Bavio sam se sportom rekreativno, redovno do pre jedno 2 godine, a posle sam se malo usedeo u kucci i nemam mnogo aktivnosti osim shetnje, par sati na dan najvise.
Prve neke "smetnje" vezane za srce sam primetio pre oko godinu dana. Primetio sam jako lupanje pri malom naporu [kada sedim pa ustanem naglo do wc-a] a i osecao sam preskakanje [kao da mi srce zataji jedan otkucaj pa sledeci bude jaci]. Doktorka na opstoj praksi je ustanovila da sam psihicki opterecen i da je to sve posledica toga, na EKG-u nije bilonikakve tahikardije, pritisak mi je uvek 120/80 eventualno 125/80. Ona je tada rekla da se smirim i da ne zeli da mi daje bilo kakve sedative, kao i da ne moram da brinem zbog srca.
U medjuvremenu sam se zaista trudio da ne brinem ali sam uvek obracao paznju na to, a rekao bih i da sam pomalo panichar po prirodi. Ipak u toku proslog leta primecivao sam neke stvari, opisacu jednu. Napolju je bilo jako vrelo, 30+stepeni, ja sam isao do apoteke i kada sam usao unutra, gde je klima uredjaj napravio drasticno nizhu temperaturu od spoljne osetio sam neki pritisak u grudima. Nisam hteo da se hvatam za srce da ga preslishavam nego sam poslushao puls na vratu; pri dodiru sam osetio jedan srednji otkucaj, zatim pauzu koja odgovara jednom preskoku i onda sam osetio jak otkucaj i u grudima, a i na toj vratnoj zhili [shta li je vecc

E sad glavno; jako sam se mnogo nervirao, slabo sam jeo prethodni dan a i taj... Podigao sam srolani tepih da pomognem drugarici i u tom trenutku sam osetio da mi je srce podiljalo. Trudio sam se da disem sto normalnije i da se smirim, ali u stvari mi je kroz glavu prolazilo da sam gotov [kazem ja da sam panicar]. Hitna pomoc je brzo stigla... Dali su mi prvo sheccer i vodu, zati odradili EKG koji je izmerio 150puls sa aritmijom, a potom mi dali i trodon i bensedin u debelo meso.
Prebacen sam za 10-15min. na Kardiolosku kliniku u Sr. Kamenicu, prepisacu izvestaj odatle...
21.11.2006. :
Dovodi ga ekipa HMP, u EKGu se registruje tahiaritmija apsoluta.
TA 130/89mmHG, EHOkardiografski ochuvana sistolna funkcija miokarda leve komore.
Dat amp Verapamil I IV, nakon toga poboljshanje.
Paroksizmalna supraventikularna tahikardija.
Lekar: Stojshicc-Milosavljevicc Anastazija.
Tada mi je rekla da ovo mozhe da se trajno reshi na Dedinju. Da je najgore shto mozhe da se desi da se onesvestim ukoliko se ponovi, a ponavljacce se. I da ja to mogu da iskontrolishem zadrzhavanjem vazduha i naprezanjem stomachnih mishicca u kombinaciji sa dubokim disanjem i umivanjem radi opushtanja.Nisam dobio nikakvu terapiju, lekove, bilo sta...
Mama ima aritmiju i pije terapiju redovno, nedavno sam saznao da je u medjuvremenu imala i infarkt, ona ne zna kada [ovo nisam znao da moze da se ne zna

Pogotovo sto u poslednje vreme imam neke laganije bolove u grudima a nekad zna na sekund da me presece i nesto jache.
Takodje me ponekad trgne nesto [ovo me ne bi chudilo da je na psihichkoj bazi] osetim neko naglo stezanje u srchanom delu i neki neprijatan oseccaj. Ako se setim jos neceg napisacu [znam! "Gde ccessh vishe od ovag da pishesh?!"]
Suma sumarum: nervira me slaba kondicija a plashim se trchanja i aktivnosti, bojim se da mi je srce ugrozheno i pribojavam se infarkta.
Znam da bi sve ovo sa psiholoske strane prevazisao kada bih nasao posao i isupao se iz finansijskih-porodicnih problema.Ovo sto ne zavisi od mene me brine, a i ovo sto zavisi... Nadam se da cu biti jak da prevazidjam.
Pozdrav svima!
Hvala na odgovorima...