nadam se da cete naci malo vremena i odgovoriti na pitanje koje me muci, evo vec nekih 10-ak dana.
Imam 30 godina, u pitanju je prva trudnoca, zeljena. Trenutno sam u 32-oj nedelji (31+2).
Ginekoloski, imala sam biopsiju grlica materice prosle godine u septembru mesecu jer godinama unazad imam ranicu na njemu + mozaik. Utvrdjeno je da je u pitanju hronicna ranica koja nije opasna. U to vreme je otkrivena i Ureaplasma koja je u vise navrata pokusavana biti sanirana raznim terapijama antibiotika - bezuspesno, da bi nakon otkrivanja trudnoce ponovljene analize pokazale da je vise nema (sve je to radjeno u GAK "Narodni front").
Sto se samog toka trudnoce tice, u 4. mesecu je doktorka na UZ zabelezila blagu kontrakciju i iz tog razloga sam pila 4x1 Gynipral + Verapamil. Nakon 4 nedelje kako kontrakcije nisu zabelezene na ponovnom uz, dr mi je gynipral postepeno iskljucila.
Krajem 6-og meseca na redovnom UZ je zabelezena nova kontrakcija i tada mi je preventivno uveden gynipral 3x1 + Verapamil. Neko poboljsanje nisam osetila za to vreme.
Subjektivno, kontrakcije koje osecam se manifestuju u vidu zatezanja gornjeg dela stomaka i nisu bolne.
Beba od 6. meseca prednjaci glavicom i nosim je jako nisko tako da mi je preporuceno da nosim pojas za trudnice.
Pre nekih 15-ak dana sticaj okolnosti ili ne posle narucene pizze pocele su da mi se javljaju kontrakcije na 7.5 minuta, bolnije nego inace. Nakon tusiranja i promene polozaja one su prestale, legla sam u krevet. U toku noci me je probudilo nesto sto bih ja opisala kao grcenje gornjeg delog stomaka a subjektivno imam utisak kao da je neko stomak stavio u klesta i vuce ga od dijafragme na dole.
Sutradan ujutru sam odmah otisla kod dr koja mi prati trudnocu, opisala joj problem i na moje pitanje da li je moguce da je to od pizze za koju sumnjam da je bila pokvarena ona je rekla ne, ostavljajuci me bez odgovora sta bi moglo biti po sredi. Povecan mi je Gynipral na 4x1 i stavljam Urtogestan vaginalno, uvece pred spavanje. (osecam poboljsanje sto se tice zatezanja stomaka)
Inace, moram da napomenem da u trudnoci zaista gledam da konzumiram zdravu hranu, dosta kuvanog, voce, povrce, medjutim eto sticajem okolnosti taj dan nisam jela nista od toga.

To se nije ponovilo u naredna 3-4 dana, zatim se ponovilo, ne u toj meri, ponovo pauza nekih 3 dana, da bi evo vec 4 dana za redom uvek u isto vreme ( pola 5 - 5 ujutru) mene budio taj jako neugodan osecaj, koji traje nekad sat vremena, nekad 3 sata, nema pravila. Moram da napomenem i to da mi se do sada jos nije desilo tako nesto u toku dana, kada sam aktivna.
U svakom slucaju, prethodnog vikenda, kada se to ponovilo, moj suprug i ja smo otisli do dezurnog lekara u Gradskoj bolnici, koji je na brzinu pogledao srcanu radnju bebe (komentar je bio "Evo vidite srce kuca" - nije bilo potrebe za tim jer ja svoju bebu osecam sve vreme kako se pomera, jako je aktivan), pregledao me ginekoloski i konstatovao da je sa ginekoloske strane sve u redu. Grlic mi je prohodan za jedan prst, spoljnje usce, a unutrasnje je sasvim zatvoreno. Vratio me kuci uz konstataciju da "To nije nista".
Narednog jutra se prica ponovila, ovoga puta mnogo jaceg intenziteta, ponovo smo otisli do Gradske bolnice, tamo ponovo naisli na istog dr koji me je nepunih 24 h pre toga pregledao, proceduru je ponovio i konstatovao isto, uz komentar da mogu da pijem Cefelexin na 12 h po jednu tabletu, jer sam mu napomenula da od ranije imam pesak u bubrezima i usled toga da svaki nalaz urina sadrzi u sebi dosta bakterija, da mesecno radim urinokulturu i da do sada ni jednom nisu izolovane patogene bakterije u njemu.
Preporucio je da mi dr u DZ uradi CTG i nakon toga ako bude misljenja da treba da me uputi na bolnicko lecenje, tj. obzervaciju.
Ono sto me je jako neprijatno iznenadilo je bio i komentar doticnog doktora cije ime necu pominjati ovde "Uostalom ovo je vec poodmakla trudnoca, nista vam ne bi falilo ni sada da se porodite"

U svakom slucaju, juce sam ponovo otisla kod svoje dr u domu zdravlja, CTG je uradjen, zabelezena jedna kontrakcija koju sam prepoznala, srcana radnja bebe u redu (dr misli da je beba spavala te mi rekla da dodjem narednog ponedeljka ponovo).
Rekla mi da Cefalexin ne pijem uz konstataciju da joj zaista nije jasno kako je mogao tek tako da mi kaze da uzimam antibiotik bez prethodnih analiza i savet da sto vise mirujem.
Moram da napomenem jos jednu stvar: Probleme sa probavom imam, kao i vecina trudnica pretpostavljam i jedino sto mi je do sada uspevalo pomoci bio je "kolacic" sacinjen od suvog grozdja, suvih smokava, suvih visanja i caja od sene.
Kako sam negde procitala da Sena hoce da napravi probleme ovog tipa, kolac sam iskljucila preksinoc iz upotrebe.
Izvinjavam se ako moj post deluje konfuzno, ali verujte to nije ni blizu onoga sto mi se deava u glavi. Moja glavna briga je naravno kako sve to sto sam vam opisala moze da utice na bebu, jer mi je on trenutno jedina briga.
Da li imate neki savet za mene, sta predlazete da uradim. Samo da napomenem da sam i jutros od pola 5 do 7 ujutru imala "seansu" grcenja stomaka.
Zahvaljujem unapred na vasem vremenu i odgovoru!
Zabrinuta buduca mama