EF (ejakciona frakcija)

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pasadena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 13, 2005 11:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

EF (ejakciona frakcija)

Post od pasadena »

Da li parametar ejakciona frakcija "EF" (u nalazu EHA srca) govori o jacini srcanog misica i da li je vrednost od "oko 60%" normalna, posto sam u nalazu od pre 6 meseci imala vrednost 67%? Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

potpuno normalan nalaz EF.
zbog cega je uopste eho srca radjen u tako kratkom razmaku?
lida28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 8:39 pm

mene nesto zanima

Post od lida28 »

Koje su normalne vrednosti EF,i kako je moguce da ista osoba ima EF 75, pa posle godinu dana 61.Isti dr,isti aparat.Da li je to kontraindikacija za operaciju(estetsku) i ako jeste zasto?
Svi ostali parametri su uredni.Malo se lakse zamara,ali mozda od vremena.EHO,EKG,PREGLED ok sem beznacajnog mitralnog prolapsa,koji kontrolise na godinu dana i koji nije pravio problemenikada,niti pravi sada.Osoba ima 28 godina i bez terapije je.
Lepota zivota
lida28
Novi član
Novi član

da dodam

Post od lida28 »

Jel to znak da slabi srce,i ako jeste sta treba uraditi od pretraga da se to potvrdi ili demantuje?!
Lepota zivota
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nalaz je NORMALAN, a srce osobe od 75 godina naravno nije isto kao i kod npr. njegovog unuka :wink:
lida28
Novi član
Novi član

?

Post od lida28 »

:D :D Ko je deda ,a ko unuk,sve vreme se radi o meni, a ne pisu mi saglasnost za estetsku operaciju,a ne znam zasto?
Lepota zivota
lida28
Novi član
Novi član

!

Post od lida28 »

Umalo da zaboravim da zahvalim na odgovorima!
Lepota zivota
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

pad EF, i to u okviru normalnih vrednosti je relativna stvar! idealna situacija bi bila da je ista osoba pregledala na istom aparatu, pa da se moze govoriti o poredjenju!
EF od 61% nije razlog da se ne odobri opsta anestezija!
Odgovori