXTER »

Vecina zena u trudnoci ima povisen krvni pritisak, ako ne i sve...
Ali verovatno je tome doprinelo i to sto si imala povisen krvni pritisak i pre trudnoce, uz odredjene lekove, tvoja trudnoca moze da bude sasvim, sasvim normalna, posavetuj se sa lekarom oko toga koji lek treba da uzmes, jer je malo zaguljeno to sto imas da kazemo normalan dijastolni(donji) pritisak, pa bi koriscenje odredjenih lekova smanjilo i taj pritisak, koji kao sto kazes je vec normalan, a to je sto se kaze "worst case scenario".
Mislim da nemas razloga za neku brigu...pozz
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Плус, ниским гвожђем не само да угрожаваш своје здравље већ и будуће здравље детета.
Odgovori