Blok desne grane
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Apr 29, 2007 9:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Blok desne grane
Na sisitematkom pregledu lekar je ustanovio da imam blok desne grane. Koliko sam uspela da saznam to nije bolest nego stanje. Interesuje me dali blok desne grane ima uticaj na nesto? I molim objasnjenje od cega nastaje? Unapred hvala
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Re: Blok desne grane
Mozete da odete na ultrazvuk srca i tada zatrazite objasnjenje.Mimi0304 napisao:Na sisitematkom pregledu lekar je ustanovio da imam blok desne grane. Koliko sam uspela da saznam to nije bolest nego stanje. Interesuje me dali blok desne grane ima uticaj na nesto? I molim objasnjenje od cega nastaje? Unapred hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovana,
Blok desne grane je samo zapis na EKG-u, koji govori o tome da je kroz desnu polovinu srca (grubo receno), odnosno kroz desnu komoru onemogucen prolazak "impulsa" prirodnim sprovodnim putevima. Medjutim, taj EKG podatak je beznacajan bez fizickog pregleda (slusalice: da li ima udvajanja tonova, da li ima sumova, kakav je nalaz na plucima, da li ima hronicne plucne bolesti, i slicno). Kolega Zvonimir je sasvim racionalno i najkracim putem usmerio na ultrazvuk - koji je zlatni standard u proceni hemodinamskog znacaja poremecaja ritma i provodjenja. U najvecem broju slucajeva, blok desne grane je potpuno beznacajan EKG fenomen, koji ne daje ni simptome, niti se fizickim pregledom ili anamnezom moze pretpostaviti.
Blok desne grane je samo zapis na EKG-u, koji govori o tome da je kroz desnu polovinu srca (grubo receno), odnosno kroz desnu komoru onemogucen prolazak "impulsa" prirodnim sprovodnim putevima. Medjutim, taj EKG podatak je beznacajan bez fizickog pregleda (slusalice: da li ima udvajanja tonova, da li ima sumova, kakav je nalaz na plucima, da li ima hronicne plucne bolesti, i slicno). Kolega Zvonimir je sasvim racionalno i najkracim putem usmerio na ultrazvuk - koji je zlatni standard u proceni hemodinamskog znacaja poremecaja ritma i provodjenja. U najvecem broju slucajeva, blok desne grane je potpuno beznacajan EKG fenomen, koji ne daje ni simptome, niti se fizickim pregledom ili anamnezom moze pretpostaviti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Obstruktivni bronhitis dugorocno dovodi do promena na srcu (da sada ne petljamo previse oko patofiziologije), a na EKG-u se to najcesce vidi kao P-pulmonale i/ili desni blok, uz vertikalnu osovinu. Za Vas to ne znaci puno ovako napisano, ali ako biste imali bitne promene na EKG-u poreklom od plucne bolesti koja je dovela do takozvanog hronicnog plucnog srca, za pocetak morala bi makar desna komora da ima uvecan promer na ultrazvuku srca. Ako su sve dimenzije (komora, pretkomora, septuma) uredne i ako su zalisci uredni na ultrazvucnom pregledu, onda nemajte brige.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 10:43 am
Jos ovo...
Uz sve navedeno sa cime se slazem, samo da dodam da blok desne grane moze da bude i nalaz bez ikakve patoloske podloge kod mrsavih osoba.