Aortna regurgitacija 2+ i smanjenje EF

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Teta41
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 23, 2006 6:32 pm

Aortna regurgitacija 2+ i smanjenje EF

Post od Teta41 »

Kada mi je avgusta 2002.g. registrovana aortna regurgitacija, EF je bio 78%, 2005.g. u novembru 62% a nalaz od pre neki dan pokazuje EF 59%.
Osim aortne, pojavili su se i tragovi MR, sa napomenom da ovaj nalaz nema hemodinamski značaj. (EKG - normogram)
Pritisak se kreće u okvirima 140/80... ponekad pređe, a ponekad padne ispod ovih vrednosti.

Zbog sumnje na astmu, ukinut mi je Propranolol i dobila sam da pijem Monopril od 10mg 1x1/2 i Kardiopirin (dok se ne zavrse ispitivanja u vezi astme). Takođe, obavezna prevencija IE.

Imam 42 godine, znam kakve opcije imam kada EF padne ispod 40%, pa me interesuje sta sve mogu da ucinim da ovo opadanje EF-a maksimalno usporim (ako nesto uopste moze da se ucini).

Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Da bi se EF uzimala kao relevantna u proceni funkcije kontraktilne snage, potrebno je proveravati je u istim uslovima, pri istom arterijskom pritisku, po mogucstvu i na istom aparatu i kod istog lekara. Prevencija dilatativne kardiomiopatije i propadanja kardiomiocita vrsi se davanjem Karvilex-a, koji sprecava apoptozu celija.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Teta41
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 23, 2006 6:32 pm

Post od Teta41 »

Hvala na odgovoru.
Od 2005.g. idem na kontrole kod istog lekara, ali ne mogu da garantujem da je UZ aparat baš isti (da nije nabavljan novi), niti da mi je krvni pritisak isti.
Ako sam dobro uspela da se informišem, Karvilex je beta blokator?
Da li je i on kontraindikovan (kao Propranolol) kod sumnje na astmu?
Da li se uzima uporedo sa Monoprilom, ili umesto njega i u kojoj dozi?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Karvilex je i alfa i beta blokator, nije kontraindikovan kod astme, jer je kardioselektiovan. Moze da se uzima paralelno sa Monoprilom.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori