Vegetarijanstvo u trudnoci - za dr Pedju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
marriprug
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:06 pm

Vegetarijanstvo u trudnoci - za dr Pedju

Post od marriprug »

Vegetarijanac sam od kad znam za sebe. Od namirnica životinjskog porekla konzumiram samo jaja, mleko i sve mlečne proizvode. Od namirnica biljnog porekla jedem apsolutno sve.
Nisam trudna, ali nadam se da ću uskoro biti. Interesuje me da li mogu da rodim potpuno zdravo dete ako nastavim sa ovakvim načinom ishrane? Čitala sam da jaja mogu da zamene meso, koliko je onda dnevno preporučljivo jesti jaja u trudnoći?
Teško da bih mogla da se prisilim da jedem meso, jer je oduvek kod mene izazivalo gađenje i povraćanje.
Pitanje je upućeno pre svega doktoru, a i svima ostalima naravno.
Hvala unapred.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ono zbog cega ti je meso u trudnoci najbitnije je gvozdje. Uz povecan unos zelenog povrca (blitva, spanac, zelje) i eventualno neki suplement u ishrani mislim da ne bi morala da jedes meso. Ovaj tekst moze biti od pomoci.

http://* REKLAMA */zdrava-hrana/ ... dnoce.html

Takodje, ako povecas konzumaciju jaja zbog proteina, jedi samo belance! Ne bi trebalo jesti vise od dva-tri zumanceta nedeljno, zbog holesterola. U svakom slucaju najbolje bi bilo da posetis nutricionistu.
ivanika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 1:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ivanika »

Ja sam vegetarijanac takodje,i trudna sam,drugi put. Takodje kao i ti jedem jaja i sve mlecne proizvode. Prvo dete mi se rodilo potpuno zdravo! Imao je 3750gr,dakle nema nikakve to veze. Vegetarijanci se u principu hrane zdravije od drugih jer jedu raznovrsno...znaci jedi sto raznovrsnije! Jedino sto ti moze zafaliti zbog tvoje krvne slike je b12vitamin,ali njega ima u ml proizvodima i u jajima. Takodje,u trudnoci mozes da jedes jaja svaki dan! Nema opasnosti! Tako sam ja citala i tako radim. Ja nemam trenutno problema sa gvozdjem,8 sam mesec,a ne pijem nikakve dodatke,a vecina trudnica pije dodatke jer im fali gvozdje.. Videces i sama,raspitaj se,najbolje pogledaj po internetu. Moj sin je takodje veg od rodjenja(jede ribu ponekad) ima godinu i 3 meseca,i potpuno je zdrav,i normalan,hvala bogu! Srecno!
marriprug
Novi član
Novi član

Post od marriprug »

Hvala obema na informacijama.
Drago mi je da se javila osoba koja je takođe vegetarijanac, jer do sada još nisam upoznala nijednu osobu sličnu meni. Inače, ja sam oduvek u svom okruženju (pa i sad), izazivala takvo čuđenje kad kažem da ne jedem meso.
Inače, ni meni apsolutno ništa ne fali, doduše imam malo problema sa gvožđem, ali to s vremena na vreme rešim uzimanjem veštačkih preparata gvožđa.
Ako je tebi Ivanika bilo sve u redu u trudnoći, onda nema razloga da i kod mene ne bude tako. Baš mi je drago da si se javila, kao što rekoh, ne znam nijednu osobu vegetarijanca, a kamoli trudnicu!
Hvala i sve najbolje.
ivanika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 1:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ivanika »

Nema na cemu! Malo su cudni ljudi,meni se isto cude i ne propustaju priliku da me zezaju :-)...ali dobro,kad su navikli tako,ne prihvataju nesto drugacije od svoga... Naravno ti ces u trudnoci proveravati svakako redovno svoju krvnu sliku,a bebi sigurno nista nece faliti... Puno srece i puno srecne dece ti zelim!
marriprug
Novi član
Novi član

Post od marriprug »

Iskreno hvala na tako lepim zeljama. Pozdrav i tebi, i zelim ti sve najbolje i lak predstojeci porodjaj. :P
Odgovori