Zabrinjavajuci grcevi u stomaku u 3. tromesecju trudnoce

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zabrinjavajuci grcevi u stomaku u 3. tromesecju trudnoce

Post od s.and.i »

Postovani,
nadam se da cete naci malo vremena i odgovoriti na pitanje koje me muci, evo vec nekih 10-ak dana.

Imam 30 godina, u pitanju je prva trudnoca, zeljena. Trenutno sam u 32-oj nedelji (31+2).

Ginekoloski, imala sam biopsiju grlica materice prosle godine u septembru mesecu jer godinama unazad imam ranicu na njemu + mozaik. Utvrdjeno je da je u pitanju hronicna ranica koja nije opasna. U to vreme je otkrivena i Ureaplasma koja je u vise navrata pokusavana biti sanirana raznim terapijama antibiotika - bezuspesno, da bi nakon otkrivanja trudnoce ponovljene analize pokazale da je vise nema (sve je to radjeno u GAK "Narodni front").

Sto se samog toka trudnoce tice, u 4. mesecu je doktorka na UZ zabelezila blagu kontrakciju i iz tog razloga sam pila 4x1 Gynipral + Verapamil. Nakon 4 nedelje kako kontrakcije nisu zabelezene na ponovnom uz, dr mi je gynipral postepeno iskljucila.
Krajem 6-og meseca na redovnom UZ je zabelezena nova kontrakcija i tada mi je preventivno uveden gynipral 3x1 + Verapamil. Neko poboljsanje nisam osetila za to vreme.
Subjektivno, kontrakcije koje osecam se manifestuju u vidu zatezanja gornjeg dela stomaka i nisu bolne.
Beba od 6. meseca prednjaci glavicom i nosim je jako nisko tako da mi je preporuceno da nosim pojas za trudnice.

Pre nekih 15-ak dana sticaj okolnosti ili ne posle narucene pizze pocele su da mi se javljaju kontrakcije na 7.5 minuta, bolnije nego inace. Nakon tusiranja i promene polozaja one su prestale, legla sam u krevet. U toku noci me je probudilo nesto sto bih ja opisala kao grcenje gornjeg delog stomaka a subjektivno imam utisak kao da je neko stomak stavio u klesta i vuce ga od dijafragme na dole.
Sutradan ujutru sam odmah otisla kod dr koja mi prati trudnocu, opisala joj problem i na moje pitanje da li je moguce da je to od pizze za koju sumnjam da je bila pokvarena ona je rekla ne, ostavljajuci me bez odgovora sta bi moglo biti po sredi. Povecan mi je Gynipral na 4x1 i stavljam Urtogestan vaginalno, uvece pred spavanje. (osecam poboljsanje sto se tice zatezanja stomaka)
Inace, moram da napomenem da u trudnoci zaista gledam da konzumiram zdravu hranu, dosta kuvanog, voce, povrce, medjutim eto sticajem okolnosti taj dan nisam jela nista od toga. :(

To se nije ponovilo u naredna 3-4 dana, zatim se ponovilo, ne u toj meri, ponovo pauza nekih 3 dana, da bi evo vec 4 dana za redom uvek u isto vreme ( pola 5 - 5 ujutru) mene budio taj jako neugodan osecaj, koji traje nekad sat vremena, nekad 3 sata, nema pravila. Moram da napomenem i to da mi se do sada jos nije desilo tako nesto u toku dana, kada sam aktivna.

U svakom slucaju, prethodnog vikenda, kada se to ponovilo, moj suprug i ja smo otisli do dezurnog lekara u Gradskoj bolnici, koji je na brzinu pogledao srcanu radnju bebe (komentar je bio "Evo vidite srce kuca" - nije bilo potrebe za tim jer ja svoju bebu osecam sve vreme kako se pomera, jako je aktivan), pregledao me ginekoloski i konstatovao da je sa ginekoloske strane sve u redu. Grlic mi je prohodan za jedan prst, spoljnje usce, a unutrasnje je sasvim zatvoreno. Vratio me kuci uz konstataciju da "To nije nista".
Narednog jutra se prica ponovila, ovoga puta mnogo jaceg intenziteta, ponovo smo otisli do Gradske bolnice, tamo ponovo naisli na istog dr koji me je nepunih 24 h pre toga pregledao, proceduru je ponovio i konstatovao isto, uz komentar da mogu da pijem Cefelexin na 12 h po jednu tabletu, jer sam mu napomenula da od ranije imam pesak u bubrezima i usled toga da svaki nalaz urina sadrzi u sebi dosta bakterija, da mesecno radim urinokulturu i da do sada ni jednom nisu izolovane patogene bakterije u njemu.
Preporucio je da mi dr u DZ uradi CTG i nakon toga ako bude misljenja da treba da me uputi na bolnicko lecenje, tj. obzervaciju.
Ono sto me je jako neprijatno iznenadilo je bio i komentar doticnog doktora cije ime necu pominjati ovde "Uostalom ovo je vec poodmakla trudnoca, nista vam ne bi falilo ni sada da se porodite" :o Pa sigurno postoji neki razlog zbog koga bi trudnoca trebalo da traje 40 a ne 31 nedelju!!!
U svakom slucaju, juce sam ponovo otisla kod svoje dr u domu zdravlja, CTG je uradjen, zabelezena jedna kontrakcija koju sam prepoznala, srcana radnja bebe u redu (dr misli da je beba spavala te mi rekla da dodjem narednog ponedeljka ponovo).
Rekla mi da Cefalexin ne pijem uz konstataciju da joj zaista nije jasno kako je mogao tek tako da mi kaze da uzimam antibiotik bez prethodnih analiza i savet da sto vise mirujem.

Moram da napomenem jos jednu stvar: Probleme sa probavom imam, kao i vecina trudnica pretpostavljam i jedino sto mi je do sada uspevalo pomoci bio je "kolacic" sacinjen od suvog grozdja, suvih smokava, suvih visanja i caja od sene.
Kako sam negde procitala da Sena hoce da napravi probleme ovog tipa, kolac sam iskljucila preksinoc iz upotrebe.

Izvinjavam se ako moj post deluje konfuzno, ali verujte to nije ni blizu onoga sto mi se deava u glavi. Moja glavna briga je naravno kako sve to sto sam vam opisala moze da utice na bebu, jer mi je on trenutno jedina briga.
Da li imate neki savet za mene, sta predlazete da uradim. Samo da napomenem da sam i jutros od pola 5 do 7 ujutru imala "seansu" grcenja stomaka.

Zahvaljujem unapred na vasem vremenu i odgovoru!
Zabrinuta buduca mama
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Re: Zabrinjavajuci grcevi u stomaku u 3. tromesecju trudnoce

Post od s.and.i »

s.and.i napisao:
Moram da napomenem jos jednu stvar: Probleme sa probavom imam, kao i vecina trudnica pretpostavljam i jedino sto mi je do sada uspevalo pomoci bio je "kolacic" sacinjen od suvog grozdja, suvih smokava, suvih visanja i caja od sene.
Izvinjavam se, u pitanju su suve sljive, ne visnje :oops:
Rara Avis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 7:32 pm

Post od Rara Avis »

Cao s. and i.!
Ja, naravno, ne mogu da ti dan strucan odgovor u vezi pitanja, ali sam takodje jedna od onih kojima jedino "kolacic" pomaze. Samo... problem moze da nastane ukoliko ga ti koristis svakodnevno, jer se stomak navikne pa se i creva jos vise "ulenje" jer se naviknu da se prazne samo na taj nacin. Ja ga uvek imam u kuci - ali, napravim masu, od nje kuglice velicine oraha koje drzim u kutiji u zamrzivacu i uzimam SAMO po potrebi (cak ne pojedem celu, vec malo po malo, bas zbog tih grceva koje sena izaziva, sto bas nije pozeljnio u trudnoci, ali, rekoh, kad mi se desi problem SAMO to mi pomaze).
Nego, pored svih poznatih recepata (suve sljive, lan, itd...) probaj i ovo, da malo "razbudis" creva: kupi heljdu u zrnu, ocistis i operes kao pirinac, pa skuvas u vodi, stavis malo secera, cimeta, mozes i oraha, sta vec volis. Ja je ubacujem po malo u sve i svasta (punjene paprike, corbice obavezno, jako je ukusna), odlicna je za rad creva (bas ih aktivira - moja mama ima hronicnu opstipaciju i njoj pomaze), a i prepuna je vitamina i minerala, bas zdrava za trudnice! Probaj obavezno, skuva se caskom, za 10 -15 minuta!
PozdraF!
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Rara, hvala na savetu!

Izgleda da ni obgyn ni dr Pedja nemaju odgovor na moje pitanje :cry: Ja i nocas zbog toga nisam spavala :cry:
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

:(
mama-bu2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 5:46 pm

Post od mama-bu2 »

Ne mogu puno da ti pomognem jedino da te malo utesim. Inace ja sam se porodila sad u avgustu, i imala sam veoma slicne probleme kao ti. Naime meni su vec od 2. meseca pocele kontrakcije tako da sam od tad pocela da stavljam 600mg utorgestana vaginalno. Bolovi su bili toliko intenzivni da u vise navrata nisam mogla da stojim. Isto sam nisko nosila pa sam uvek imala uzasan osecaj da ce sve jednostavno samo da ispadne iz mene.Kako je utrogestan samo malo ublazio problem, bilo mi je NAREDJENO da lezim, tako da sam vecinu trudnoce prelezala. Inace iz predostroznosti mi je u 5. mesecu uradjen serklaz i od tada sam prestala da uzimam utrogestan. Znaci iz mog iskustva ti predlazem da je najbolje sto mozes da uradis da sto vise odmaras, lezis i spavas i ne brini sve ce biti u redu.
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

Hvala mama-bu2!
Juce sam pocela sa terapijom koju mi je dr kod koje idem privatno predlozila i Bogu hvala nocas sam koliko toliko uspela da spavam. Grcevi su i dalje tu, medjutim u manjoj meri nego prethodnih dana. Nadam se da ce nestati.

Takodje se nadam da ce neko od dr ipak odgovoriti bar jednu recenicu na ovoj mojoj temi. Odbijam da poverujem da sam morala da naglasim u naslovu teme za koga je da bih dobila odgovor, sve mislim kad se vrsi pretraga u cilju ne ponavljanja tema da je konkretan naziv mnogo bolji od hiljadu i jedne teme koja pocinje sa "Pitanje za..." Izgleda da nisam u pravu :-?
s.and.i
Stalni član
Stalni  član

Post od s.and.i »

:-?
Odgovori