Vitaminski preparati za trudnice, nema ih!!!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Miki011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 8:51 am

Vitaminski preparati za trudnice, nema ih!!!!

Post od Miki011 »

U prodaju vec 3 meseca nema Materne multivitaminskog preparata za trudnice, takodje vise nema ni Prenetala, sta raditi.
Ne znam imali neke stete, ako 7 punih meseci pijete vitaminske dodatke Materna ili Prenatal odjednom prestati. Kako reaguje organizam i beba.
Drugi vitaminski preparati sta sa njima, interesantno kad je pitan ginekolog nema Materne, on kaze uzmi Prenatal, ako nema njega nemoj nista!!!
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Masha23 »

I ja danima pokusavam da nadjem neke od vitamina za trudnice i nema ih nigde. Nasla sam PRENATAL ali od NATURAL WEALTH-a, za koji mi je dr rekao da nije bas sjajan. Zamena za MATERNU je bio PRENATAL od RICHLIFE-a. Ali, nema ga nigde.
Ardagast
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 01, 2006 4:14 pm
Kontakt:

Post od Ardagast »

Pitajte farmaceuta ili doktora da li smete ( a mislim da sme) da se koristi Supravit gold. Uz njega preporucujem Calcium/Magnesium od Bifar-a (ja sam ga pila i jos ga pijem (trudnoca i sada dojenje). Pozdrav :D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Tako je to dragi moji, zato ja mojim pacijentkinjama preporučujem da svrate na zelenu pijacu i kupe sve vitamine u jabukama i ostalom voću i povrću, a eveantualno uključujem preparate gvožđa, ako za njima postoji potreba!
Zar niste uočili da zapad proizvodi čokolade i nes kafu za istočne zemlje, a očigledno i lekove.
Ko ne veruje neka recimo naruči od rođaka ili prijatelja poznate marke čokolada pa će videti razliku.
Ne tako davno, verovatno se sećate afere sa antitetanusnom vakcinom u SCG i nikom ništa, niko nije odgovarao! Uvozi ko šta hoće i može.
Treba biti oprezan i kad god je to moguće uzeti domaće lekove koji podležu kakvoj takvoj kontroli.
Ne brinite se za vitamine, opušteno, uzmite ih kroz voće i povrće! Prepuna je pijaca vitamina!!! :wink:
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Kako su mi rekli u apoteci materna se ne proizvodi oko 3 meseca. Nesto kao izgubili su licencu za to ime, pa ce uskoro poceti proizvodnja (a valjda i prodaja) pod drugim nazivom. Prenatal od Natural Weltha ima u skoro svakoj apoteci, cene od 1100-1300din. Pojavio se i neki (nisam sigurna ko je proizvodjac) Prenatal u obliku sumecih tableta, kosta 350din pakovanje od 10 tableta.
Slazem se donekle s Pedjom oko pijace, ali s obzirom da se jos uvek radi o ranom povrcu pitanje je koliko hemije sadrzi u sebi a koliko je stvarno zdravo... :(
Ja kombinujem Prenatal NW i voce, povrce, mleko... valjda je to najbolja trenutno moguca kombinacija... :wink:
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 1:57 pm

Post od Alexandra »

Joj narode, sta ste digli frku oko tih vitamina?
Pa valjda je i bolje napraviti malu pauzu. Ne planirate valjda da celu trudnocu iznesete sa toliko vestackih vitamina?
Nadovezacu se na PedjuDj:
Pre mesec dana sam dobila Maternu nemackog proizvodjaca, znaci iz inostranstva. Uporedila sam sa ovom nasom Maternom sastojke i ujedno obe uporedjivala sa dozvoljenim granicama vitamina i minerala koje jedna tableta moze da sadrzi. Nasa Materna sadrzi sve sastojke do krajnje granice, neke cak i prelaze dozvoljeno, dok nemacka je u glavnom negde na sredini tih granica. Sada tu treba postaviti pitanje da li je dobro sto je nasa Materna toliko jaka (da se tako izrazim)? I jos jedna stvar koja mene jako zbunjuje, a to je da je u knizi vrednosti napomenuto da neki od sastojaka (ja sada nemam knjigu pri ruci, pa ne mogu da navedem tacno) se obicno ne pojavljuju na preparatima za trudnice, dok nasa Materna ima sva tri, nemacka nema ni jedan od tih sastojaka!
Tako da je bolje napraviti pauzu, nego preterati sa necim sto niste sigurni sta je i koliko je dobro u stvari. Ne kazem, zaista, da je Materna losa. Ja sam je pila i u prethodnoj trudnoci, i nakon trudnoce, i zaista mi je mnogo pomogla narocito tokom dojenja, ali mislim da je ipak bolje biti oprezan sa svim tim stvarima.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:D Zelena salata, mlad luk, rotkvice valjda nemaju hemije!?
A kiseli kupus, turšija, kiseli krastavčići, niste spremile zimnicu??? :lol:
Vitamini rastvorljivi u mastima (A, E, D) mogu se predozirati, pa čak oštetiti plod. Ima ih dovoljno u svakodnevnoj ishrani, čemu dodatni unos? B-e kompleks takođe u žitaricama, a otporan na termičku obradu, jedite integralni hleb, pirinač.
Svi vitamini, minerali, oligoelementi najbolje su izbalansirani u prirodnoj hrani, oslušnite vaš organizam reći će vam šta valja jesti.
Naježim se kad pomislim kojim sve hemijskim postupcima izdvajaju sve to iz hrane i koncentrišu u tablete, kapsule! :x
Razmislite dobro o svemu ili mislite da će vaše dete biti neki supermen sa svom tom hemijom, naprotiv!?
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Mislila sam na hemiju tipa pesticidi i ostala sredstva kojima se prska, sto zemljiste, sto sama biljka jos od zasadjivanja.
E sad, naravno najbolje je imati baku na selu, koja ima i basticu i uzgaja neko povrce, a ne prska ga! :wink:
Odgovori