hipertenzija i tinejdzeri

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
perazzi990
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 7:57 pm

hipertenzija i tinejdzeri

Post od perazzi990 »

Imam 17 god. i prilikom jednog sistematskog doktori su mi izmerili pritisak 140/80. idem u medicinsku skolu. Kuci sam merio pritisak i skoro uvek je 140 - 150 dok je ovaj drugi uvek 80. Moram da napomenem da sam veliki tremaros. Naravno kad mi mere pritisak ili u skoli ja imam tremu. Bio sam u bolnici zbog neke vrtoglavice isao na detaljna ispitivanja i za tu vrtoglavicu su ustanovili da je rad hormona to uzrokovao zbog puberteta. Sto se tice ekg, krvne slike sve je uredu.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

uvezbaj da sam sebi meris pritisak, i vodi evidenciju o jutarnjim i vecernjim vrednostima, narednih oko mesec dana. ako su vrednosti iznad 120/80 mmHg obrati se kardiologu da ti se ispita uzrok hipertenzije.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Nije to nikakva retkost, posebno u danasnjem stresnom vremenu. Svako trece dete u predskolskim ustanovama ima hipertenziju /zvanican podatak/ :o
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Da ne otvaram dzabe novu temu pitacu ovde..
Zanima me da li je ovo trip ili, inace jedan dan sam otisao na plivanje i preterao, plivao oko 3 sata (pored toga aktivno idem u teretanu) i kad sam dosao kuci normalno bio sam umoran, uvece kad sam legao bilo mi je nesto lose, da ne sirim pricu sad skroz, nego, sutradan sam utisao kod doce i bio mi je pritisak prvo 150/90 (tako nesto), posle me je uputila kod nekog doce, to za srce i tamo su mi izmerili pritisak 180/100 od prilike.. Posle mi je opadao na 145/90, 135/85 itd, i onda sam poceo piti corvitol, pa mi je sad pritisak oko 110 / 75/80, interesuje me da li mozda i ja imam tu bolest hipertenziju ? Inace imam 18god, nikad nisam ismao problema sa pritiskom, i bas sam pre neki dan pogledao u kartonu kakav mi je pritisak bio pre 3 god, pisalo je 100/60-70 tako nesto :roll: sto je nizak, zato me cudi to, jel moguce da sam tek sad popio tu hipertenziju or what ? Cuo sam price da je to uridjeno, a ne znam sto je meni onda pritisak bio cak i nizak pre 3 god, khm cudno... :roll:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

A kada to covek treba da "dobije" hipertenziju? I uvek je "iznenada"!? I uvek "nisu znali" i "do juce je bila normalna"..... Da, imate hipertenziju i treba naci uzrok. Javite se kardiologu.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

Ovaj moj doca mi nije rekao da imam hipertenziju :roll:
Kaze to mi je od Koksaki virusa, malo me je iscimao, pa me je proslo :P
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nastavi da ponekada, bez velike brige i opterecenja meris pritisak... :wink:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

"prvo 150/90 (tako nesto), posle me je uputila kod nekog doce, to za srce i tamo su mi izmerili pritisak 180/100 od prilike.. Posle mi je opadao na 145/90, 135/85 itd,"
To se zove hipertenzija i treba je ispitati, posebno sto se radi o mladoj osobi. Koksaki daje cesce poremecaje srcanog ritma, slabost, malaksalost, remodeliranje LK i na kraju dilataciju citavog srcanog misica ali ne hipertenziju. Najlepsa solucija je da je sve psihosomatika ali se prevashodno moraju iskljuciti svi organski uzroci.
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

Cek, pa jel moze hipertenzija da se izleci ?
I jel se mogu baviti aktivno sportom ?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

uz odgovarajucu terapiju naravno!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

tamaraft napisao:uz odgovarajucu terapiju naravno!
Nadam se.. :roll:
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

E ljudi jel mogu trenirati aktivno dok imam tu hipertenziju ?
Mislim ja kontam da cu to kao nesto izleciti za 1-2 meseca, dok sam na pauzi i nista ne treniram.. ali ko zna, sta ako ostane tako oko 140/90, jel mogu sportom da se bavim ? ima li to kake veze, i puls mi varira 80-90 (to mi je naravno samo sad, jer imam koksaki virus kao nesto slabo poz)
antrax
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 01, 2008 10:24 am

PITANJE HIPERTENZIJA ILI NE:...sta da radim.......

Post od antrax »

Postovani,

Imam 20 god. i prosle godine sam imao upalu pluca, atipicnu, virusnu, kao blagu. Od tada se ne osjecam dobro. Navecer pri vecem dnevnom fizickom naporu, imam temp. 37 C, 37,1C. I tako evo vec 8 mj. i posto sam isao istrazivati kod doktora sta je uzrok toj temp. i osjecaju umora (sve moguce analize, nalazi krvi, od testiranja na TBC do dobrovoljnog davanja krvi zbgo gustoce), skontali su da imam povisen pritisak cesto, vecinom poslije podne 140/90, i to u zadnje vrijeme je poceo i ujutro da bude 140/90.

Simptomi takve hipertenzije su mi konstantna tromost, umor, znojenje cela, osjecam toplinu u glavi, misleci da imam temp, a u stvari kad je izmjerim, utvrdim da je nemam. Isao sam ponovo na kontrole i analize i ne znam sta da radim vise. Taj tlak mi se nekad pojavi, a nekad normalan, varira vise puta u jednom danu. Takodjer, mi cesto srce zalupa, kao da me strah neceg, pa se moram smiriti. Bio sam jednom kod interniste, i EKG i srce je u odlicnom stanj. Vise ne znam sta da radim, niti kome da se obratim, a ti simptomi nelagode me ubijaju u pojam. Sta da radim?

HVala,

Puno pozdrava
donny_kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 8:29 pm
Kontakt:

Post od donny_kg »

Znas kako,ako su vec svi internisticki nalazi u redu,odna razmisli da nije u pitanju somatizovanje nekih tvojih psihickih tegoba ili problema.Inace nisam lekar,ali ti govorim iz svog iskustva(inace se lecim od anksioznosti),jer sam i ja sam umeo sebi da "dizem" i puls i pritisak koji mi je isao i do 190,a inace mi nije dijagnostifikovana hipertenzija.Jos samo da napomenem da imam samo 20 godina,pa sta znam,mozda se prepoznas u ovome malo :)
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

niko ne misli na bubrezne testove kad je donji pritisak 90 in vise...
Odgovori