Zyban lek da li moze da osteti plod

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
pospana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 14, 2007 10:05 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zyban lek da li moze da osteti plod

Post od pospana »

Mene zanima da li zyban lek koji se koristi u odvikavanju od pusenja, moze da naskodi plodu. Lek sam pila na 12 sati tri nedelje, a ako se potvrde moje sumnje, jer jos nisam sigurna da li sam u drugom stanju, onda bi to bila i treca nedelja trudnoce.
Zanima me samo moze li u tako maloj trudnoci terapija narusiti plodu?
Unapred hvala
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 5:37 pm

Post od mrphVlada »

Prvi trimestar trudnoće je najosetljiviji period, ali o tome ćete više sa doktorom koji će voditi trudnoću.
Bupropion je aktivna supstanca u preparatu koji ste uzimali za odvikavanje od pušenja. Nisu dokazana ni utvrđena teratogena svojstva (nema oštećenje ploda koja su vezana za primenu ovog leka u laboratorijskim uslovima), ali se svakako preporučuje da svom lekaru navedete koje ste sve lekove koristili u terapiji nekoliko nedelja, pre začeća, kao i toku trudnoće.
Upotreba lekova u trudnoći je vrlo ograničena i terapija se sprovodi samo pod nadzorom lekara.
Ovaj lek spada u antidepresive, lekove koji lako prolaze do centralnog nervnog sistema ploda (treci trimestar) jer ne postoji razvijena centralna barijera. Ukoliko ne ostavite pušenje posle ove terapije, u toku trudnoće svakako primenite neki drugi metod, a beba može biti veliki motiv.
stručni saradnik na www.*
Odgovori