Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
Pozdrav svima. Unaprijed se izvinjavam sto sam otvorio novu temu, ali uradio sam to s razlogom mozda nekom (ne daj Boze) zatreba u buducnosti...
Htio sam da postavim pitanje sta utice na povecanje dijastolnog pritiska, konstantno iznad 90 cak i do 105-110 (nekad bude i normalan ispod 90 ali uglavnom blizu granice)? Razlog zasto pitam jeste taj jer na netu veoma malo postoji informacija o dijastolnom pritisku, sem par informacija kako pusenje i stres uzrokuju isti, ali bih zelio da saznam nesto vise, i kakve simptome moze da da povisen dijastolni pritisak?
pitanje je sasvim na mestu. kod mladjih ljudi, do, blizu pedesetih godina zivota, vrednosti dijastolonog pritiska su, uslovno receno, "vaznije" - jer su glavni prediktor mogucih kardioloskih i nekardioloskih komplikacija.
dijastolni pritisak je ona sila, kojom krv deluje na krvne sudove u trenutku kada se srce odmara od kontrakcije (dijastolna faza srcanog ciklusa).
lekovima na dijastolni pritisak delujemo tako, ili smanjujemo kolicinu tecnosti (krvi), i to tijazidnim diureticima, ili delujemo na zidove krvnih sudova, tj. na nervne impulse u njima lekovima iz grupe beta-blokatora, ili inhibicijom ACE sistema, ace-inhibitorima.
najnovije preporuke favorizuju kombinacije dva ili kod tezih slucajeva i vise lekova, u odnosu na monoterapiju.