aritmija i nesvjestica

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dadaev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2014 2:23 pm

aritmija i nesvjestica

Post od dadaev »

Ponekad mi se zanesvijesti, ne toliko cesto, ali kao da cu se srusiti. Izmjerim pritisak, u redu je, uglavnom je oko 120-130 (80, 90). Izmjerim i puls, uredu je i on. Eh, problem je u tome sto mi srce nekad "preskoci", ide normalno, sinhronizovano otkucavanje pa onda malo zastane, preskoci, pa me oblije neki toplo-hladan talas i prodje mi kroz tijelo i uhvati me nesvjestica. Ima ove probleme duze vrijeme. U zadnje vrijeme sam krenuo u teretanu i na trcanje da bih smrsao i dosao u formu, ali me brine aritmija. I cudan mi je otkucaj srca, bez suma, ali se cuje samo jedan otkucaj u jednom zvuku, a ne kao kod drugih osoba u jednom otkucaju dva zvuka, tj, upumpavanje i ispumpavanje. To samo ponekad, a moze se cuti i normalan otkucaj.
Imam 28 godina, BMI malo iznad normale (186 cm visok, 90ak kila tezak). Nepusac sam, ne pijem. Radio sam ehokardiografiju, dva puta, i oba puta je bilo sve u redu. Radio sam holter. NALAZ MONITORINGA: "Tokom cijelog monitoringa odrzavao se pravilan sinusni ritam eukardicne prosjecne srcane frekvencije. Naglasene su dnevno-nocne varijacije srcanog ritma. Naime, u dnevnim satima su zabiljezene ceste epizode sinusne tahikardije frekvencije do 150/min, povremeno i duzeg trajanja koje predstavljaju odgovor organizma na podrazaj simpatickog nervnog sistema. zabiljezene su i ceste epizode respiratorne aritmije. Nisu zabiljezeni nikakvi signifikantni poremecaji srcanog ritma, niti promjene ST spojnice." Nalozeno mi je da smanjim stres, kafu, crni caj i sl. Sedativa po potrebi.
Ima kratak dah takodjer. Jednom sam setao gradom, nisam bio nesto uznemiren, a noge su mi se odsjekle i izgubile skoro svu snagu. Pomracio mi se vid. Gotovo da sam pao u nesvijest. Moje pitanje je, mogu li se baviti treninzima, trcanjem? Je li aritmija opasna, posto sam u dokumentarcu (Doktor. Dzi) pogledao slucaj gdje je covjek umro od aritmije, jer mu se poremetila elektricna aktivnost srca, pa je srce stalo. Inace sam bio sportas kao mladji, i bio sam u dobroj formi. U teretani se ne smijem ni opustit da radim normalno vjezbu sada. Prvi internista mi je rekao da imam hiperkineziju i DNV. Doktor porodicne medicine je rekao DNV isto, anksioznost sa somatizacijskim reagovanjem. Otisao sam psihijatru i ustanovljen mi je panicni poremecaj, propisano da pijem Asentru, kroz neko vrijeme je nestalo panicnih poremecaja ali je zadrzana generalna anksioznost. Ja se bojim da doktor nije pogrijesio i da nije neko lose stanje srca zamijenio sa anksioznoscu. Imao sam i jednu epizodu apsolutne aritmije. Jesu li ove aritmije opasne? Hvala za eventualnu pomoc.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Re: aritmija i nesvjestica

Post od Filip »

Ne bih rekao da su tu pogrešili kardiolozi, urađeno ti je nekoliko EHO pregleda srca i holter.
Sa druge strane kako navodiš tegobe, uz sumnju u ispravnost prethodnih dijagnostičkih postupaka i tvoj strah "od bolesti srca koju su svi propustili da vide" govori da je ipak anksioznost u pitanju.

Potrebno je da redovno ideš kod psihijatra i piješ propisanu terapiju, ukoliko imaš utisak da ti je stanje gore ili da se ne popravlja u dovoljnoj meri, idi kod psihijatra i pre zakazane kontrole ili traži mišljenje drugog psihijatra.

Generalno, anksioznost se teško i dugo leči, ali nije nemoguće.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
dadaev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2014 2:23 pm

Re: aritmija i nesvjestica

Post od dadaev »

Hvala na odgovoru :)
Odgovori