Bol u desnoj polovini grudi

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

savaman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 2:32 am

Bol u desnoj polovini grudi

Post od savaman »

Imam od juce konstantni bol u desnoj polovini grudi. Nemogu duboko da ubahnem jer osecam probadanje u desnoj delu vrata i ramenog pojasa i jaku bol u dubini desne polovine plucnog krila. Ne kasljem ali nemogu ni da spavam jer se bol povecava kada legnem. Najmanje me boli kad se zgcim i legnem bas na desnu stranu a na ledja stomak a pogotovo na levu nemogu ni da pokusam. Svka promena polozaja u lezecem polozaju je nesnosna.
To je sve pocelo sa temperaturom 38 prekjuce popodne. Tada sam prepodne imao jedan kratak fizicki napor jer sam morao auto plinsku bocu da odnesem od auta do laboratorije za ispitivanje i da je vratim nazad do kola kada sam je oslanjao bas na desnu stranu tela u predelu rebra. Nista posebno nisam osecao sve do juce oko podneva kada sam ustao iz kreveta sa opisanim bolovima. Nadao sam se da ce sve do veceras proci ili mi biti bolje ali nista od toga.
Imam 43 godine zadnjih 7 god sam totalno fizicki neaktivan zbog prirode taxi posla ili vozim ili odmaram. Mozda ima neke veze i promaja jer sam kriticnog dana bio sav obliven znojem i sa otvorenim prozorima odvezao do Metroa gde sam se smrznuo na odeljenju za meso a kad sam izasao bio ponovo izlozen visokoj temperaturi.
Ne ide mi se kod lekara obzirom da imam veliko dugovanje za porez i godinama nemam overenu zdravstvenu knjizicu.
Ocekujem da ovo nije nista opasno po zivot i da ce proci samo po sebi. Ako neko zna o cemu se radi i ako ne treba bolnicko lecenje rado cu poslusati savet kako da malo olaksam svoju situaciju dok sve ne prodje. Uradio bi i par ispitivanja jer za vise nemam para a to obicno tako ide od jednog do drugog u nedogled ispitivanja dok ne otkriju sta je ili dok samo ne prodje od sebe.
acaraca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 3:23 am

Post od acaraca »

Poseti HITNO kardiologa!

I nemoj da se plasis, verovatno je samo nazeb, promaja, ali za svaki slucaj....
savaman
Novi član
Novi član

dodjite u Nis na pregled i vise nista nece da vas boli

Post od savaman »

necete da verujete kako sam danas prosao kod lekara. Na kardiologiji su me vratili jos od vrata i rekli da srce tako ne boli. Da me je srce zabolelo juce danas bi vec bio mrtav.
Tako odem na plucno. Tamo su uradili tako providan snimak da se jedva naziru rebra kamo li nesto drugo. Ustvari videli su da mi je zeludac naduvan i poslali me kod reumatologa da mi pogleda kicmu.
I sada neznam sta da radim jer su mi rekli da na misicnom tkivu nema kancerogenih promena.
Sve ovo prethodno su mogli jednostavnije da mi kazu samo nebi bilo naucno IDI KUCI I TRPI DOK NE CRKNES.
savaman
Novi član
Novi član

Moje iskustvo

Post od savaman »

Mozda ovo iskustvo nekom znaci. Posto niko nije postavio dijagnozu i niko nista nezna odlucio sam da krenem sam sistemom eliminacije (sistem zamene ne ide jer nemam rezervne delove). Odlucio sam da udjem u kadu sa vrelom vodom pa ako su pluca u pitanju i prehlada bice mi bolje a ako je srce ionako necu saznati jer ce puci. Posto ovo pisem znaci da sam preziveo i mnogo mi je bolje a evo i mog iskustva.
U kadi sam lezao na ledja i imao sam granicu bola do koje sam mogao da udahnem. Posle postepenog zagrevanja vode i sa vremenom se ta granica pomerala tako da sam skoro celim plucima mogao da udahnem ali otprilike posle one zamisljene granice sam jasno osecao klokotanje u zadnjem delu ledja ispod rebra. Kada se kura zavrsila probao sam to i na krevetu. Nije me vise bolelo u tom delu ledja i jasno sam osecao to krckanje koje lici na klokotanje mehurica kroz neku cev. Sada mi je ostala jos bol u prednjem desnom delu grudi na kraju vrlo dubokog udisaja.
Ako Bog da jos malo zdravlja i srece pisacu vam uskoro ponovo sta se dalje desavalo. Ako me nema, pomolite se za pokoj moje duse i neka Vas Bog blagoslovi.
acaraca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 01, 2007 3:23 am

Re: dodjite u Nis na pregled i vise nista nece da vas boli

Post od acaraca »

savaman napisao:necete da verujete kako sam danas prosao kod lekara. Na kardiologiji su me vratili jos od vrata i rekli da srce tako ne boli. Da me je srce zabolelo juce danas bi vec bio mrtav.
Tako odem na plucno. Tamo su uradili tako providan snimak da se jedva naziru rebra kamo li nesto drugo. Ustvari videli su da mi je zeludac naduvan i poslali me kod reumatologa da mi pogleda kicmu.
I sada neznam sta da radim jer su mi rekli da na misicnom tkivu nema kancerogenih promena.
Sve ovo prethodno su mogli jednostavnije da mi kazu samo nebi bilo naucno IDI KUCI I TRPI DOK NE CRKNES.
Srce ne boli, ali infarkt jos kako boli. (Ina nekih koji ne bole, ali ti su mnogo redji).
Prvi znak infarkta je snazan bol ispod grudne kosti koji odlazi i vraca se.

Svaki bol u grudima treba shvatiti ozbiljno.

Najcesce to nije ONO, ali treba biti oprezan.

U tome se samo jednom gresi.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

savaman,

verovatno imate ili pleurodiniju, bol plucne maramice usled priraslica, ili bol medjurebarnih misica i/ili nerava (interkostalna mioneuralgija). I jedno i drugo se leci antireumaticima i obicno prolazi za par dana. Postoje anamnestcki algoritmi na osnovu kojih se postavjaju veoma precizne indikacije za dalja dijagnosticka ispitivanja, pa se bol tipican za srce prepoznaje ili iskljucuje (ukoliko se koriste algoritmi prilikom razgovora sa pacijentom) sa velikom sigurnoscu.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
savaman
Novi član
Novi član

krvav ispljuvak

Post od savaman »

Izgleda da je vrag odneo salu. Sinoc sam legao oko 23:00 i probudio ponovo sa vec opisanim bolovima i ogranicenim bolnim udisajima oko 02:00. Popio sam diklofenak od 100mg i jedva ponovo legao od jakih bolova. Malopre oko 10:00 sam se nesto zakasljao (mada uopste ne kasljem ovih dana) a supruga iz sale rece "to tije oprilike 7 dana do smrti". Isplunuo sam to u dvoristu i video da je to ugrusak krvi. Predpostavljam da sam se povredio kad sam secao onu plinsku bocu oslonjenu bas na desnu stranu tela sa pocetka moje price. Ako se ovakve stvari lece anti reumaticima ili analgeticima najradije cu ostati kuci i odmarati dok sve ne prodje ili ipak da se javim ponovo nekom lekaru i kojem pitanje je sad.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jasbi »

Ovog čoveka nema par dana? Bože, kako li mu je?

I moj suprug ima tako povremeno jak bol u grudima. To je više neki "probod" od kojeg mu zastane dah. I to boli neko vreme. Jako mu prija kad se uveže dobro zavojem, stisne taj deo grudnog koša. To tako traje već deceniju, sigurno. Kao mladić u vojsci je imao dva puta upalu pluća.
Bio je skoro na ultra zvuku sa kolor doplerom.

Evo prepisujem dijagnozu, pa bih zamolila dr. Ivicu da mi to narodnim jezikom malo pojasni:

Dg. kronični opstruktivni bronchitis
koronarna bolest

Leva pretkomora je normalnih dimenzija 33 mm
Mitralni zalistar degenerativno izmenjena očuvane pokretljivosti. Doplerom se registruje trivijalna mitralna regurgitacija.
Leva komora je normalnih dimenzija 49/34 mm deluje očuvane sistolne funkcije EF oko 60% bez segmentanih ispada u kinetici.
Koren aorte je normalnih dimenzija 27 mm, valvula trolisna degenerativno promenjena separacija očuvana 18 mm
Desna komora je normalnih dimenzija 23 mm
Trikuspidalni i pulmonalni zalistak je normalnog izgleda i pokretljivosti. U srčanim šupljinama se ne vizuelizuju strane mase.
Perikard priraslice na lateralnom zidu leve komore.

Terapija "presolol" od 50 mg, i Cardiopirin od 100 mg dnevno.
Ima 49.g. i mnogo fizički radi.

Doktore, hvala puno na odgovoru...:wink:
savaman
Novi član
Novi član

krvavi ispljuvak

Post od savaman »

Saki dan mi je sve bolje i bolje. Mada se prica da su te plucne stvari vrlo lukave i podmukle. Kad mislis da ti je dobro onda je u stvari najgore. Danas sam poceo da radim (da vozim taxi). Jutros me je preseklo samo jednom prilikom ustajanja ali posle toga vise nista nisam osecao. Normalno i duboko mogu da udahnem, malo se vise znojim jer se bolje oblacim. Sve u svemu danas sam se osecao kao i pre bolesti osim sto sam u prepodnevnim casovima ispljunuo 3-4 puta onaj krvavi ispljuak. Pisao sam direktoru klinike u Knez Selu kod Nis-a jer smo bili 1991 vrlo bliski jer sam ja bio vezista pri sanitetu. Mislim da je sada kasno za neku obicnu kontrolu jer krkljanje ispod rebara vise ne postoji. Jedino me brinu ti krvavi ispluvci i mislim da samo analiza krvi i brisa mogu da mi daju neki rezultat. Medjutim kako da se obratim lekarima regularnim putem kada su me odbili i na kardiologiji i na pulmologiji i rekli da mi nije nista u vreme kada sam imao najvise simptoma.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Иди ти поново на пулмологију, то би ти било паметније. Немој се зезати са плућима. Извини, ти крвни испљувци ми се уопште не свиђају. Наш лекари јесу такви какви су, медицинске сестре још и горе. Кад почну да те шетају са шалтера на шалтер, да полудиш. Ал, буди упоран. Тражи неки озбиљнији снимак плућа. Или, иди код приватника па уради то тамо!
Са "шифоњерима" се није зезати. Никако. Ајд, види то тамо шта ти је, па нам јави. Немој да се бринем овде... :wink:
savaman
Novi član
Novi član

knez selo

Post od savaman »

Jutros sam namerno usta naglo ustao iz kreveta i nista nisam osetio. Kao da nikad nisam ni bio bolestan. Za ove ispljuvke si upravu sto kazes da su sumnjivi ali je to mozda i normalno ciscenje pluca posle svega sto sam doziveo verovatno se puno toga nakupilo.
Na ozbiljniji pregled cu ici u Knez Selo kod Nis-a samo cekam da mi se javi tamosnji direktor klinike Doc. Dr Milan Rančić sa kojim sam bio u istom sanitetu pre 16. godina. Ja sam bio vezista pri sanitetu pa se nadam da ce me prepoznati. Jos se ne javlja jer izgleda stalno ima problema sa serverom * REKLAMA *. U medjuvremenu treba da napravim malo love. Neki kazu nije sve u parama vazno je zdravlje. Koliko ja vidim danas se zdravlje kupuje i to za debele pare. Javicu se ovih dana.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Re: knez selo

Post od jasbi »

savaman napisao:Jutros sam namerno usta naglo ustao iz kreveta i nista nisam osetio. Kao da nikad nisam ni bio bolestan. Za ove ispljuvke si upravu sto kazes da su sumnjivi ali je to mozda i normalno ciscenje pluca posle svega sto sam doziveo verovatno se puno toga nakupilo.
Na ozbiljniji pregled cu ici u Knez Selo kod Nis-a samo cekam da mi se javi tamosnji direktor klinike Doc. Dr Milan Rančić sa kojim sam bio u istom sanitetu pre 16. godina. Ja sam bio vezista pri sanitetu pa se nadam da ce me prepoznati. Jos se ne javlja jer izgleda stalno ima problema sa serverom * REKLAMA *. U medjuvremenu treba da napravim malo love. Neki kazu nije sve u parama vazno je zdravlje. Koliko ja vidim danas se zdravlje kupuje i to za debele pare. Javicu se ovih dana.
To je oduvek i bilo, dragi moj. Ako nemaš pare da kupiš čizme, prehladićeš se zimi, zar ne? Gde je tu onda zdravlje? O hrani, i lekovima da i ne govorim.
Danas, da. Skupi privatni pregledi, snimci i analize...treba to sve izdržati.

Šta ima to u tom Knez Selu kod Niša?
savaman
Novi član
Novi član

Najveca klinika za plucne bolesti u ovom delu sveta

Post od savaman »

Godišnje se na ovoj klinici stacionarno leči oko 3.200 bolesnika sa prosečnom dužinom lečenja od 11.4 dana, i završi oko 7.000 specijalističkih pregleda, pruži oko 83.000 ambulantno-polikliničkih usluga i ostvari oko 36.800 bo dana.
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

Savaman,
Mozda ste se Vi ipak povredili kad ste dizali tu bocu. Mozda se radilo o pneumotoraksu. U prilog tome mi ide to krkljanje u kadi. To sto je posle toga bilo potenje i temperatura govori o infekciji, a to sto sada bol nije tako intenzivan mozda govori o spontanoj sanaciji i stvaranja priraslica. Ali ipak pneumotoraks i nije neko bezazleno stanje. Idite Vi opet na pulmologiju, i kazite sta ste uradili.
Pozdrav
savaman
Novi član
Novi član

Post od savaman »

Kad nisu videli tada sta ce onda sad kad mi nije nista. Vec sam rekao da je sve nestalo u roku od 6 dana. Ako su u pitanju te priraslice kao posledica povrede sta se radi sa njima i dali je upste potrebno i njih sanirati ili jednostavno ziveti sa njima.
Odgovori