Disekcija aorte i postoperativni tok

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aristocat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2007 12:10 pm

Disekcija aorte i postoperativni tok

Post od aristocat »

dragi clanovi,molim vas za pomoc i detaljnije informacije o postoperativnom toku nakon operacije disekcije aorte. Naime moj suprug (ima 30 godina, ne pije, nepusac, nije gojazan, ima astmu od detinjstva..) imao je pre dva dana hitnu operaciju a dijagnostikovana mu je Dissectio Aortae Acuta tip A, ne znam mnogo detalja o samoj operaciji jer sam i dalje u soku posto nije imao gotovo nikakve tipicne simptome koji bi na ovo ukazali osim sto je par dana pre operacije imao jace lupanje srca i sumove za koje nije bio siguran da li 'dolaze' od pluca ili srca. Nakon pregleda kardiologa i konsultacija sa kardio hirurzima hitno je prosledjen na operaciju za koju mi je receno da je protekla dobro. dan posle operacije imao je prilicno obilno krvarenje ali su doktori procenili da revizija ne treba da se radi i trenutno ima znatno manje krvarenje. receno mi je da je to normalno u postop. procesu. u kojim kolicinama je ovo krvarenje normalno i do koliko dana bi ga trebalo tolerisati? zanima me kako bi okvirno trebalo taj proces da tece dalje, znam da je svaki pacijent slucaj za sebe ali cisto bih zelela da se pripremim za slucaj da sve tece kako treba i bez daljih komplikacija..
da li ce u bolnici imati nekakve fizikalne terapije, vezbe disanja i slicno? i koliko obicno pacijent ostaje u bolnici?
koliko dugo se preporucuje mirovanje kod kuce kada ga budu otpustili iz bolnice?
da li treba da miruje i spava u polusedecem polozaju? da li postoji nesto o cemu bi trebalo posebno voditi racuna?
kakva treba da bude ishrana i sl.?
sigurna sam da ce nam deo info. reci i doktori ali bih ipak volela da se pripremim na vreme.. hvala unapred!
Korisnikov avatar
cardioperf
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 15, 2014 1:05 am
Kontakt:

Re: Disekcija aorte i postoperativni tok

Post od cardioperf »

Postovana, da bih vam detaljnije pojasnio sta mu je uradjeno i na koji nacin treba mi tacna dijagnoza a to znaci Disectio aorte ascedens ili arcus aorte ili klasifikacija disectie po de baykiju ili stanfordu tip A, B ili 1, 2 ili 3 ovisno po kojoj klasifikaciji rade vasi kardiohirurzi...to pise u produzetku dijagnoze. pozz
Odgovori