Antireumatici ponishtavaju dejstvo antihipertenziva ?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Pedj@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Antireumatici ponishtavaju dejstvo antihipertenziva ?

Post od Pedj@ »

Pozdrav. Moja baka ima visok pritisak , redovno uzima terapiju , Enalapril 10 mg , Indapres , Vazotal , Presolol , ima i arterosklerozu , pre 6 meseci je uradjena endarterectomia carotis interne , tada je vaskularni hirurg uveo i vasilip , na njega odlicno za sada reaguje, holesterol je u granicama normale , na moj zahtev uradjena je i kontrola enzima jetre ( zbog vasilipa) i to je ok sve , a na reumatoloskom pregledu utvrdjeno je da u levom kolenu koje je uzasno boli uopste nema hrskavice - dakle nemerljive je debljine. Gelovi koje mazhe joj ne pomazu bash , pa je pocela da uzima nimulid tablete kada je jako zaboli , a ja sam cuo da antireumatici ponistavaju dejstvo ahntihipertenziva. Da li je to rachno ? I zanima me samo nakon koliko vremena bi trebalo napraviti pauzu sa Vasilipom? ( Uzima ga vec 5 meseci ) Hvala unapred.
Pedj@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Pedj@ »

Zaboravio sam jos da pitam , poznato je da neki preparati na bazi glukozamima pospesuju obnavljanje hrskavice u kolenu , da li to pomaze osobama koje su odavno prosle menopauzu? Da dodam samo , baka ima 69 god, HVALA
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

Pozdrav,
slusaj,svi gore pomenuti lijekovi,generalno,kao posljedicu im,aju antihipertenzivni efekat. E sad postoji mogucnost da neki od antireumatika ima potiruce dejstvo,ali neznatno na kombinaciju koju baka uzima. Pored toga,ako se ne varam,nimulig je COX 2 inhibitor,sto ce reci antireumatik visoke specificnosti,tako da i to dosta znaci.Sto se tice p\reparata glukozamina, oni nikako ne mogy skoditi,naravno ukoliko se propisno uzimaju, pa ne vidim sto ih baka ne bi uzimala. A mozda mogu malo i da pomognu.
Ukoliko baka imam variranje pritiska, bice da joj prije ne odgovara kombinacija gore pomenutih lijekova, nego sto tu uticaj imaju antireumatici.
Sto se tice vasilipa, doza koju uzima treba biti najmanja koja ostvaruje treapeutski efekat, a mogu se piti gotovo dozivotno ukoliko ne djeluju toksicno na jetru.(NA svakih nekoliko mjeseci odraditi trasamninaze). Naravno podrazumjeva se da se i nacin ishrane prilagodi zdravstvenom stanju pa ce se vremenom i terapijska doza smanjivati,a mozda i ukinuti.
Pozdrav
Odgovori