Nalaz u brisu i krvi nije isti niti se prati ni uslovljava medjusobno.Osobe koje imaju dugotrajno prisustvo u uretri ili cerviksu nemoraju nikada da imaju u krvi.Kako?Prosto rečeno, da li će hlamidija lokalno prisutna ući u krv zavisi od mnogo faktora a najvise od prosto rečeno snage hlamidije da prodre u krv i organizma da to nedozvoli.Kada se ovo resi i hlamidijalne infekcije će biti proslost.Tu je i odgovor kako nalazi kod jedne osobe variraju ( sada ne govorim o kompetentnosti lekara koji gleda DIF metodom).Posto hlamidija zivi u celijama uretre ili cerviksa kod pada imuniteta ona se detektuje za razliku od dobrog zdravstvenog stanja
kada joj ćelije nedozvoljavaju da dominira.Hlamidija se po novim saznanjima ne može izlečiti već umiriti i svesti na neki " bezazleni broj" koji ne ometa zdravstveno stanje pacijenta.Ne bacajte se u paniku,neki lekari ni neleče ovo oboljenje kod pacijenata koji nisu u reproduktivnom stanju i nemaju tegobe. Za sterilitet je važna lokalna infekcija kod žena zbog nemogućnosti usadjivanja jajne ćelije ili rani pobačaj ( mada u statistici žene inficirane hlamidijom radjaju ) i kod muškaraca dugotrajna infekcija dovodi do smanjenja fertilnosti (mogućnost oplodjenja)
zablude o hlamidiji
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Avg 05, 2006 9:37 pm
Re: zablude o hlamidiji
Najvažnije je kada se uzima bris kod žena tj. u kom periodu mentrualnog ciklusa.O tome nekada lekari ne vode računa pa uzimaju za vreme ciklusa i li za vreme ovulacije kada krv ili sluz ometa gledanje i smanjuje broj epitelnih ćelija.NAJBOLJE JE ,USTVARI , MORA SE UZIMATI BRIS PAR DANA PRE ILI POSLE MENSTRUACIJEA KOD MUŠKARACA NAJMANJE 3 SATA OD MOKRENJA.Ako se ovo ne poštuje onda nalaz nije merodavan.Verovatno vas zato pitaju ko je uzimao bris jer mnoge kolege ovo ne poštuju pa se laboratorije ogradjuju. Pločica se gleda pod florescentnim mikroskopom. Prvo se farba specijalnom bojom ( prosto rečeno) i onda gleda.Hlamidije floresciraju.Ovde postoji još jedna zamka kod slabo iskusnih lekara jer postoje artefakti koji sliče hlamidijama i ponekada im se učini da je to hlamidija i izdaju pozitivan nalaz.Znači puno, puno faktora utiče na ledan nalaz i ne treba se baš tako potresati.Ako se dobro osećate i hlamidija vam ne pravi neke veće probleme bolje poradite na poboljšanju imuniteta . I još nešto, neka vas ne zaludjuju te male privatne laboratorije sa PCR metodom.Ona je stvarno 100 % tačna ali za tako nešto ne bi platili samo 3000 dinara.To je malo skuplje i radi se samo u BG . KO zna kome šalju i ispod kog žita kucaju nalaze.
mislim da ste u pravu.Iz Ns sam i išla sam ( lutala ) od laboratorije do laboratorije i radila besomučno hlamidije dif metodom i dobijala različite rezultate.Upšte me lekar nije pitao za dan ciklusa tako da sam jednom čak i radila za vreme ovulacije.Na kraju priče me je primila doktorka iz jedne privatne laboratorije u centru( neću da ih reklamiram ) koja ima višegodišno iskustvo i medju prvima je gledala ovom metodom u Higijenskom i objasnila čuvenu famu oko nalaza DIF metodom.Išla sam čak i net i dobro prostudirala ovu temu i rešila da se okanem priče o hlamidiji ali jedno znam i savetujem vam.IDITE UVEK U JEDNU LABORATORIJU KADA KONTROLIŠETE HLAMIDIJU JER PLOČICU TADA GLEDA UVEK ISTO OKO.Mislim da je iskustvo u gledanju preparata tu presudno ali i dan ciklusa kada se uzima.Pozdrav