aritmija ili hiatus hernija ili ...

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

s.niko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 2:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

aritmija ili hiatus hernija ili ...

Post od s.niko »

Napocetku se izvinjavam sto ću biti preopširan. Imam 30 godina i u poslednje vreme osećam sledeće tegobe koje je teško i opisati ali da pokušam: osetim nelagodnost u predelu gornjeg stomaka, zatim kao da mi nešto treperi u tom predelu i predelu donje leve strane grudnog koša (ponekad osetim i ubrzan rad srca sa preskakanjem), pa se onda nelagodnost proširi po celom stomaku i nakraju osetim slabost (čini mise kao da ću pasti), blagu nesvesticu (kao da tonem) i opštu nelagodnost i to traje oko desetak sekundi. U početku me je hvatala i panika da nešto nije uredu sa srcem. Posle ovakve epizode imam pritisak na gore u predelu gornjeg stomaka i kiseli nadražaj ali ošta slabost ostaje. Obavio sam sledeće pregled: eho srca - uredu, ergonometrija - uredu (raste pritisak), ultra zvuk stomaka - uredu, ultra zvuk krvnih sudova glave - uredu, holter pritiska - pokazao da je povećan pritisak (prosek 137/87 a nekad ide i do 105/155) pijem enalapril 2 puta po 10, holter ekg pokazao je sledeće: "registrovano je 39 SVES sa 2 epizode SVT od kojih je najduža bila oko 20 udara u nizu, nije bilo pauza u srčanom radu niti značajnije dernivelacije STsegmenta.", uradio sam i endoskopiju - utvrđena hiatus hernija srednje veličine i još po nešto. Molio bih nekoga ukoliko je imao strpljenja da pročita ovo moje jadikovanje da mi odgovori na ovih nekoliko pitanja: Do koje vrednosti je normalan pritisak prilikom srednje fizičke aktivnostu? Da li je razlika, ponekad, u gornjem i donjem pritisku od 25 - 30 opasna? Da li hiatus hernija može da izazove ove probleme a pogotovo SVES? Koliko su SVES opasne? Da li je moguće da 24 h holter ne pokaže neke opasnije aritmije? Da li sa ovakvim simptomima smem da se bavim fizičkim aktivnostima?I da li bi trebao da obavim jos neki pregled i sta misli neko stručan o svenu ovome?

Unapred zahvalan!
niko
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Gornji (sistilni) pritisak moze da raste i do 200, ali kod treniranih sportista i to kod najvecih aktivnosti. Kod amatera, 160mmHg je maksimum. Donji (dijastolni) pritisak ne sme da raste, ne preko 90mmHg. Razlika veca od 30mmHg nije strasna. Hiatus hernija je verovatno glavni uzrok vasih problema. uz mogucu psihogenu (neurotsku) komponentu. SVES - imate ih suvise malo na Holteru... SVES su opsane kada su ceste (preko 6/minuti po starijim kliniskim orjentirima), kada daju duze salve i kada izazivaju supraventrikularne tahikardije koje ne reaguju na antiaritmike. Inace, lece se relativno lako. Holter EKG je pouzdana metoda. Mozete se baviti fizickim aktivnostima, ali postepeno povecajte kondiciju totle dok se na malo vecim opterecenjima ne javlja hipertenzivna reakcija. To podrazumeva hodanje svaki dan (3km i vise) uz dobri antihipertenzivn terapiju (pored enelaprila bih Vam uveo i Amlopin ili Norvasc 5mg popodne), plus izbegavanje kafe, slanih jela i gaziranih pica. Naravno - sto manje nerviranja je predusov za sve - pa to treba obezbediti ili pozitivnom obradom podataa (narod bi rekao: "udri brigu na veselje"), ili sedativima.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Kao prvo dr. Ivice puno vam se zahvaljujem i divim Vam se jer kad bi svi imali toliko energije kao Vi ... elem ja sam proletos magistrirao i uporedo radio a imam i malo dete.. posao mi je dosta odgovoran i prve te tegobe sam osetio upravo tada i tome je jako uplašilo a dosta sam o tome i razmiljao, sa nekim strahom. Sada kad sam uvideo da mi je sa rezultatima sve o.k., bar u granicama normale, nekako je i strah u velikoj meri otišao ali sam u poslednje vreme dosta nervozniji, barem to osećam u sebi jer to neispoljavam prema drugima. Inače sam inpulsivnija osoba ali sa puno energije i čini mi se da za sada imam energije za sve. Imam utisak da me ponekad sve nervira i da mi unutar sve zaigra od nervoze, a ostavio sam i pušenje pre nekoliko meseci. Da li je u toj situaciji, plus ono iz prve poruke, neophodno piti sedative koliko dugo, koje, i da li će ta nervoza proći posle prestanka uzimanja? Ja sada svrenemena na vreme kad sam nervozniji popijem persen, da li je to o.k. Uspeva mi za sada da sve držim pod kontrolom i da stvari dovedem na svoje mesto ali ... Sto se tiče pritiska meni je par dana pritisak sa terapijom 67/107 a onda nekoliko dana mi je 85 do 90 / 120 do 130 da li je pod takvim okolnostima, sobzirom da mi nekad pritisak dosta padne a nekad je ipak malo viši, neophodno uzimati dopunski lek koji ste mi preporučili.

Puno pozdrava!
niko
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Da jeremija doda još nešto pa da se radi .... u poslednje vreme se osećam kao da sam non stop prehlađen kao da ponekad nemam snage... viruse sam proveravao pre dve godine. Mnogi su mi rekli da mi je imuni sistem dosta narušen.

Puno pozdrava!
niko
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav.

Najpre o pritisku: ako zaista dijastolni ne prelazi 90, onda ne morate uvoditi novi lek. O sedativima: ini su ranije smatrani "stakom", koju koristimo kratko vreme, a zatim je odbacujemo. U poslednje vreme sve je jasnije da je kod pojedinih potrebna "trajna proteza"... Moj je stav da je bolje uzimati lekove i duze reme, nego igrati se metodom "vruce-hladno". Uzimati lekove dotle dok se ne upitate "ma zasto ja ovo uopste pijem". Tek onda ste spremni za odvikavanje, ukoliko se razvila zavisnost. A to nije tako tesko kao sto se misli.

Pozdrav.
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Namera mi je bila da Vas *u prvoj poruci / priupitam da li je razlika u gornjem i donjem pritisku izmedju 20 i 30 opasna npr. 110 sa 87. (toliko po nekad izmerim sam sebi).Danas sam na internetu pročitao studiju američkog gastroenterologa o hiatus herniji u kojoj on tvrdi da ona kao simptome može imati tahikardiju, blago povišen krvni pritisak, zamor, nervozu, čudan osećaj u organizmu .... jedno od objašnjenja je Vagus.
Dr. Ivice zaista Vam hvala na strpljenju sa nama ovakvima.

Puno pozdrava!
niko
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Juce sam bio na kontrolnoj endoskopiji i opet mi je potvrdjena hiatus hernija ali su mi sada dodali i kaskadni zeludac, ma sta to bilo, dobio sam terapiju neksium, cisap i rupurut. Da li je ovo dobra terapija i sta zaista znaci kaskadni zeludac. Usput ovih dana mi je ujutru ili uvece pred spavanje puls oko 53 do 57 otkucaja u minutu dok mi je inace puls oko 65 do 70. Da li je to normalno, da li je to bradikardija, u takvim trenucima sam umrtvljen i pospan? Inace mi je na holteru zabeležena bradikardija od 43 otkucaja u minutu ali tokom spavanja.

Puno pozdrava!
niko
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

kaskadni zeludac je onaj koji nema oblik kao banana, nego ima jedan 'slap", kao tobogan sa malom kontrakrivinom. Tako se hrana duze premesta do duodenuma, pa se duze izlaze kiselini. Dopunski razlog za nadimanje...

Ako koristite beta-blokatore, umerena bradikardija je ocekivana.

Jeste li daleko od Pozarevca? Izvolite na pregled ako niste.

Sve najbolje!
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Dr. Ivice zaista Vam svaka čast, i imaću u vidu pregled kod Vas naravno uz prethodnu najavu. Ne pijem beta blokatore i odradio sam tokom poslednja dva meseca dva ultra zvuka srca, jedan krvnih sudova glave, holter pritiska i ekg, ergon ometriju, pregled očnog dna i 10 ekg a i nekoliko doktora mi je reklo da je sve dobro i u granicama normale osim pritiska i pijem enalapril 2 puta 10. Trebali eventualno da obavim ili ponovim neki pregled?
Usput znam neke ljude koje rade ovde u Beogradu u železničkoj bolnici.

Puno pozdrava.
niko
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Uzivajte i ne brinite se. Nije Vam potrebno dopunsko pregledanje.

Pozdrav.
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Hvala puno na savetu!

Carpes diem

Pozdrav
niko
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

Dr Ivice ja stvarno neznam sta sve necu iskusiti u poslednje vreme. U petak sam bio na poslu i negde pred kraj radnog vremena osetim glavobolju i odem do ambulante gde mi izmeri pritisak 170 sa 100 puls 70. Specijasta opste medicine mi nije nista dala vec me je ostavila da malo sacekam i posle dva merenja pritisak mi je bio 135 sa 85 puls 60. Tu sam joj ispricao sve o mojim dosadasnjim isakustvima, nije mi dala nijedan lek i vratio sam se na posao. Preko vikenda pritisak mi je iznosio u proseku 115 sa 75 a puls oko 57. Juce na poslu opet pred kraj vremena osetim glavobolju te kad sam dosao kuci odmah svrata izmerim pritisak 160 sa 112 i onda sam ga u roku od pet minuta izmerio jos deset puta i uvek 160 sa oko 112 a puls oko 105. Odmah naravno popijem 1 miligram ksalola i odem u hitnu. Tamo mi izmere pritisak 140 sa 95 puls 75 daju mi pola nifelata i posle dvadeset minuta pritisak 120 sa 80 puls 65. Doktorka mi rece da sam mlad za ksalol i da ne razmisljam puno o pritisku a da po potrebi pijem caj od kantariona. Moram da dodam da sam taj dan dok nisam dosao kuci intezivno mislio o pritisku dal je skocio nije razmisljao dal mi trnu usta il ne i jos po nesto a u poslednje vreme sebi po nekada izmerim pritisak i po 50 puta dnevno i malo sam bas opterecen pritiskom i srcem. Kao sto sam Vam vec rekao pijem enalapril 2 puta po 10 i vise ne znam dali mi je sve ovo na nekoj psihosomatskoj bazi jer sam sve preglede uradio. Sta vi mislite i sta mi preporucujete?

Puno pozdrava
niko
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Da se podsetimo - ako dijastolni pritisak prelazi 90, a pritom je pacijent normalno uzimao terapiju i nije bilo drugih faktora (hrana, stres, pusenje...) koji bi mogli da se "okrive" za rast pritiska, onda se mora:

1) ili povecati doza vec zapocete terapije (kod Vas, enalapril povecati na 2x20mg), ili

2) uvesti novi lek uz pocetnu trapiju (najbolje diuretik ili Ca blokator, na primer Indapres Sr 1x1, ili Norvasc 5mg popodne)

Sedativi - zasto da ne, ako zivite pod stresom? Bensedin obara pritisak bolje od pola antihipertenziva.

Pozdrav!
neshto lichno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 26, 2006 7:13 am

Post od neshto lichno »

Chitam, s. niko, tvoj problem i setih se sebe ... ma sve mi je nekako identichno, jedino shto su moje tegobe pochele sa 23 godine iz PUNOG zdravlja. Te skokovi pritiska, te 'tonem', te aritmija .. isto kao i ti sam uradila gomilu pregleda i sve je bilo u redu, a aritmija ne prestaje. Onda su mi otkrili hiatus herniju, i kao od toga je. Nikakve lekove nisam dobila, nije bilo potrebe. Ali shta je meni vredelo shto znam da je sve u redu - kad aritmija ne prestaje i pravi mi realan problem u zivotu. Zatim su pochele FOBIJE, pa me strah da idem ovde, pa onde, sve sam mislila shta cu kad dobijem napad aritmije medju ljudima .. nije to zgodno ... uplashe se kolege ... i znash shta, bilo je to pravo VRZINO KOLO.

Od tada je proshlo 25 godina, da, sada imam 48 - i ziva sam :)

Posle par godina maltretiranja sa time jednostavno sam reshila da se vratim normalnom zivotu, malko sam pila bensedin, malko se drzala autosugestije, govorila sebi da mi nece biti nista, neka srce preskache, prestace ... kad me uhvati napad panike lupim sebi shamar da se trgnem ... i malo po malo sam samu sebe izvukla. Kasnije se javljala aritmija periodichno, onda opet uhvatim pa 20-ak dana pijem 5-10 mg bensedina dnevno (nikad nisam preterivala) i tako to prodje.

Elem, za tebe je vazno da se malo opustish i manesh pregleda, bavi se laganim sportom, shetaj, i idi na redovne kontrole zbog pritiska - ALI NE BAVI SE TOLIKO TIME.

E sad da ti kazem shta se kod mene zaista deshavalo. To jeste bila psihosomatska bolest i poshto sam se udala bash rano, sa 20 godina, rodila odmah decu, eto meni sa 23 godine prvih simptoma mog VELIKOG nezadovoljstva muzem i brakom. Kasnije sam se i razvela, no, dobro ... koren problema lezao je u tome.

Eto, pa ti porazmisli chime si nezadovoljan, da li tu neshto moze da se promeni?

Pozdrav i svako dobro
s.niko
Novi član
Novi član

Post od s.niko »

neshto lichno hvala ti puno na savetu.

Mislim da si u svemu upravu, ljudska psiha je cudo i ponekad zaista treba puno vremena da covek zista utvrdi sta mu se dogadja u organizmu a pogotovo u psihi. Mislim da je za te tačne odgovore koje čovek mora da pronadje u sebi potrebno pored vremena i mnogo energije ali i visak inteligencije, zaista tako mislim, uz eventualnu pomoć psihologa i lekova. Ja se sam borim i sad mi je mnogo lakse jer sam spoznao sta se to samnom dogadja, moram priznati da sam napredovao ali jos nisam iskorenio sve te psihičke manire i zavrzlame. Elem, čovek mora da spozna da ima samo jedan život i to je to. Neki ljudi su gospodarili carstvima sa 30 godina a ja odnosno mi da ne možemo da upravljamo samo sopstvenim životima, e pa tu se ta anksioznost malo preračunala, svako od nas ima snage u sebi samo je treba pokrenutu i onda za ljudsku psihu nema prepreka. Meni su mnogo pomogla i iskustva drugih ljudi sa ovog sajta, samo mislim da neki od njih i ne shvataju da sada podsvesno uživaju u tim svojim stanjima i da ustvari i ne žele potpuno da ih se reše jer su uljuljkani i to je najopasnija zamka. Da, ja već dva meseca koristim i tablete (molim da ne shvatite kao reklamu) Rodiolin proizvodjača Cali vite - i dosta mi pomažu u ovom mom problemu - preporučio mi ih je jedan psiholog - znam da bi sada neki rekli to je glupost, placebo itd. i donekle se slažem sa tim ali meni nisu naškodile već su bila određena korekcija i onaj mali jezičak na vagi koji je uz moju energiju doveo do poboljšanja. Tek sam sada svestan da mi se na početku bejaše događali panični napadi, posle anksioznost, blaga depresija, aritmije su ostale - pijem puno magnezijuma povoljno deluje na aritmije i želudac naravno tera po svome al za to kao što reče fizička aktivnost i naravno menjati sve u svojim životima što nas muči i ono čime smo nezadovoljni. Za to je potrebno zaista puno snage ali čovek nije ni svetan da je najveći izvor snage uspeh, kada ga postigneš otkrije se neverovatno veliki izvor nove energije koja te vodi do novog uspeha i zadovoljstva - samo treba pokrenuti taj lanac. A svako kada pogleda u svoj život mora naći nezadovoljstvo ima ga naravno kod mene i to je veliki pokretač psihičkih stanja sličnih našem. I ja sam oženjen (imam primedaba na ženu ali ima i ona na mene) imam divno dete i baš ne volim da ustajem noću ali je sve to život i stvari koje te nerviraju sada kad postaneš jak te iste stvari počinješ da voliš. A pored svega ja volim da jurim karijeru ..... pa ima u nama samima mnogo toga toliko da se uvek može napisati po jedan nesrećani srećan roman.

Puno pozdrava neshto lichno kao i svim srodnicima ma gde bili.
niko
Odgovori