Ko zna odgovor hitno!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Milena18
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2006 1:21 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Ko zna odgovor hitno!

Post od Milena18 »

Imala sam nezasticen sex 2 dana pre nego da dobijem menstruaciju.Sada sam dobila pa se pitam dali znaci da nisam trudna ili ipak postoje sanse da zatrudnim?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Pozdrav Milena,
to sto si dobila menstuaciju je siguran znak da tokom prethodnog sexualnog odnosa (od pre dva dana) nisi ostala u drugom stanju, niti je to bilo moguce, jer se ovulacija desava 14 dana pre menstrualnog krvarenja.
Sansa da zatrudnis postoji u svakom sledecem odnosu bez kontracepcijske zastite (kondoma, pilula, spirale), kao i sansa da dobijes neku od seksualno prenosivih bolesti (hlamidiju, gonoreju, sifilis, kondilome, ...sidu,...), ako ne koristite kondom... Ni jedno od ovih srestava za zastitu od sexualno prenosivih bolesti i nezeljene trudnoce nije 100% sigurno, ali je sex bez istih 100% nesiguran!!!

srecno, i uzivaj pametno!
hana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm

Post od hana »

A da li je menstruacija stvarno znak da zena nije trudna? Koliko ja znam, moguce je, samo retko, da trudna zena ima menstruaciju. Osim toga, cula sam i da je teoretski moguce da zena zatrudni ako ima odnos tokom menstruacije, samo su sanse male. Postoji li uopste nesto u celoj prici (bioloski gledano) na sta se covek moze osloniti 100%?
nina 02
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2006 2:42 pm

Post od nina 02 »

Znam da sve žene žale zbog toga ali, samo je apstinencija 100% pouzdana. :D
bilja-nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 9:27 pm

Post od bilja-nis »

Milena,
moj ti je savet da ako ne zelis da ostanes u drugom stanju uvek koristis neko kontraceptivno sredstvo a najbolje je da i on koristi zastitu jer ces tako biti mnogo sigurnija i sto se eventualne trudnoce tice kao i raznih infekcija koje su vrlo moguce. A tu se ne radi samo o infekciji pa nema veze izlecicu se. Radi se o tome da sve to moze i te kako da se iskomplikuje. A sto se tice da li mozes da ostanes u drugom stanju dva dana pre menstruacije mislim da je to nemoguce. Prvo moras da znas da se ovulacija ( kada je sve normalno ) odvija od 14-16 dana ( racuna se prvi dan odkad dobijes ) i samo tad mozes eventualno da ostanes u drugom stanju. Naravno, postoje izuzeci ali ako je sve u redu to je, kazem, nemoguce.
bilja-nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 9:27 pm

Post od bilja-nis »

A da, a sto se tice odnosa za vreme menstruacije.... pa to ti tek ne bih preporucila! Ja razumem da ponekad imas toliku strast i zelju ali bi morala da se kontrolises jer je to veoma opasno bas zbog onih infekcija o kojima sam malo pre pricala. Svako moze da se uzdrzi bar ta 4 - 5 dana...
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Cao drustvo, i ja bih jos nesto da dodam... kada ce ti se desiti ovulacija zavisi i od toga koliko dana ti traje ciklus. Ne mora da znaci da je od 14.-16. dana, za to izracunavanje je bitno i na koliko dana dobija menstruaciju, a i tada su moguci izuzeci.
Imam drugaricu koja je ostala trudna 2. dana menstruacije??!! Sve je moguce, nije pravilo, ali desava se....
Pozdrav
nina 02
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2006 2:42 pm

Post od nina 02 »

Ja sam na raznim forumima našla odgovore na moja pitanja ,pa evo, možda će nekome ovo pomoći

Da li se može zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

Da, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene polne odnose za vrijeme ciklusa.

Kako se to može dogoditi kada se pretpostavlja da su plodni dani u sredini ciklusa, a ostatak ciklusa su neplodni dani?

Tokom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpušta jajnu ćeliju, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Najčešće se ovaj proces događa 14 dana pre početka sledeće menstruacije, međutim to varira iz meseca u mesec i kod iste žene. Ponekad se ovulacija uopšte ne događa pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus). To se često događa kod sindroma policističnih jajnika.

Nakon ovulacije jajna ćelija se kreće prema materici kroz jajovod i tu se najčešće događa oplodnja.

Neoplođena jajna ćelija može živjeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tokom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom materice. To se naziva menstrualno krvarenje.

Žena će najvjerojatnije zatrudneti ako je polni odnos bio neposredno pre ili posle ovulacije (plodni dani). Spermatozoidi u polnim organima žene mogu preživjeti do 72h. Stoga, ako se nezaštićeni odnos zbio i nekoliko dana pre ovulacije još uvijek postoji mogućnost oplodnje. Ukoliko su ciklusi unazad nekoliko meseci (npr. 6 mjeseci) pravilni i traju od 28 do 30 dana, tada je verojatnost trudnoće za vrijeme ciklusa vrlo mala, gotovo neznatna. No ciklusi većine mladih djevojaka su nepravilni. Kreću se od 21 do 40 dana, i teško je predvideti koji su dani plodni a koji ne. Ukoliko su ciklusi kratki (npr. 21 do 24 dana) a vrijeme krvarenja produženo npr. 7 dana, tada i u toku menstrualnog krvarenja postoji mogućnost oplodnje.

Mladim devojkama često zbog stresa, promene okoline, klime, krajem školske godine zbog pojačanih napora, ciklus može znatno kasniti. Može se dogoditi da devojka zapravo ima lagano ovulacijsko krvarenje, a da to zamijeni menstruacijom, koju možda i očekuje, ali zbog toga što ciklusi nisu pravilni ovulacija se zapravo zbiva za vreme očekivane menstruacije.

Stoga se u planiranje trudnoće praćenjem plodnih i neplodnih dana možete pouzdati samo ako su ciklusi unazad 6 mjeseci pravilni, a ovulacija se zbiva svaki mesec otprilike u isto vrijeme. Zbog svega toga najbolje je uvek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite da imate djecu.
Sandra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 19, 2002 1:00 am

Re: Ko zna odgovor hitno!

Post od Sandra »

imam 19 god i ja i muz htjeli bi bebu imam neredovitu mengu pa me zanima kako ju racunati.....molim pomozite....hvala..... :(
Odgovori