Potreban mi je neki iskusni kardiolog koji je upućen u problematiku sportskog srca i nova naučna saznanja u toj oblasti radi savetovanja.
Naime, po nekim parametrima sam u sivoj zoni ka HCM (zid leve komore 15mm), dijastolne dimenzije LK-57mm...
U poslednje vreme osetio sam par puta nepravilan rad srca, u vidu kratkotrajnih ubrzanih, ali nepotpunih otkucaja, kao i povremenih jakih otkucaja koje bukvalno osetim u grlu. Mada sam bio na testu opterećenja, gde nije nađeno ništa patološko, osim granično produžnog provođenja desnom granom QTc-0,44s, ipak ove povremene aritmije me zabrinjavaju.
Interesuje me na kakav bih pregled trebao otići kako bih bio siguran da smem da nastavim sa rekreativnim odlaskom u teretanu?
Atletsko srce
Re: Atletsko srce
niste dali sve parametre eho pregleda...
sportskom medicinom se zaista bave samo na dva mesta: drzavno - zavod za sport, na kosutnjaku
privatno - ordinacija "vita maxima"
sportskom medicinom se zaista bave samo na dva mesta: drzavno - zavod za sport, na kosutnjaku
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
koliko često trenirate?
težine i serije ponavljanja koje koristite,da li ste pod nadzorom trenera ili sami vodite program?
jeste da generalno ova pitanja nisu odgovor na vaše,ali mogla bi značiti obzirom da vam ljekarski nalaz uredan.
da li radite aerobne vježbe,kao trčanje,biciklizam,plivanje?
konkretno teretane što se tiče,mnogo znači da li vježbe radite do kraja ali s još snage koja vam je ostala ili radite do tzv,otkaza kada zadržite dah u potpunosti i cijedite posljednji atom snage. u drugom slučaju,to može izazvati poremećaj u radu srca i funkije disanja,mislim da biste mogli rekreativno ići u teretanu s tim da za vježbe kao bench press,dead lift i čučnjevi korsitite max do 2/3 svoje kilaže,a za rekreativca i nije više potrebno. pratite se malo i nastojte uzimati duže pauze između serija a izbjegavajte super-serije. vježbajte pod nadzorom kvalifikovane osobe koju upoznajte sa svojim problemom i nalazom. nadam se da neće biti problema i puno sreće u svakom slučaju!
težine i serije ponavljanja koje koristite,da li ste pod nadzorom trenera ili sami vodite program?
jeste da generalno ova pitanja nisu odgovor na vaše,ali mogla bi značiti obzirom da vam ljekarski nalaz uredan.
konkretno teretane što se tiče,mnogo znači da li vježbe radite do kraja ali s još snage koja vam je ostala ili radite do tzv,otkaza kada zadržite dah u potpunosti i cijedite posljednji atom snage. u drugom slučaju,to može izazvati poremećaj u radu srca i funkije disanja,mislim da biste mogli rekreativno ići u teretanu s tim da za vježbe kao bench press,dead lift i čučnjevi korsitite max do 2/3 svoje kilaže,a za rekreativca i nije više potrebno. pratite se malo i nastojte uzimati duže pauze između serija a izbjegavajte super-serije. vježbajte pod nadzorom kvalifikovane osobe koju upoznajte sa svojim problemom i nalazom. nadam se da neće biti problema i puno sreće u svakom slučaju!
IVSd 1,07 cmdrbgd napisao:niste dali sve parametre eho pregleda...
IVSs 1,86 cm
LVDd 5,64 cm
LVDs 4,07 cm
LVPWd 1,43 cm
LVPWs 1,64cm
LVEF o,62
EDVtz 156,4 ml
ESVtz 73,0 ml
SVtz 83,38 ml
EFtz 0,53
Ao 30-32 mm
ALS 20 mm
LAD 34 mm
RVDd 27 mm
Mitralna i trikuspidalna regurgitacija MR 1+/funkcionalna, očuvana globalna sistolna f-ja, očuvana relaksacija u dijastoli, nema segmentnih ispada...
Dakle, pojedine vrednosti poput debljine zida i septuma su na gornjim ili iznad gornjih vrednosti čak i za atletsko srce. U novijim radovima o atletskom srcu pominje se da kod jednog malog broja sportista postoje vrednosti koje su slične, ili čak i veće od mojih, ali su takve vrednosti jako retke. Moja konstitucija je takva da ove vrednosti ne bi trebalo da budu ovolike, imam 83 kg.
Bio sam u pomenutim ordinacijama, tamo sam i uradio test opterećenja, dobio uverenje da je sve u redu i da uz godišnji pregled mogu da nastavim da se bavim ovime, međutim o samoj problematici atletskog srca i novim saznanjima u toj obllasti doktori nemaju previše volje da pričaju.
Sam treniram, već 15 godina, tako da imam izvesnog iskustva. Aerobne vežbe izbegavam, zato što sam upravo zbog njih dobio veću levu komoru, a i smatram da nisu neophodne i da su preopterećujuće za nekog ko već ima anaerobne treninge.jesensky napisao:koliko često trenirate?
Da, postoje vežbe i treninzi koji se rade "do otkaza", sa težinama koje se mogu ponoviti 3, 5, 7 puta. Ranije sam ih radio dosta često, u zadnje vreme jednom nedeljno. Disanje je pravilno, međutim, usled pritiska težine na mišiće dolazi do delimičnog zadržavanja daha u zadnjim ponavljanjima, odn. do tzv. Valsalva manevra, kada se krv iz desne strane srca pod pritiskom istiskuje u vena cava i jugularni sistem vena. Tako sam dobio dilatirane jugularne vene, što samo po sebi nije problem, ali smeta, jer ih osećam u nekim situacijama.
Neke vežbe radim sa značajnim težinama, to su benč, propadanja i tzv. leg press, sa max težinama koje su 1,5x, 1,2 i 2x moja težina, respektivno. Mrtvo dizanje i čučnjeve izbegavam, ili ih radim sa malim težinama zbog opterećenja na kičmeni stub. Imam dovoljne pauze...
Ali nisam uvek vežbao pravilno, bilo je perioda kada sam vežbe radio pogrešno, nepravilno disao i preopterećivao se. Mislim da je to ostavilo traga.
Sve u svemu, blizu sam odluci da potpuno presatanem sa teretanom, iako me to ispunjava i predstavlja neku vrstu hobija. Krenuo sam u sve to iz namere da budem zdraviji, da skinem višak kilograma, mešutim ispada da ovakav sport može imati više štete nego koristi. Jednostavno, neću više da razmišljam šta bi moglo da bude, to je psihički jako opterećujuće. Potrudiću se da se zdravo hranim i da budem što aktivniji, ali bez bilo kakvih treninga.
Prema svemu ovome, moje skromno misljenje je da bi trebalo da ostavis sve aktivnosti koje su redovnog karaktera, a za posledicu imaju hipertrofiju svih misica pa i srca...a to je u tvom slucaju teretana! Lagano trcanje 3-5km svako jutro ili vece radi licne kondicije i relaksacije je ok, ali dizanje tegova na redovnoj bazi rezultuje refleksnom hipertrofijom i mozes doci do toga da imas anginozne bolove. Nisi rekao koliko imas godina ali predpostavljam ok 30ak i mislim da je vreme da se malo smiris po tom pitanju s obzirom na tvoje srce. Bilo bi dobro da obavljas kontrole na godinu dana ili cesce ako ti se tegobe pogorsaju i pojave u nekim manje zahtevnim aktivnostima. Ne treba neki lekar da bude specijalista kardiolog ili sportske medicine da bi znao sta se desava kad srce hipertrofise i koje su moguce komplikacije i efekat na kvalitet zivota i njegovu duzinu, tako da verujem da su ti sve sto je potrebno da znas vec rekli u nekom trenutku. Ako prestanes sa teretanom, ne moze da ti skodi, ali ako nastavis moze...tako da mislim da ne treba da sebe stavljas u nepotreban rizik.
Hvala na odgovoru.
Mislim da trčanje ne bi pomoglo regresiji promena atletskog srca, jer bi samo održavalo LK relativno širokom, a možda i dovelo do daljeg širenja.
Pročitao sam desetak novijih radova iz ove oblasti i koliko sam shvatio, gotovo nijedan sportista koji je imao uvećane i veličinu šupljine i debljinu zida zajedno nije razvio nikakve patološke simptome u vremenu praćenja. Problem su imali oni kod kojih je zid bio zadebljan, bez proširenja komore i oni kod kojih je komora bila proširena bez zadebljanja zida. Međutim, nemam dovoljno medicinskog predznjanja da bih mogao da iz ovih radova izvučem zakljucke koji me interesuju.
Na žalost, mali broj doktora prati nova saznanja i čita naučne radove. Mnogi još uvek mešaju HCM i sindrom atletskog srca.
Mislim da trčanje ne bi pomoglo regresiji promena atletskog srca, jer bi samo održavalo LK relativno širokom, a možda i dovelo do daljeg širenja.
Pročitao sam desetak novijih radova iz ove oblasti i koliko sam shvatio, gotovo nijedan sportista koji je imao uvećane i veličinu šupljine i debljinu zida zajedno nije razvio nikakve patološke simptome u vremenu praćenja. Problem su imali oni kod kojih je zid bio zadebljan, bez proširenja komore i oni kod kojih je komora bila proširena bez zadebljanja zida. Međutim, nemam dovoljno medicinskog predznjanja da bih mogao da iz ovih radova izvučem zakljucke koji me interesuju.
Na žalost, mali broj doktora prati nova saznanja i čita naučne radove. Mnogi još uvek mešaju HCM i sindrom atletskog srca.
hajde da uzmemo i stvar sa psihološkog aspekta, promjene koje ste naveli i subjektivne smetnje i nisu baš tako drastične, obzirom da relativno dugo trenirate nagli prestanak vježbi isto tako ne bi vam godio,kako god vaše tijelo odn srce je naviklo na određenu dozu napora, i sam sam to iskusio kada sam nakon dužeg vremena bavljenja sportom naglo prekinuo - imao sam povremene i prilično neugodne aritmije, možda da smanjite intenzitet i urijedite treninge kao i lakše kardio vježbe gdje ne biste duže od 30-40 min bili aktivni. na pr. vi ste se temeljito dali u preglede srca, možda još 40 % populacije vaše dobne grupe i sličnih svjetonazora i aktivnosti ima iste ili čak deformacije u odnosu na vas ali se nije podvrgnula tako temeljitim pregledima?
vi načelno,to vam je i vaš ljekar rekao, jeste zdrav čovjek,malo manje unošenja u problem i više odmora sa nešto manje aktivnosti , vjerujem da bi bio dobar izbor po vas, ali svakako je liječnička posljednja,a ona i nije loša. svako dobro.
vi načelno,to vam je i vaš ljekar rekao, jeste zdrav čovjek,malo manje unošenja u problem i više odmora sa nešto manje aktivnosti , vjerujem da bi bio dobar izbor po vas, ali svakako je liječnička posljednja,a ona i nije loša. svako dobro.
Ovo sto si izneo u vezi odnosa debljine zida i promera komore je tacno i nema sta da se doda. Ali lepo si rekao U VREMENU PRACENJA! Ono sto se hronoloski nadovezuje na celu sliku je stabilna angina nakon 50tih ili 60tih godina...mada se moze desiti i ranije, sve zavisno od toga koliko ce ti koronarni krvni sudovi sklerozirati (suziti se). Za sad nekih specijalnih problema nema, ali kasnije ce isti krvni sud sa suzenim promerom imati zadatak da ishrani i snabde kiseonikom isto ili vise misicne mase...e vidis tu nastaju bolovi u grudima koji se definisu kao Angina pectoris stabilis. Zato ti je najbolje da povedes racuna o faktorima rizika za aterosklerozu, krenes na vreme da se cuvas, cim predjes 45god u koliko postoji podatak da u porodici imas srcanih bolesnika konsultujes se sa kardiologom i pocnes da uzimas aspirin od 100mg jednom dnevno kao prevecniju i sl...to je sad malo dugacka prica. Samo sam pokusao da ti docaram kako stvari mogu da se odvijaju u koliko tvoje srce nastavi da se uvecava...
@jesensky kako mozete reci da subjektivne tegobe nisu drasticne? Jel treba da se srusi pa onda da neko uperi prstom i kaze : ovaj covek ima problema sa srcem?! Knjiski, jesu minorne, ali prakticno ugrozavaju kvalitet zivota i mogu biti ozbiljni pokazatelji ako uzmemo pojedinacnu prezentaciju bez obzira na anamnezu koja moze biti pozitivna ili negativna. Bolje spreciti nego leciti! Uzgred jel vi imate makar slican EHO nalaz srca kao i LuckyS ? Ne bih rekao da sam video da ste naveli... Covek ima pravo da uradi EHO kad god pozeli za svoj novac, na kraju krajeva on sigurno vodi vise racuna o sebi i zna kako mu je i sta je mogao a sad ne moze nego bilo koji lekar. Ako on kaze da promene postoje, znaci da nesto nije u redu, ako se promene dokazu, kao sto jesu preduzimaju se mere koje su cak i zakonski propisane i jednim delom proizilaze od licnog iskustva lekara, svakim danom na raznim sajtovima izlaze nove preporuke posle svakog kongresa, samo sto smo ponekad lenji da citamo i budemo u toku... Primera radi neke preporuke koje sam procitao cim su izasle na Medscape ovde sam video za 20ak dana...ali i to je bolje nego da nema u opste! A da ne pricamo o tome kako nas mrzi da ucimo jezik i da citamo radove odmah a ne da cekamo da neko prevede za godinu dana...zato odredjeni broj ljudi koji zna Engleski vise o modernim tretmanima i postupcima u svojoj bolesti znaja od lekara, a citali su na Wikipedia ili negde drugo...
Izvinjavam se na ostrini...
@jesensky kako mozete reci da subjektivne tegobe nisu drasticne? Jel treba da se srusi pa onda da neko uperi prstom i kaze : ovaj covek ima problema sa srcem?! Knjiski, jesu minorne, ali prakticno ugrozavaju kvalitet zivota i mogu biti ozbiljni pokazatelji ako uzmemo pojedinacnu prezentaciju bez obzira na anamnezu koja moze biti pozitivna ili negativna. Bolje spreciti nego leciti! Uzgred jel vi imate makar slican EHO nalaz srca kao i LuckyS ? Ne bih rekao da sam video da ste naveli... Covek ima pravo da uradi EHO kad god pozeli za svoj novac, na kraju krajeva on sigurno vodi vise racuna o sebi i zna kako mu je i sta je mogao a sad ne moze nego bilo koji lekar. Ako on kaze da promene postoje, znaci da nesto nije u redu, ako se promene dokazu, kao sto jesu preduzimaju se mere koje su cak i zakonski propisane i jednim delom proizilaze od licnog iskustva lekara, svakim danom na raznim sajtovima izlaze nove preporuke posle svakog kongresa, samo sto smo ponekad lenji da citamo i budemo u toku... Primera radi neke preporuke koje sam procitao cim su izasle na Medscape ovde sam video za 20ak dana...ali i to je bolje nego da nema u opste! A da ne pricamo o tome kako nas mrzi da ucimo jezik i da citamo radove odmah a ne da cekamo da neko prevede za godinu dana...zato odredjeni broj ljudi koji zna Engleski vise o modernim tretmanima i postupcima u svojoj bolesti znaja od lekara, a citali su na Wikipedia ili negde drugo...
Izvinjavam se na ostrini...
house 87,
kao 1. , nema potrebe da čovjeka opterećujete i stvarate mu anskioznost,dakako da ima pravo, moj UZV nalaz srca nije bitan ali eto za informaciju,nije doktor naveo da ima šta sumnjivo,što mi je drago svakako,
drugo,da li ste vi ljekar koji je kompetentan da daje mišljenje i tumači nalaze?
ne bih rekao,druga je stvar što vi kao ja i svako drugi ima google i zna engleski pa tome izvodi zaključke,da bi se neko bavio medicinom za to se završava odgovarajaću škola i godine i godien praktičnog rada,kao na pr. kardilog koji ga je pregledao,a on nije dao dijagnozu angine, i na kraju krajeva. čovjek je uradio teste opterećenja koji je uredan a isti se još uvijek smatra jednim od najrelevantnijim neinvazivnim načinom utvrđivanja da li neko ima anginu ili ne,možda bi bolje bilo da ne dajete svoje pesimističko mišljenje kad ga sam ljekar nije dao.
također se izvinjavam na oštrini.
kao 1. , nema potrebe da čovjeka opterećujete i stvarate mu anskioznost,dakako da ima pravo, moj UZV nalaz srca nije bitan ali eto za informaciju,nije doktor naveo da ima šta sumnjivo,što mi je drago svakako,
drugo,da li ste vi ljekar koji je kompetentan da daje mišljenje i tumači nalaze?
ne bih rekao,druga je stvar što vi kao ja i svako drugi ima google i zna engleski pa tome izvodi zaključke,da bi se neko bavio medicinom za to se završava odgovarajaću škola i godine i godien praktičnog rada,kao na pr. kardilog koji ga je pregledao,a on nije dao dijagnozu angine, i na kraju krajeva. čovjek je uradio teste opterećenja koji je uredan a isti se još uvijek smatra jednim od najrelevantnijim neinvazivnim načinom utvrđivanja da li neko ima anginu ili ne,možda bi bolje bilo da ne dajete svoje pesimističko mišljenje kad ga sam ljekar nije dao.
također se izvinjavam na oštrini.
pozdrav u svakom slučaju
Ko je pominjao ANGINU u trenutnom stanju i godinama...rekoh da to moze biti posledica...da se ne ponavljam ponovo procitajte ono sto sam napisao. A sto se tice googla, preferiram Harrison 17ed kao udzbenik iz kojeg sam spremao ispit iz Interne medicine iz kojeg mnoge stvari izvlace i uce specijalizanti... Da ne ulazim sad u strucnu polemiku. Samo sam coveku hteo da objasnim princip kako stvari mogu da se odvijaju u najgorem slucaju i ima pravo to da zna, a ne da zivi u ubedjenju da je stvar potpuno bezazlena itd...