vto posle 50?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Nijagara123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 6:59 pm

vto posle 50?

Post od Nijagara123 »

molila bih za odgovor na sledece pitanje
na koji nacin se pouzdano moze utvrditi ima li zena jos jajnih celija?
napomena-imam 50 godina,jos imam ciklus,ali sam u nekoliko navrata pila primolut ,zbog produzenog krvarenja koje je doktorka objasnjavala time da mi folikul nije prsao
znam da sam jako zakasnila,ali sam tek sada resila da pokusam da ostanem u drugom stanju,makar da se na samrti ne kajem sto nisam pokusala da iskoristim mogucnosti savremene medicine
na jednoj privatnoj klinici,posle prve i neuspesne terapije hormonima, preporucili su mi donaciju jajne celije,mada nisam dobila decidiran odgovor na pitanje da li imam ili ne jajne celije
unapred hvala
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Nijagara,

pretpostavljam da su ti radili hormone pre stimulacije... ako imas kod sebe nalaze, obrati paznju na visinu fsh i E2 (estradiol). Takodje pored ova dva hormona, i AMH (AntiMullerian hormon) i Inhibin B daju sliku o stanju ovarijalne rezerve. I treci pokazatelj je broj antralnih folikula 2. ili 3. dana ciklusa. Ti antralni folikuli su mali uspavani folikuli koji kad se stimulisu narastu sadrzavajuci zrele jajne celije.

Sustina IVF jeste da se dobije veci broj jc kako bi se probrali kvalitetni embrioni, odn. oni koji imaju najvece sanse da se implantiraju. Normalan broj antralnih folikula je oko 15, a kod zena sa smanjenom rezervom taj broj je < od 7. Ukoliko zena ima manje od 4 antr.fol. smatra se da ce biti jako los odgovor na stimulaciju ili ga uopste nece ni biti. I obicno u takvim situacijama doktori predlazu donaciju jc.

U principu, dok god zena ima prirodni ciklus to znaci da postoje i folikuli i sanse za trudnocu postoje. Najstarije trudnice na koje sam ja naletela na srbijanskim forumima imale su 45 (Lunalejn sa Serbiancafea), odnosno 46 godina (marina mea sa ovog foruma)- obe su zatrudnele prirodno, jedna se cini mi se porodila (marina-mea), a druga za sada ima urednu blizanacku trudnocu. Postoji jos jedna (46, 47 god.) kojoj su isto preporucivali donaciju (visok fsh) i koja je u pripremi za donaciju ostala spontano trudna- tu info je sa nama podelila njena sestra.

No, ostaje veliko pitanje kakva je kvaliteta jajnih celija. Kad bi se dobilo na stimulaciji vise njih pitanje je da li bi takvi embrioni imali sanse da opstanu. Posto si napisala da je stimulacija bila nesupesna pretpostavljam da je kod tebe ipak rec o vec znatno smanjenoj rezervi.

Devojke :wink: koje sam gore pomenula su izuzeci, i preporuka doktora je ipak na mestu. Zasto? Zato sto i devojkama u 20-tim i 30-tim godinama koje nemaju problem s kolicinom i kvalitetom jc ponekad treba nekoliko godina i par IVF-ova da bi zatrudnele jer uspesnost IVFa je oko 30%.

Na kraju, ja ti zelim uspeh u borbi s vlastitim jc, a ako se ipak odlucis na doniranu, mi smo tu na temi pored tvoje :wink: da ti pruzimo sve info i naravno podrsku :P
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Nijagara123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 6:59 pm

hvala,aldapitamjos malo

Post od Nijagara123 »

[quote="nabla"]Nijagara,
najlepse hvala na ovom odgovoru,al zadrzavam pravo da pitam jos malkice,ako smem, naravno
evo mojih rezultata,bar ono u sta sam imala uvid
LH 40,5,sto je radjeno na klinici,a ja sam prethodno uradila i ove analize... TSH 0,36, estradiol 109,7, FSH 28,6, prolaktin 345,pa ako se nesto moze zakljuciti,volela bih da znamo dgovor
jos jednom hvala

pretpostavljam da su ti radili hormone pre stimulacije... ako imas kod sebe nalaze, obrati paznju na visinu fsh i E2 (estradiol). Takodje pored ova dva hormona, i AMH (AntiMullerian hormon) i Inhibin B daju sliku o stanju ovarijalne rezerve. I treci pokazatelj je broj antralnih folikula 2. ili 3. dana ciklusa. Ti antralni folikuli su mali uspavani folikuli koji kad se stimulisu narastu sadrzavajuci zrele jajne celije.

Sustina IVF jeste da se dobije veci broj jc kako bi se probrali kvalitetni embrioni, odn. oni koji imaju najvece sanse da se implantiraju. Normalan broj antralnih folikula je oko 15, a kod zena sa smanjenom rezervom taj broj je < od 7. Ukoliko zena ima manje od 4 antr.fol. smatra se da ce biti jako los odgovor na stimulaciju ili ga uopste nece ni biti. I obicno u takvim situacijama doktori predlazu donaciju jc.

U principu, dok god zena ima prirodni ciklus to znaci da postoje i folikuli i sanse za trudnocu postoje. Najstarije trudnice na koje sam ja naletela na srbijanskim forumima imale su 45 (Lunalejn sa Serbiancafea), odnosno 46 godina (marina mea sa ovog foruma)- obe su zatrudnele prirodno, jedna se cini mi se porodila (marina-mea), a druga za sada ima urednu blizanacku trudnocu. Postoji jos jedna (46, 47 god.) kojoj su isto preporucivali donaciju (visok fsh) i koja je u pripremi za donaciju ostala spontano trudna- tu info je sa nama podelila njena sestra.

No, ostaje veliko pitanje kakva je kvaliteta jajnih celija. Kad bi se dobilo na stimulaciji vise njih pitanje je da li bi takvi embrioni imali sanse da opstanu. Posto si napisala da je stimulacija bila nesupesna pretpostavljam da je kod tebe ipak rec o vec znatno smanjenoj rezervi.

Devojke :wink: koje sam gore pomenula su izuzeci, i preporuka doktora je ipak na mestu. Zasto? Zato sto i devojkama u 20-tim i 30-tim godinama koje nemaju problem s kolicinom i kvalitetom jc ponekad treba nekoliko godina i par IVF-ova da bi zatrudnele jer uspesnost IVFa je oko 30%.

Na kraju, ja ti zelim uspeh u borbi s vlastitim jc, a ako se ipak odlucis na doniranu, mi smo tu na temi pored tvoje :wink: da ti pruzimo sve info i naravno podrsku :P[/quote]
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: hvala,aldapitamjos malo

Post od nabla »

Nijagara123 napisao: LH 40,5, estradiol 109,7, FSH 28,6,
Nisi navela merne jedinice, al da pretpostavim da su one standardne....za fsh u mlU/ml, za E2 u pg/ml i za LH u mlU/ml

Ako su radjeni 2. ili 3. dana ciklusa, ovi hormoni su u menopauzalnim vrednostima. Ako je E2 izrazen u pg/ml onda je on previsok i jos vise potiskuje na dole vrednost fsh, sto znaci da kad bi on bio u "normalnim" granicama, dakle ispod 80, a prema nekim endokrinolozima i ispod 50, fsh bi bio kudikamo visi i odrazavao bi u stvari realno stanje. (Ta dva hormona su na klackalici: sto je E2 visi to je fsh nizi). A vrednost fsh je jedan od najstarijih indikatora smanjenja ovarijalne rezerve.
Vecina ginekologa koji se bave sterilitetom ne rade IVF kod fsh preko 15. Kada je zena na pocetku smanjenja rezerve, ginekolozi se trude da obore fsh kako bi mogli pristupiti stimulaciji ali zato sto u toj I fazi zena jos uvek ima relativno pristojan broj antralnih folikula. Drugi izuzetak je kad zena ulazi u prevremenu menopauzu, dakle kad je u svojim 20-tim ili ranim 30-tim godinama...onda se smatra da je problem samo u kvantiteti jc ali ne i kvaliteti. Kod zena preko 40te javlja se i problem kvalitete takvih jc.

Evo na ovom forumu sam pisala nesto vise o markerima procene ovarijalne rezerve. Tu je i Anuska dala svoj doprinos u istrazivanju te teme.
http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusi ... h.html?142
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Odgovori