Vrkuta, marulja, vitex

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Vrkuta, marulja, vitex

Post od Ka1 »

Da li neko zna koji su srpski nazivi za ove biljke kao i gde ih mogu kupiti? Ne znam ni za jednu biljnu apoteku u sirem centru grada.

Nasao sam da je marulja = macina trava. Vrkuta je gospin plašt, virak. Jos samo nisam siguran za ovaj vitex, ne zvuci mi bas kao ime biljke.

Inace, kazu da su neverovatno dobre za ginekoloske probleme. Navodno su majka za endometriozu. Procitao sam na sajtu Herbateka nesto o njima i zaista su neverovatna njihova dejstva. Procitajte i sami. Sto bi se reklo, "lece sidu" ...

Koliko sam shvatio, trebalo bi ih piti istovremeno jer se medjusobno dopunjuju...
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Evo šta ja znam o vitexu, a u srbiji imaš kapsule Cefanorm koje sadrže vitex, pošto sam ja tražola, znam da kostaju oko 480 din.

Agnus Castus – Konopljika

Opis

Agnus Castus potice iz porodice verbena, porijekolom iz Azije i Mediteranskih predjela. Preparati Agnus Castusa u Njemackoj su se koristili i bili na raspolaganju jos od 1950-tih. Brojne studije potrvrdjuju tradicionalno koristenje Agnusa pri tretmanu bolnih grudi te poremacaja ginekoloske pozadine.

Koristenje biljke

Agnus Castus se tradicionalno koristi za tretiranje menustrualnih problema (insuficijencija zutog tijela), PMS, dysmenorrhoea (bolne menstruacije), komplakacija u menopauzi te siromasne laktacije (nedostaka mlijeka).

Dijelovi biljke koji se koriste

Iskoristivi dio biljke: VOCE (plod)

Biljni prah 0.5 – 1.0g tri puta na dan.

Za mentrualne probleme preporuca se uzimanje agnusa 4 – 6 mjeseci.

Indikacije

Agnus Castus pozitivno utjece na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat to stavarnju zutog tijela koje priprema jajasce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnocu.

Menstrualni problemi:

Neke zene mogu imati simptome kao sto su neredovite i bolne menstruacije, obljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus ate emocionalni bisbalans, a ovo je sve poznato pod “insuficijencijom zutog tijela” (1-3). Agnus castus normalizira nivoe progesterona koji izlucuje zuto tijelo – stoga pomaze obnovi zdrave menstrualne funkcije (4,5). Agnus castus takoder oslobada od simptoma PMS-a, ukljucujuci nabreklost grudi, grceve, glavobolje pa cak i akne (6). Pokazao se efikasnije nego li vitamin B6.

Neplodnost:

Agnus castus moze pomoci pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoci pri tretmanu neplodnosti kod zena.

Nedostatak mlijeka (isuficijentna laktacija):

Istrazivanja pokazuju da agnus castus djelotvorno utjece na hormone koji kontrolisu izlucivanje mlijeka te “ispustanje” mlijeka iz tkiva grudi. (9)

Stanja koze vezana za hormone:

Agnus castus se efikasno koritio za poremecaje na kozi nastali iz hormonskih razloga, kao sto su kane te problemi na kozi vezani za menstrualni ciklus. (1-3)

Menopauza:
S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, agnus castus tader moze biti izbor tokom menopause a za emotivno zdravlje, odrzavanje “zdrave” menopause (10) te prirdno kontrliranje.

Napomena: Iako su neki muskarci koristili agnus castus za balans nivoa njihovih hormona, potoji mali broj klinickih dokaza o efikasnosti agnusa na gore pomenuto.

Sigurnost i upozerenje

Poznato je da agnus castus ne uzrokoje nikakve nus pojave. Medjutim, neke osobe mogu dozivjeti alergijske reakcije, glavobolju i pojacno menstrualno krvarenje kao posljedicu treapije agnusom. Ukoliko se pojavi ovi simptomi, potrazite savjet kvalificirane osobe.

Trudnice i dojilje prije uzimanja preparata agnusa treba da se knsultiraju sa kvalificiranim zdravstvenim licem, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Agnus castus se ne preporuca djeci.

PMS Free
Konopljika, vitex, agnus castus biljka koja raste na Mediteranu i srednjoj Aziji. U medicinske svrhe koristi se plod koji utječe na hormonsku funkciju te se stoga najviše koristi kod menstrualnih problema. Dvostruko slijepa placebo kontrolirana studija provedena na 178 žena pokazala je da korištenje konopljike u periodu od 3 menstrualna ciklusa značajno reducira opće simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u dojkama).

Mehanizam djelovanja:
Konopljika inhibira lučenje prolaktina iz hipofize. Prolaktin je hormon čije je lučenje prirodno povećano tijekom trudnoće. Neprikladno povećano lučenje prolaktina može biti značajan faktor kod bolne napetosti u dojkama, kao i kod ostalih simptoma PMS-a.
Ova biljka djeluje i na povećanje nivoa progesterona Konopljika sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin. Konopljika povećava produkciju LH i blago inhibira otpuštanje FSH, što rezultira promjenom omjera estrogen/progesteron u korist progesterona. Prema tome ovo povećanje razine progesterona je indirektno i različito je od djelovanja ostalih fitoestrogena (Black cohosh) koji se direktno vežu na estrogenske receptore.

Konopljika se koristi i kod nepravilnih menstruacija ili kod potpunog izostanka menstruacije (amenoreja) koje su uzrokovane povećanim lučenjem prolaktina. Tretman sa konopljikom u periodu od 3 mjeseca pokazao je značajno poboljšanje.
Isto tako zamijećen je pozitivan učinak kod polimenoreje (učestale menstruacije) i hipermenoreje (preobilna), gdje su se normalni ciklusi uspostavili kod pola ispitanica nakon 4-8 tjedana.

Upozorenje:
PMS Free nije za trudnice i dojilje. Ne savjetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.

Evo nešto iz knjige travara Ivana Lesingera, nešto o Vitex agnus-cactus L. tj.konopljika.
Druga imena: Fratrov papar, monarhov papar.

Stanište: raste uz morsku obalu, kao grm ili drvo, te kao ukrasno drvo u parkovima.

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj.

Branje i prerada: Sabiru se listovi i sjeme i suše na toplom i zračnom mjestu. Sjeme se prerađuje u tinkturu ili melje u prah.

Ljekovito djelovanje: (citirat ću samo ono što je nama ovdje interesantno)
-plodovi konopljike namijenjeni su u prvom redu liječenju hormonalne neravnoteže u žena i to naročito u vrijeme klimakterija jer uravnotežuje hormone estrogena i progesterona-djeluje na pituitarnu žlijezdu-epifizu, na ženski reproduktivni-spolni sustav, te na razne poremećaje mjesečnog ciklusa;djeluje na hipotalamus, epifizu, jajnike, pomaže kod predmenstrualnog sindroma, i kod amenoreje (amenoreju prati povećani hormon-prolaktin u krvi);
-pojačava lučenje mlijeka u dojilja;
-djeluje i kao afrodizijak i kao anafrodizijak, što na prvi pogled stvara zabunu, ali je objašnjenje vrlo jednostavno:konopljika ima svojstvo davanja određene ravnoteže tijelu u oba slučaja: smanjuje želju kod muškaraca, a pojačava libido ili želju kod žena;
-za izazivanje ili regulaciju mjesečnice;
-smiruje menstrualne grčeve.

Sjeme i plod konopljike odličan su lijek za ženske bolesti i smetnje.

Homeopatija: Homeopatski lijek Vitex agnus rabi se u obliku matične tinkture za liječenje hormonalnih poremećaja u žena.

Priprema tinkture:
-200 grama plodova
-litra 70-postotnog alkohola
Zdrobljene plodove močiti 30 dana u alkoholu i procijediti.
Uporaba: Uzimati tri-četiri puta na dan po 10 kapi, s mao vode ili čaja.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Hvala na odgovoru!

Znaci, konopljika je u stvari VITEX ???

Da li te kapsule mogu da se kupe u apoteci, odnosno da li ih ima tamo?

Cudno jedno koliko su biljke lekovite... :o kao sto kaze na sajtu herbateke, dve trecine operacija uopste ne bi bile potrebne kada bi ljudi pili razne cajeve... ne bi bilo ni toliko bolesti, sigurno...

Stvarno verujem u ovu medicinu...
tara-bg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 22, 2006 10:12 pm

Re: Vrkuta, marulja, vitex

Post od tara-bg »

Ka1 napisao:Da li neko zna koji su srpski nazivi za ove biljke kao i gde ih mogu kupiti? Ne znam ni za jednu biljnu apoteku u sirem centru grada.

Nasao sam da je marulja = macina trava. Vrkuta je gospin plašt, virak. Jos samo nisam siguran za ovaj vitex, ne zvuci mi bas kao ime biljke.

Inace, kazu da su neverovatno dobre za ginekoloske probleme. Navodno su majka za endometriozu. Procitao sam na sajtu Herbateka nesto o njima i zaista su neverovatna njihova dejstva. Procitajte i sami. Sto bi se reklo, "lece sidu" ...

Koliko sam shvatio, trebalo bi ih piti istovremeno jer se medjusobno dopunjuju...
Virak odn. vrkutu mozes da kupis kod travara na pijacama, Bajlonijevoj(ja sam tamo kupovala virak), Kalenicu, i ostalim, isto tako i macinu travu.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Sve sam pomesao, zar nije vrkuta = macina trava? Ili mozda marulja? :-?
tara-bg
Stalni član
Stalni  član

Post od tara-bg »

Ka1 napisao:Sve sam pomesao, zar nije vrkuta = macina trava? Ili mozda marulja? :-?
:D
Vrkuta je virak, gospin plast.
tara-bg
Stalni član
Stalni  član

Post od tara-bg »

Zaboravih da kazem
macina trava je marulja, ocajnica.
Odgovori