da li je zaista neophodna histeroktomija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
srdjansr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2005 1:25 pm

da li je zaista neophodna histeroktomija

Post od srdjansr »

Hvala postovanim Doktorima na odgovorima.Jako ste me utesili i sada
sa velikom nadom pristupam resavanju ove moje bolesti.
Uradicu kao sto ste me savetovali i potrazicu pomoc pomenutih
strucnjaka.
Sve najlepse i srecni praznici !
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Jedini nacin da se utvrdi tacna lokalizacija i velicina mioma/polipa osim histeroskopije nije klasicni ultrazvuk koji je ova pacijentinja imala nego SIS / saline infused sonogram ili za laike ultrazvuk uterusa ispunjen normalnom fizioloskim rastvorom koji se u Srbiji ne radi / i histeroskop.
Obicni ultrazvuk zbog sastavljenih zidova matericne supljine NE MOZE da da odgovor na dilemu dijagnosticara da li se radi o polipu ili o miomu !!!

Dakle u ovom slucaju kada se ne zna o cemu se radi a pacijentkinja treba i terapiju / odstranjenje mioma/polipa i pregled matericne supljine sa ciljem da se iskljuci postojanje jos nekog polipa ili mioma, praceno kiretazom / NAJBOLJA metoda jeste histereskopija sa/bez resektoskopijom.

Ovo je moj licni stav i svih 14 ginekologa / univerzitetskih profesora u bolnici u kojoj ja radim i koja odredjuje protokole lijecenja razlicitih ginekoloskih i obstetrickih oboljenja u cijeloj Kanadi based od EBM / evidence based medicine /.

ObGyn

Hvala za cestitke
srdjansr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2005 1:25 pm

Post od srdjansr »

:D Jos jednom hvala postovanoj doktorici na strucnom misljenju i savetima,dobila sam novu nadu za resavanje mog zdravstvenog problema,jer je za mene bilo veoma porazavajuce saznanje da ce mi materica u skorijoj buducnosti biti uklonjenja.Inace da napomenem da ja ne osecam neke ozbiljnije simptome.Menstrualni ciklus je za sada uredan,redovan na 28 dana, nikada ne traje duze od 6 dana, osecam bolove u karlicnom delu samo za vreme ciklusa.Otuda i moje zaprepascenje na preporuku lekara da ce u bliskoj buducnosti doci do operacije.Veoma ste pozitivno delovali na moje psihicko stanje i stoga Vam se iz srca zahvaljujem.SRECNI PRAZNICI DRAGA DOKTORICE.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Srecno i Vama. Bice to sve u redu, samo nadjite ginekologa ko moze da Vam uradi predlozenu intervenciju.
Obgyn
Odgovori