depresija u ST segmentu

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kjarax
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 11:25 pm

depresija u ST segmentu

Post od kjarax »

Molim da mi neko objasni, sta znaci ovaj nalaz na EKG, i ukoliko nije u pitanju angina pek., sta moze da izazove ovo? da li to mogu biti i oziljci prouzrokovani nekim slabim infarktima..jos uvek mi niko nije objasnio.Napominjem jos da osoba nema nikakvih tekoba osim povremenih tahikardija (retko) i malo povisenog holesterola (6,4).Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

navedite tacno kako pise! u kojim odvodima
kjarax
Aktivan član
Aktivan član

Post od kjarax »

pa evo probacu malo bolje da objasnim.Naime osoba je pre 7 godina imala sinusnu tahikardiju i uzimala neko vreme presolol.Onda, 2004.g se ponovo javila tahikardija sa f. 106/min i na EKG je utvrdjen sinusni ritam, diskretna ST depresija u dijafragmalnim odvodima (radjen UZ i sve je u granicama normale) ;Terapija presolol....Napominjem da je dijagnoza neurovegetativna distonija i da se ova tahikardija (kao i hipoglikemija..itd) javljaju u stanju stresa i napetosti.I evo sad posle 4 godine ponovo isti nalaz EKG, dr predlozio test opterecenja, a mene zanima bas ova ST depresija.Hvala puno
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

najverovatnije se ne radi o ishemiji-prihvatite test opterecenja, da bi se rascistila situacija
kjarax
Aktivan član
Aktivan član

Post od kjarax »

hvala puno..a o cemu moze da se radi, npr? Cisto, sta moze ukljuciti ovu depresiju?
kjarax
Aktivan član
Aktivan član

Post od kjarax »

evo da se nadovezem na prethodno...naime pre nekoliko dana sam imala stezanje u grudima, bez bola (mada se to desilo 2-3 puta u zadnjih 10 dana, mislim samo na stezanje u grudima), blagu mucninu i opstu slabost i nesigurnost pri hodu.Popila sam pola presolola a zatim otisla u hitnu, gde mi je radjen ekg koji je bio dobar, ali je zato pritisak 150/80, sto je za mene bilo nezamislivo.Naime nikada mi do sada u zivotu nije presao 100/70 pa i kad sam bila pod najvecim stresom.Sutradan sam otisla kod kardiologa, nisam popila presolol iako sam pomalo osecala stezanje u grudima.Na ekg je ovog puta ponovo nadjena nishodna STdepresija do 0,5mm u D2, D3, AVF, sasvim diskretna u V5 i V6.Dg: Stenokardija.Dr je dodao da on nikako ne moze da se pomiri sa dijagnozom s obzirom na godine (ne bas tako malo), ali i s obzirom na veoma pazljivu, skoro mediteransku ishranu koje se pridrzavam, fizicku aktivnost (plivanje, bicikla, teretana), nepusac, kafa jedna dnevno...prepisao je bisoprolol 5mg 2x1/4 i lopion 2mg 2x1/2.E sad napominjem da sam u zadnjih mesec dana preopterecena poslom, pod konstantnim stresom bez fizicke aktivnosti a onda sam iznenada otisla u teretanu gde sam se malo preforsirala i posle cega mi je bilo muka, pa mislim da je i to doprinelo ovom mom iznenadnom stanju.Moje pitanje je jesam li i koliko zagazila u anginu pektoris, i jos da li je dobra prepisana terapija posto me puno boli glava od lopiona, vec skoro 3 dana ne prestaje.Da li cu se navici ili treba promeniti terapiju?Koliko mogu biti fizicki aktivna, s obzirom da sam do sada, do zadnjih mesec dana bila izuzetno aktivna ..Hvala unapred
Odgovori