Blok desne grane

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mimi0304
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 29, 2007 9:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Blok desne grane

Post od Mimi0304 »

Na sisitematkom pregledu lekar je ustanovio da imam blok desne grane. Koliko sam uspela da saznam to nije bolest nego stanje. Interesuje me dali blok desne grane ima uticaj na nesto? I molim objasnjenje od cega nastaje? Unapred hvala
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Re: Blok desne grane

Post od Dr Zvonimir »

Mimi0304 napisao:Na sisitematkom pregledu lekar je ustanovio da imam blok desne grane. Koliko sam uspela da saznam to nije bolest nego stanje. Interesuje me dali blok desne grane ima uticaj na nesto? I molim objasnjenje od cega nastaje? Unapred hvala
Mozete da odete na ultrazvuk srca i tada zatrazite objasnjenje.
Mimi0304
Novi član
Novi član

Post od Mimi0304 »

Hvala na odgovoru, bas ste fino ojasnili neke stvari...Toliko o tome..
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Blok desne grane je samo zapis na EKG-u, koji govori o tome da je kroz desnu polovinu srca (grubo receno), odnosno kroz desnu komoru onemogucen prolazak "impulsa" prirodnim sprovodnim putevima. Medjutim, taj EKG podatak je beznacajan bez fizickog pregleda (slusalice: da li ima udvajanja tonova, da li ima sumova, kakav je nalaz na plucima, da li ima hronicne plucne bolesti, i slicno). Kolega Zvonimir je sasvim racionalno i najkracim putem usmerio na ultrazvuk - koji je zlatni standard u proceni hemodinamskog znacaja poremecaja ritma i provodjenja. U najvecem broju slucajeva, blok desne grane je potpuno beznacajan EKG fenomen, koji ne daje ni simptome, niti se fizickim pregledom ili anamnezom moze pretpostaviti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Mimi0304
Novi član
Novi član

Post od Mimi0304 »

Hvala na odgovoru. Ultrazvuk je uradjen isto kao i colour doppler. Sto se tice bolesti pluca, bolujem od opstruktivnog bronhitisa.
Hvala jos jednom na odgovoru
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Obstruktivni bronhitis dugorocno dovodi do promena na srcu (da sada ne petljamo previse oko patofiziologije), a na EKG-u se to najcesce vidi kao P-pulmonale i/ili desni blok, uz vertikalnu osovinu. Za Vas to ne znaci puno ovako napisano, ali ako biste imali bitne promene na EKG-u poreklom od plucne bolesti koja je dovela do takozvanog hronicnog plucnog srca, za pocetak morala bi makar desna komora da ima uvecan promer na ultrazvuku srca. Ako su sve dimenzije (komora, pretkomora, septuma) uredne i ako su zalisci uredni na ultrazvucnom pregledu, onda nemajte brige.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Mimi0304
Novi član
Novi član

Post od Mimi0304 »

Zelim da Vam se zahvalim i na ovom odgovu. Zaista ne brinem, jer mislim da ako je neki ozbiljan nalaz, da bi dobila terapiju. Jedino sto mi je receno od strane kardiologa je to da prestanem sa pusenjem, sto naravno nije zdravo za citav organizam.
Pozdrav
danny_011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 10:43 am

Jos ovo...

Post od danny_011 »

Uz sve navedeno sa cime se slazem, samo da dodam da blok desne grane moze da bude i nalaz bez ikakve patoloske podloge kod mrsavih osoba.
Mimi0304
Novi član
Novi član

Post od Mimi0304 »

Kod mrsavih osoba???
Uh , ja jesam mrsava, na visinu od 168 cm, imam 48 kg. Nisam imala predstavu da i to moze da ima uticaja...
trig
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 6:47 pm

Post od trig »

da li je moguce uraditi operaciju ukoliko imate blok desne grane? meni su ostali nalazi dobri, eto jedino to!..inace, radila bih operaciju nosa..ako mi mozete odgovoriti bila bih zahvalna..
Odgovori