Yasmin pilule i plućna embolija!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Sve kontraceptivne pilule,manje ili vise u izvesnom procentu povecavaju rizik od embolije tj zgrusnjavaju krv i nose rizik od nastanka ugrusaka, nezavisno od godina zivota. Medjutim, to je prilicno retka komplikacija, savetuje se redovna kontola lab.analiza i odlasak kod lekara cim se osete nekakve tegobe. Ova nesrecna devojka iz Austrije je par dana pre fatalnog ishoda imala sve simptome embolije, samo se nije javila doktoru. Ne kazem da je ona kriva, samo navodim cinjenice.
Ne postoji ni jedan lek cije uzimanje je bez rizika, tako ni ove pilule. Nista nije sigurno 100%, samo treba izvagati odnos stete-korist i odluciti...
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

Baš sam danas kupovala Yasmin tablete u ljekarni i pitala sam dr.farmacije da li bi bilo bolje da uzmem neke druge pilule zbog moje pojačane koagulacije, a ona mi je odgovorila da sve vrste kontracepcijskih pilula utječu na povećanje koagulacije. Ja sam godinama (nekih 10-12 godina) koristila pilule, a tada nisam imala pojma da imam pojačanu koagulaciju krvi. Da se nešto desilo isto bi se mogle okriviti pilule. Igrom slučaja (zbog nekih drugih medicinskih razloga) sam napravila neke dodatne pretrage i ustanovila se MUTACIJA GENA 4G/4G homozigot, znači genetska predispozicija pojačanoj koagulaciji što nema apsolutno veze sa yasmin niti bilo kojim drugim tabletama. Sada kad to znam uzimam kontracepciju vrlo oprezno (uz aspirin 100) i rijetko (samo za potrebe pripreme za postupak VTO). Inače ginekolozi dosta olako prepisuju kontracepcijske tablete, čak i bez osnovnih pretraga (jetrene probe i opća krvna slika), a po mome mišljenju trebalo bi se prije korištenja pilula obavezno još prekontrolirati spolni hormoni i hormoni štitnjače, a bome i koagulogram. Sjećam se kako su meni "dosadne babe" savjetovale oprez sa pilulama, a meni su one išle na živce jer šta one znaju, - ako mi je doktor dao da ih pijem, on valjda zna bolje...
Baš sam se raspisala ... htjela sam reći da treba oprezno sa svim pilulama, nisu samo yasmin u pitanju.
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Uglavnom se slazem sa vama osim u jednom: vise dr mi je reklo da uzimanje aspirina uz kontraceptivne pilule ne vredi! Tj,ne umanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula na zgrusnjavanje krvi, kao sto to cini kad niste na terapiji njima. Nisam bas shvatila zasto,ali...
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm

Post od rikikiki »

dannina napisao:Uglavnom se slazem sa vama osim u jednom: vise dr mi je reklo da uzimanje aspirina uz kontraceptivne pilule ne vredi! Tj,ne umanjuje dejstvo kontraceptivnih pilula na zgrusnjavanje krvi, kao sto to cini kad niste na terapiji njima. Nisam bas shvatila zasto,ali...
Hm...vjerojatno je to preslaba doza, ali ja aspirin 100 uzimam kao stalnu terapiju. Nadam se da ipak malo pomaže.
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
maki84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 2:49 pm

Post od maki84 »

Rada Q
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 2:17 pm

Post od Rada Q »

Ne mogu da verujem da se to desilo ponovo. E sada sam stvarno jako zabrinuta. Da li je to moguce i od drugih ili samo sa jasminom nesto nije u redu???
malechka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 3:00 pm

Post od malechka »

Ako moze samo bez sirenja panike!
Koliko devojaka umre od posledica nestrucnih abortusa?
Koliko ih ostane trajno sterilno?
Ajmo samo malo razuma, ukoliko se pre uzimanja tableta urade sve neophodne analize i konsultacije do takvih problema i komplikacija nece doci. Dalje, koliko sam shvatila, te devojke su dve nedelje pre nego sto su nazalost umrle IGNORISALE simptome i probleme!
Prema tome, kao sto sam rekla, bez panike.
larra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:46 am

sta sad?

Post od larra »

E drage moje,ne znam da li ih sve pijete ili ste ih pile samo da biste se sacuvale od nezeljene trudnoce ili ste ih pile iz zdravstvenih razloga...

Ja sam nazalost u ovoj drugoj grupi koja ima ozbiljan hormonski poremecaj i koja ''mora'' da ih pije...
I ja sam cula za slucaj 24-godisnje devojke,koje nazalost vise nema...tacnije procitala sam u novinama...odmah sam otisla kod svog ginekologa(inace jednog od najboljih i cenjenijih u zemlji u ovoj sferi ginekologije) i pitala o cemu se radi...
Objasnila mi je da generalno svaki lek moze da ugrozi zdravlje i zivot,pogotovo ako osecate neke simptome,a ne obratite se lekaru na vreme...
Moram priznati da sam se bas uplasila i zabrinula jer sam pusac,a mislim da to dodatno utice...mada sada dok ovo kucam vracam film u nazad i sklapam kockice...Ja Yasmin pijem vec 2,5-3 godine(mozda i vise,ne secam se) a pre 1,5-2 sam primetila da imam problema sa pulsom...Tacnije pri najmanjem fizickom naporu puls mi skoci na neverovatan broj...otisla sam kod prijatelja koji je kardiolog i on je ustanovio da imam tahikardiju,zatim sam uradila uz srca i ostanovljeno je da imam neku ''bezazlenu'' promenu...tipa mala kolicina krvi mi se vraca iz jedne komore u drugu i tako u kurg,umesto da ide svojim putem,ali kao to nije nista alarmantno i zabrinjavajuce(verovatno sam se tako rodila)...
Uh,ne znam sta da radim,totalni sam laik,pa vam sve ovo prepricavam onako kako sam ja shvatila...
Ali definitivno mislim da mi je Yasmin neophodan,jer i sa njim osecam poremeceni rad mojih hormona...onda mozete da zamislite kako se osecam kada ga ne pijem... :roll:
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

A koji su simptomi plucne embolije???
larra
Novi član
Novi član

Post od larra »

Evo ovo sam ja nasla na netu vezano sa simptome :
1.)"Bolesnik ispoljava naglu bol u prsima, ima naglo gušenje, gubi dah, pobledi, srce počinje jako da "lupa", može da izgubi svest i dosta je čest smrtni ishod."
2.)"osećaja gubitka vazduha (dispneje), ubrzanog disanja (tahipneje), bolova u predelu grudnog koša, koji se nekad pojačavaju pokretima grudnog koša
ubrzanog rada srca (tahikardije), kašlja, straha
cijanoze, smanjenog krvnog pritiska (hipotenzije), venskog zastoja u venama vrata
prisutni su i znaci tromboze na donjim ekstremitetima, odakle trombi i kreću. "
Dodala bih i ono sto sam ja cula,a vezano je za bolu u nozi,narocito u levoj potkolenici...
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

Larra, hvala ti najlepse.
Rada Q
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 2:17 pm

Post od Rada Q »

larra napisao:Dodala bih i ono sto sam ja cula,a vezano je za bolu u nozi,narocito u levoj potkolenici...
Vec oko godinu dana imam jake bolove u kolenima i kada sam pitala dr da li je moguce da je to od pilula, rekla je da nisu moguci ti simptomi od pilula. Isto sam to procitala na netu za bolove u kolenima i zglobovima od pilula. Kome verovati?
larra
Novi član
Novi član

Post od larra »

Po onome sto ja znam i koliko sam informisana,mislim da je tvoj dr u pravu.Jer se ovde misli na bol u potkolenici- ustvari zgrusavanje krvi koje krece od dodnjih ekstremiteta,tako da mislim da nemas nekih prevelikih razloga za brigu jer to konkretno nema veze sa zglobovima....Sto ne znaci da ne treba da se obratis lekaru opste prakse pa da te on uputi specijalisti....To je moje misljenje,ne znaci da sam 100% u pravu... :)
mrgud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 10:39 pm

Post od mrgud »

Svi dobijamo dosta oprecnih informacija.

Moja supruga, na primer, ima vec duze vreme bol u potkolenicama, ona to opisuje kao "zaezanje iznutra". Narocito ako se malo duze setamo, pa je prvo mislila da je od toga. Takodje ima i migrene. Lekar opste prakse tvrdi da to ne mzoe da bude od pilula, a cak je i ginekolog rekao da samo migrene sa gubitkom vidnog polja i "svetlacima" znaju da budu opasne.

Ipak smo odlucili da prekine sa pilulama. Njen ginekolog nije u gradu ali ovi simptomi je vec neko vreme prate... Jedna baka koj je umrla od plucne embolije a druga je imala rak dojke. Ja prvi mislim da nije pametno da pije i dalje hormone.

Inace, pre pocetka uzimanja pilula isla je kod ginekologa i radila testove, pricala o porodicnim bolestima... Rekli su joj da je sve u redu i da moze da ih pije jer je malda i nepusac. Zaista nije imala nikakve efekte navikavanja (krvarenje, gojenje, maljavost, bol u grudima), ali nakon par godina koriscenja poceli su ti bolovi u nogama i migrene.
clan111
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 06, 2009 11:46 am

Post od clan111 »

Dajte ljudi, pa postoji rizik da vas udari autobus cim izadjete na ulicu!! ako ste zdravi, ako se dobro osecate dok pijete pilule, onda je sve u redu i mozete da ih pijete koliko god zelite, ali cim osetite neku promenu-pravac kod ginekologa! Nemojte da plasite zene i devojke, ocigledno niste dovoljno informisani. nekome Yasmin odgovara savrseno, nekome ne, treba pronaci one pilule koje vama najvise odgovaraju.
Odgovori