Volela bih da me neko poduči šta sve može da se pravi, i kako, od gloga. Znam da je odličan za jačanje srčanog mišića i da se uglavnom koristi njegov cvet za spravljanje tinkture, ali ne znam kako i da li se od ploda može praviti bilo šta drugo sem čaja. Ako može volela bih da znam šta i na koji način jer se pojavio u tom obliku na pijaci i još se može ubrati u prirodi. Bilo kakav savet bi dobro došao i za srčane bolesnike koje imam u porodici a i za nas, još neobolele.
Puno hvala, ŽANA
GLOG
Cvet gloga je cest sastojak cajeva za jacanje srca, a cesto se koristi i samostalno u obliku tinkture.
Osim sto jaca srce, cvet gloga i blago umiruje, a takodje i blago snizava hipertenziju.
Mogu se praviti preparati sa cvetom gloga u vinu (obicno crnm) i prijatnog su ukusa (oni se , za razliku od tinkture koja se koristi u kapima, uzimaju na kasiku).
Najvaznije je znati da se svi preparati od cveta gloga pravilno koriste tako sto se piju 5 dana u nedelji, pa 2 dana pauze!
Pauza je neophodno da ne bi doslo do zasicenja organizma, tj da ne bi bilo negativnih efekata!
Naravno, to ne vazi za plod gloga koji se koristi vise kao poslastica.
pozdrav
Osim sto jaca srce, cvet gloga i blago umiruje, a takodje i blago snizava hipertenziju.
Mogu se praviti preparati sa cvetom gloga u vinu (obicno crnm) i prijatnog su ukusa (oni se , za razliku od tinkture koja se koristi u kapima, uzimaju na kasiku).
Najvaznije je znati da se svi preparati od cveta gloga pravilno koriste tako sto se piju 5 dana u nedelji, pa 2 dana pauze!
Pauza je neophodno da ne bi doslo do zasicenja organizma, tj da ne bi bilo negativnih efekata!
Naravno, to ne vazi za plod gloga koji se koristi vise kao poslastica.
pozdrav
Tinktura se pravi kao i sve tinkture:
20 gr suve biljke se stavi u 100 gr komovice i to odstoji 7 dana na tamnom mestu uz povremeno muckanje.
Zatim se procedi i ostavi da odstoji jos par dana.
Ako ima taloga, odlije se i pije 2-3X dnevno po 10 kapi.
Obavezno se posle 5 dana koriscenja, prave 2 dana pauze!
Slicno je i sa namakanjem u crnom vinu, ali odnos biljke i vina ne znam napamet.
pozdrav
20 gr suve biljke se stavi u 100 gr komovice i to odstoji 7 dana na tamnom mestu uz povremeno muckanje.
Zatim se procedi i ostavi da odstoji jos par dana.
Ako ima taloga, odlije se i pije 2-3X dnevno po 10 kapi.
Obavezno se posle 5 dana koriscenja, prave 2 dana pauze!
Slicno je i sa namakanjem u crnom vinu, ali odnos biljke i vina ne znam napamet.
pozdrav
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 24, 2007 11:31 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
GLOG
OK, tinktura se pravi od cveta i drvo gloga valjda cveta kao i sve u proleće, ali šta ćemo da radimo sa plodom koji se sad može naći. Jede li se ovako ili se suši , ili se kuva kao čaj u kipućoj vodi, ili se samo potapa u hladnoj. I koliko bobica ili kašika na koju količinu vode? Ili se plod uopšte ne koristi, mada sam videla da ga prodaju na pijaci.
Ko išta zna, biću zahvalna.
Žana
Ko išta zna, biću zahvalna.
Žana
Plodovi se beru i suše u tankom sloju, ili industrijski u sušnicama. Čuvaju se zaštićeno od svetlosti u dobro zatvorenoj posudi.
Plod sadrži najmanju koncentraciju flavonoida koji su najvažniji aktivni sastojci biljke.
Postoje i gotovi preparati, ali moje kolege znaju mnogo više o tome.
Plod sadrži najmanju koncentraciju flavonoida koji su najvažniji aktivni sastojci biljke.
Postoje i gotovi preparati, ali moje kolege znaju mnogo više o tome.
stručni saradnik na www.*