Moždani udar

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Amenhotep
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 12, 2007 10:36 am

Post od Amenhotep »

Pozdrav.

Evo mene opet.

Bio sam dakle na CT i on je uredan. Bio sam kod oftamologa i to je ok. Oko mi nije bježalo nigdje. Cijelo vrijeme sam imao kontrolu nad tijelom. Nisam osjećao malaksalost ili bilo kakvu nemoć.
Osim govornu :D

Ona je u mom slučaju odlučujuća obzirom da sam profesor bosanskog jezika i šta sve ne.

U svakom slučaju, trebam ići na 'evocirane potencijale' na 'doplersonografiju' 4. i 20. sept.
Osjećam se odlično (uz izuzetak manjka osjećaja za vlastitu kožu, ali i to podolazi). Prestao sam pušiti, ne idem na treninge :D Moradoh prestati da ne rizikujem.

Hvala na odgovorima. Bio sam kod neurologa ne kod kardiologa :P

Meni su utvrdili diagnozu, nemam pojma, nešto kao "TIA ... obs."
Amenhotep
Novi član
Novi član

Post od Amenhotep »

Pozdravljam,
evo mene opet :)

Update:
- CT je uredan
- oftamolog reče da je sve ok (po 18.5)
- evocirani potencijali - uredno
- dopplersonografija - sve ok.

S vremana na vrijeme osjetim pak neku nemoć, malaksalost. Danas recimo. Osjetim da nisam najbolje, i odem do doktora, ustanovi da mi je pritisak 90/60. Osjećao sam malaksalost. Dobio sam injekciju u venu i debelo meso, glukozu i šta već. Nakon sat, sat i po pritisak je bio 125/80. Tako nekako.

Usput, dobio sam uputnicu neuropsihijatru. Da napomenem kako kad počnem razmišljati o tim stvarima kao da paničarim, iako inače nisam paničar. Ali, eto kad je oko zdravlja, počnem. Ključan mi je taj strah, povremena malaksalost. A ako ćete detalje nije belaj :D

Odlazak psihijatru doživljavam kao odlazak bilo kojem doktoru, poremećaji mogu biti fizički i psihički ali je i jedne i druge u izvjesnoj mjeri moguće sanirati.

Uglavnom - šta vi mislite?
U čemu bi mogao biti problem, ako znamo da me dovdje doveo fizički poremećaj, tuširanje nakon treninga? Kada i osjetim malaksalost ona se odražava samo u glavi, mogu trčati godinama, imam kondicije, ali kad se malo ohladim osjetim kako sam 'pretjerao'... baš.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ti TIA vam je tranzitorni ishemijski atak. Kako se sve na toploti siri a na hladnoci skuplja, tako i krvni sudovi. U konkretnom slucaju, nakon treninga, onako zagrejani usli ste pod hladan tus i doslo je do nagle vazokonstrikcije, te do smanjenog priliva krvi u mozak. Reakcija je bila takva kakva je bila, hvala bogu da nema trajnih posledica! To sto je ostala sekvela u vidu levostranih parestezija ili kako vi kazete slabije senzitivnosti koze leve polovine tela, verovatno je posledica ovog TIA u kome su "gore prosli" senzitivni od motornih puteva.
Nekada prodju i godine da se sve vrati na normalu/spontano/. U vasem slucaju verujem da ce se vratiti, jer TIA nije bio znacajan, obzirom da nema nikakve sekvele kada su u pitanju motorni putevi.
Nastavite sa aspirinom/samo na pun zeludac/, zaboravite na treninge ali se nikako ne odricite laganih vezbi i sto vise setnji i ne sekirajte se!
Bice sve ok!
Amenhotep
Novi član
Novi član

Re: Moždani udar

Post od Amenhotep »

Tek sada vidjeh ovaj odgovor, hvala ;)

No, nisam slučajno nabasao opet ovdje. Tražio sam način liječenja TIA i došao na isto mjesto gdje sam pisao o svome problemu od prije skoro pa 7 godina.

Prije 15tak dana sam bio na fudbalu u dvorani, rekreativno. Od starta sam malo vise ocito dao 'gas' pa sam se brzo i umorio. Nakon 7 minuta sma
izašao iz igre i sjeo na klupu da odmorim. nakon minute shvatio sam da ne vidim baš najbolje i da postoje u vidnom polju neki 'slijepi' dijelovi, da ne vidim najbolje. Usao sma u igru sli nije islo, jedkostavno nisam vidio najbolje. Poucen ranijim iskustvpm izasao sam, raspremio se i odmah odvezao na hitnu. Tamo su mimjerili krv (5,9), pritisak (120/80) i EKG (uredan) a slusao je i are stetoskopom. Dali su mo paurin u debelo meso i glukozu u venu.

U razgovoru sam im pojasnio simptome a doktor je napisao TIA te uputio za vaku slucaj neurologu. Proguglam ja opet o dijagnozi i, naravno, preplasim se. Postao sma otac po prvi put prije desetak dana i malo me i ta sva sreca sustigla pa sam 'van sebe' Osjetim blago trnilo lijeve strane, ali bas blaago, nisam siguran da li mi srce radi najbolje, valjda da. Uglavnom, da se smitim pio sam leksaurin i nakon sto mi je istog ponestalo, koristim apaurin posto sam na putu i ne mogu uzeti neki bromazeam u apoteci tek tako.

Zbilja, sta da radim? Aspirin 500 poslije jela? Nesto za smirrnje?

Hvala unaprijed. :/
Odgovori