Molim za mišljenje...
Žena, 53 godine, već 10-ak godina boluje od hipertenzije i reumatoidnog artritisa, od početka pod terapijom, disciplinovana. Pozitivna porodična anamneza za KVS bolesti (oba roditelja bolovala od HA i umrli od posledica CVI)
Trenutna Th: Presolol, Prilazid, Lometazid za hipertenziju i Methotrexat, Folan, Nyripan prema protokolu za RA.
U menopauzi već oko 5 godina.
EKG: blaga leva devijacija osovine (-2°), uglavnom zaravnjeni T-talasi, suspektna hipertrofija leve pretkomore ( bifazičan p-talas u V1 ) i komore; u planu da uradi eho srca.
Zanima me da li bi ovakva pacijentkinja smela da koristi aspirin i ima li to smisla u njenom slučaju?
Antihipertenzivni i antireumatski lekovi sa aspirinom
Ako sam dobro shvatila, naslov ovog podforuma je Kardiologija.
Prema tome, moje pitanje je upućeno kardiolozima.
Ja vrlo dobro znam čemu služi aspirin, jer ću za samo još par ispita i sama postati lekar. Interesovalo me mišljenje specijalista, kao i generalne preporuke za ovakve pacijente, pogotovu što dodatno boluje od RA. Ako ste lekar, trebalo bi odlično da znate o čemu govorim i šta pitam.
Takođe, nije potrebno da napominjete da "aspirin nije bombon", krajnje je neukusan takav komentar, naročito ako smo kolege.
Prema tome, moje pitanje je upućeno kardiolozima.
Ja vrlo dobro znam čemu služi aspirin, jer ću za samo još par ispita i sama postati lekar. Interesovalo me mišljenje specijalista, kao i generalne preporuke za ovakve pacijente, pogotovu što dodatno boluje od RA. Ako ste lekar, trebalo bi odlično da znate o čemu govorim i šta pitam.
Takođe, nije potrebno da napominjete da "aspirin nije bombon", krajnje je neukusan takav komentar, naročito ako smo kolege.
Hvala najlepše doktore.
Međutim, u literaturi svuda piše kako se aspirin uvodi tek nakon preživljenog IM ili CVI (naravno, svi znamo zašto), ali nigde (tj. bar ja nisam naišla) ne stoji zašto se sa njim ne bi moglo početi ranije kod rizičnih pacijenata, pogotovu ako im je fibrinogen često povećan (to i jeste slučaj kod ove pacijenkinje, nego zaboravih u prvom postu to da napomenem)
Nadam se da shvatate šta pitam, jer mi sva medicinska ligika govori upravo u tom pravcu.
To je upravo ono o čemu sam i ja brinula (zbog RA)drbgd napisao: da li je veca steta od koristi.
Međutim, u literaturi svuda piše kako se aspirin uvodi tek nakon preživljenog IM ili CVI (naravno, svi znamo zašto), ali nigde (tj. bar ja nisam naišla) ne stoji zašto se sa njim ne bi moglo početi ranije kod rizičnih pacijenata, pogotovu ako im je fibrinogen često povećan (to i jeste slučaj kod ove pacijenkinje, nego zaboravih u prvom postu to da napomenem)
Nadam se da shvatate šta pitam, jer mi sva medicinska ligika govori upravo u tom pravcu.